Tratamentul ortodontic presupune repoziționarea dinților în poziția lor corectă, fizionomică. Acest tratament este unul complex, fiind bazat pe măsurători exacte și principii de mecanică. Mișcările dinților în direcția potrivită nu pot fi mereu obținute numai cu un aparat dentar fix, iar din această cauză au apărut sisteme noi de ancoraj – printre aceste sisteme se numără și mini implanturile ortodontice.
Mini implantul ortodontic este un șurub de mici dimensiuni, de regulă fabricat din titan, care se inserează între rădăcinile a doi dinți și care servește drept ancoră în tratamentele ortodontice. Unul din avantajele mini implantului este faptul că acesta oferă ancoraj maxim – adică nu se deplasează deloc spre deosebire de dinții sau grupul de dinți de care se conectează. Mini implantul ortodontic se păstrează inserat câteva luni, până când dinții au ajuns în poziția dorită.
Mini implantul ortodontic se înșurubează în os fără a fi nevoie de o incizie, astfel că intervenția nu va necesita nici suturi. Poziționarea mini implantului durează maxim 10 minute și se realizează sub anestezie locală. Este posibil să simțiți un disconfort local timp de câteva ore, însă această senzație dispare în maxim 48h. Medicul stomatolog care realizează procedura de inserare va recomanda analgezice pacientului său în cazul în care durerea locală este supărătoare.
Odată ce rolul mini implantului ortodontic a fost îndeplinit, acesta va fi scos prin deșurubare. Desigur, anestezia locală nu va lipsi din această intervenție. Vindecarea locului în care a fost inserat mini implantul se face de la sine, iar în mod normal nu sunt necesare alte intervenții asupra sa. Igiena orală corespunzătoare va proteja zona de inserție de potențiale infecții.
Mini implantul ortodontic este foarte ușor de întreținut. La fiecare periaj dentar (de minim 2 ori pe zi) se periază ușor și mini implantul pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene. A nu se acționa asupra acestuia cu o periuță de dinți electrică, deoarece vibrațiile ei îl pot disloca.
Dacă mini implantul începe să se miște, este necesară o vizită la stomatolog cât mai curând. Nu numai că ancorajul oferit de acesta este compromis, dar există riscul de expulzare din os și chiar înghițire.
Mini implantul ortodontic se diferențiază față de mini implanturile și implanturile dentare clasice în primul rând prin funcția pe care o are. Dacă primul se folosește cu scopul de a ancora dinți și grupuri de dinți, celelalte două dispozitive menționate au rolul de a înlocui rădăcina dentară a dinților pierduți și de a servi drept suport pentru lucrări protetice.
Mai mult decât atât, mini implantul ortodontic se diferențiază față de celelalte tipuri de implanturi dentare și prin:
– locul de inserție;
– mărime (diametru și lungime);
– perioadă de vindecare;
– durată a intervenției;
– timpul de utilizare.
De fapt, mini implanturile ortodontice și implanturile dentare au în comun faptul că sunt dispozitive medicale care se inseră în os și mai au în comun o parte din denumire. În rest, ele sunt complet diferite. Chiar dacă forma de șurub coincide parțial, acestea arată foarte diferit și nu ar putea fi confundate.
Medicul ortodont decide dacă aveți nevoie de un mini implant ortodontic în timpul tratamentului de îndreptare a dinților și a ocluziei. Medicii specialiști în ortodonție și ortopedie dento-facială de la DentoCalm, dr. Cristina Alb și dr. Oana Sălăgean sunt mereu pregătiți să vă răspundă la întrebări cu privire la această procedură și utilizează cu succes mini implanturile în cazurile pe care le tratează, astfel vă asigurăm că sunteți pe mâini bune.
–
# implanturi dentare pret Cluj