Candidoza orală este o afecțiune provocată de fungi (ciuperci) în cavitatea bucală, atunci când sistemul imunitar scade și echilibru microbian este perturbat. Candidoza orală apare cel mai frecvent la copii și vârstnici, iar persoanele cu sistemul imunitar compromis sau aceia care neglijează afecțiunea pot dezvolta complicații ale infecției.
Candidoza orală este provocată cel mai frecvent de fungi Candida albicans, însă au fost observate aproximativ 20 de tulpini ale acestei ciuperci. Bacteriile orale țin, de regulă, sub control Candida, însă sistemul imunitar slăbit este un factor favorizant. Bolnavii de HIV/SIDA, diabet sau leucemie au sistemul de apărare scăzut, astfel că această infecție este comună în rândul lor. De asemenea, tratamentele împotriva cancerului (chimioterapia și radioterapia) pot ținti și celule sănătoase, iar pacienții care le urmează dezvoltă mai ușor candidoza și alte infecții. Antibioticele și corticosteroizii reduc și ele numărul de bacterii benefice, lăsând loc infecțiilor să se dezvolte.
Cadidoza bucală are simptome specifice după care poate fi ușor identificată. Aceste simptome includ:
– pete albe-gălbui pe suprafața limbii, obrajilor, amigdalelor și/sau palatului bucal;
– lipsa gustului;
– dificultatea de a înghiți;
– gust/miros neplăcut;
– sângerare usoară a leziunilor dacă sunt zgâriate;
– senzație de uscăciune și usturime a gurii;
– colțurile orificiului bucal sunt uscate și crăpate.
Candidoza orală se poate extinde înspre esofag dacă evoluează negativ și ajunge într-o formă severă. În cazuri rare, infecția poate deveni invazivă, răspândindu-se în tot corpul. Febra este un simptom al evoluției negative.
Candidoza se poate transmite prin sărut sau contactul cu alte părți ale corpului. De exemplu, sugarul poate transmite mamei candidoza la nivelul mameloanelor și viceversa. De asemenea, o mamă care are o infecție cu Candida o poate transmite nou-născutului în timpul nașterii. Transmiterea de Candida albicans nu cauzează mereu candidoză, și dezvoltarea infecției nu este mereu precedată de contactul cu o altă persoană infectată deoarece tulpinile de Candida sunt comune în mediul înconjurător.
Formele foarte ușoare se tratează cu violet de gențiană, totuși este indicat să aveți confirmarea unui medic înainte de vă auto-medica. În funcție de gravitatea infecției și de cauza acesteia, medicul vă poate prescrie medicamente antifungice. Candidoza se vindecă în maximum 2 săptămâni, însă ea poate reveni oricând.
Pacienții care inhalează corticosteroizi sunt sfătuiți să se perieze pe dinți după aplicarea acestui tratament . Desigur, toată lumea poate beneficia de pe urma unei igiene orale corespunzătoare. Pentru pacienții care suferă de diabet recomandăm adoptarea unui stil de viață sănătos, care să le mențină un nivel optim al glicemiei.
–
# implanturi dentare pret Cluj