Scrâșniți noaptea din dinți? Vă treziți cu dureri de cap sau de dinți, fără o explicație evidentă?
Este posibil să suferiți de bruxism, o afecțiune care pare inofensivă, însă care are provoacă distrucții dentare și probleme serioase la nivelul articulației temporo-mandibulare.
Bruxismul este definit ca fiind un automatism masticator ce se manifestă prin mișcări involuntare ale mandibulei (adică scrâșnitul din dinți) sau prin strângerea dinților într-o mușcătură puternică, de asemenea în mod involuntar. Bruxismul este declanșat de stres, furie sau frică și apare cel mai adesea în timpul somnului, însă nu este neobișnuit ca această afecțiune să fie observată și în timpul zilei.
Incidența bruxismului nu poate fi stabilită exact, deoarece puțini pacienți realizează că bruxează în timpul nopții. Din păcate, în somn se exercită cele mai puternice forțe pe dinți, forțe care pot ajunge până la 250 kg, iar acest lucru duce la abrazia (“tocirea” dinților), modificarea ocluziei și dureri.
Este comun ca marea majoritatea a oamenilor să nu conștientizeze că își scrâșnesc dinții în timpul nopții, iar ei iau la cunoștință că au această afecțiune atunci când partenerul de viață sau un membru al familiei le semnalează acest lucru. Desigur, există câteva ale simptome care apar și cu care un pacient se prezintă la medicul stomatolog, acesta din urmă fiind acela care pune diagnosticul de bruxism.
Durerea de dinți și durerile musculare la nivelul feței și capului sunt cele mai comune simptome ale bruxismului. Durerea apare din cauza contractării puternice a mușchilor și încleștarea dinților. În urma unui consult la medicul stomatologic se descoperă adesea că pacienții bruxomani au dinții abrazați și sensibilitate din cauza acestor distrucții.
Nu toți pacienții care bruxează în timpul nopții au simptome deoarece afecțiunea lor este una de intensitate scăzută. Însă consecințele bruxismului pot fi agravate de trecerea timpului și neglijarea tratamentului. Scrâșnitul dinților provoacă erodarea dinților, sensibilitate dentară și mobilizarea dinților. De asemenea, pacienții cu implanturi dentare, coroane sau fațete pot avea probleme cu acestea.
Bruxismul duce și la probleme ale articulației temporo-mandibulare, articulația care leagă mandibula de restul craniului. Atunci când această articulație suferă, ea se manifestă prin dureri cronice la nivelul feței, dificultăți în masticație, zgomote la nivelul condililor (partea de lângă urechi a mandibulei) sau chiar blocarea maxilarului inferior în poziție deschisă.
Partenerul de viață sau membrii familiei a unui pacient care bruxează pot fi deranjați de sunetul pe care scrâșnitul îl provoacă în timpul nopții, iar somnul lor este perturbat.
Bruxismul nu este diagnosticat pe baza unei cauze singulare, ci se identifică mai mulți factori de risc. Consultul unui pacient care bruxează constă și în adresarea unor întrebări care să ajute la identificarea factorilor. Printre aceste întrebări se numără:
Stresul este unul din factorii majori care declanșează bruxismul. Pacienții cu un stil de viață stresant sunt mai predispuși către bruxism, iar reacția de încleștare sau scrâșnire a dinților este una naturală atunci când aceștia se confruntă cu situații neplăcute în viața de zi cu zi. Consumul de cafeină, alcool sau droguri accentuează bruxismul. Mai mult decât atât, bruxismul are și o componentă genetică. Cei mai mulți bruxomani au un membru al familiei care are aceeași afecțiune.
Nu există un tratament universal pentru bruxism, însă se lucrează la a elimina factorii de risc și la a atenua simptomele.
Poate cel mai important aspect atunci când vorbim despre tratamentul bruxismului este eliminarea stresului. Fiind cel mai mare factor de risc, însă și cel mai greu de atenuat, este de datoria pacientului să identifice ce anume îi provoacă stres și cum îl poate reduce (căci realistic vorbind, stresul este aproape imposibil de eliminat). Meditația, metodele diverse de relaxare, schimbarea stilului de viață și sedințele cu un terapeut ajută mult în aceste situații.
Pentru pacienții care bruxează se confecționează o gutieră specială, care va proteja dinții pe parcursul nopții și va amortiza forțele de presiune exercitate asupra acestora. Pacienții care dezvoltă forțe puternice adesea uzează aceste gutiere și le perforează, de aceea ele trebuiesc refăcute periodic, iar uneori purtarea gutierei durează câteva luni, după care se continuă cu un tratament ortodontic sau cu tratament protetic.
Medicul stomatolog care vă consultă poate să pună diagnosticul corect și să vă indice un tratament care să atenueze problema bruxismului și să reechilibreze ocluzia.
La DentoCalm urmărim atent semnele bruxismului și stabilim împreună cele mai potrivite soluții pentru această afecțiune. Dacă scrâșniți noaptea din dinți, este timpul să ne vedem în cadrul unei consulații. Contactați-ne pentru o programare!
–
–