Boala parodontală afectează structurile suport ale dinților numite parodonțiu, provocând inflamația, sângerarea și chiar infecția gingiilor. Lăsată netratată, poate duce la pierderea dinților. Prevenția bolii parodontale este deosebit de importantă pentru a susține sănătatea orală, însă atunci când afecțiunile parodonțiului s-au instalat deja, trebuie intervenit cu un tratament adecvat. Chiuretajul subgingival este intervenția care se aplică la începutul tuturor schemelor de tratament al bolii parodontale, pentru a îndepărta cauza inflamației și pentru a “curăța” parodonțiul de bacteriile dăunătoare.
Bacteriile din cavitatea bucală acumulate în exces formează placa bacteriană, care se transformă în tartru în jurul dinților dacă nu sunt îndepărtate prin periaj. Tartrul este responsabil pentru inflamarea și sângerarea gingiilor, provocând cea mai simplă formă a bolii parodontale: gingivita. Igiena orală adecvată, controlul stomatologic și igienizarea dentară profesională previn sau stopează gingivita înainte de a se agrava. Netratată, gingivita se transformă în parodontită sau popular, parodontoză. Gingiile se retrag lăsând descoperită rădăcina dintelui inflamația gingiilor este profundă și sângerarea lor apare spontan, dintele devine instabil în os și este treptat expulzat din alveolă. Pentru că osul care susține dinții se „dizolvă” și se retrage, se creează pungi parodontale (gingia din jurul dinților nu mai e atașată de dinte) – spații perfecte pentru acumularea unui număr mare de bacterii, tartru și chiar puroi. Pungile parodontale sunt nu numai dureroase, ci provoacă și o respirație neplăcută și contribuie la distrucția osoasă.
Chiuretajul este o metodă de tratament care face posibilă eliminarea factorilor favorizanți ai bolii parodontale și restabilirea echilibrului bacterian. Acesta presupune o igienizare în profunzime, sub nivelul gingiei, pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului și a conținutului pungilor parodontale.
Chiuretajul subgingival este de 2 tipuri, care se prescriu în funcție de nivelul de afectare a parodonțiului:
Chiuretajul în câmp închis se face cu ajutorul instrumentelor de igienizare care acționează sub nivelul gingiei și de cele mai multe ori este urmat de o dezinfecție realizată cu ajutorul laserului dentar care acționează asupra țesuturilor moi pentru accelerarea vindecării. Chiuretajul în câmp deschis se face prin metode chirurgicale, pentru o mai bună vizibilitate și pentru a îndepărta țesutul inflamat și necrozat, precum și conținutul pungilor parodontale. De regulă, în timpul chiuretajului în câmp deschis se intervine și cu metode de reconstrucție osoasă (plasarea de biomateriale pentru regenerarea osoasă).
Chiuretajul subgingival se face cu instrumente cu ultrasunete și un set de chiurete subțiri, concepute pentru această curățare. În clinica stomatologică DentoCalm folosim și laserul dentar pentru dezinfectarea zonei, căci laserul are efect antiseptic. Mai mult decât atât, acesta are capacitatea de a stimula regenerarea osului afectat de boala parodontală. În timpul chiuretajului sângerarea gingiilor este normală, mai ales că ele sunt inflamate. Pungile parodontale sunt curățate în profunzime, motiv pentru care folosim anestezie locală și prescriem tratament medicamentos local sau general. Pacienții care se află în tratament pentru boala parodontală fac vizite medicale mai dese, căci tratamentul este mai amplu și implică supraveghere constantă.
Igienizarea profesională clasică (care include și detartraj) este o procedură indicată tuturor pacienților o dată la 6 luni, pentru prevenția afecțiunilor orale – inclusiv boala parodontală. Detartrajul clasic se asemănă cu chiuretajul subgingival numai pentru că au ca scop îndepărtarea tartrului și folosirea instrumentului cu ultrasunete. Chiuretajul este o metodă de tratament, și nu de prevenție, aplicată de un medic specialist parodontolog. Această procedură implică anestezie locală și sângerare mai abundentă, precum și o serie de indicații post-operatorii și tratament medicamentos. Detartrajul poate împiedica necesitatea chiuretajului subgingival, dar este important de reținut că sunt 2 tipuri de proceduri aplicate în contexte diferite, cu instrumente specifice și rezultate distincte.
–
# implanturi dentare pret Cluj