fbpx
tel + urgențe 24/7
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
Programmez-vous
interventia sinus lift, chirurgie orala Cluj-Napoca
Ce este și ce presupune intervenția de sinus lift?
juillet 28, 2021
stomatologie pediatrica Cluj - dentist copii
Dentiția temporară – erupție și afecțiuni
août 12, 2021
tratamente boala parodontala Cluj

Boala parodontală sau popular spus, „parodontoza” este o boală gravă a gingiilor. Aceasta constă în afectarea parodonțiului (țesuturile care înconjoară dintele și îl mențin în poziție), provocând inflamația gingiilor, sângerare, disconfort și retracții gingivale. Tratamentul parodontozei este prescris și efectuat de către medicul specialist parodontolog (specializare în cadrul medicinei dentare care se ocupă de sănătatea structurilor de susținere a dinților (parodonțiu) și sănătatea gingiilor). Lăsată netratată, boala parodontală poate duce la mobilizarea și pierderea dinților.

Ce este boala parodontală?

Parodontoza (numită și boală parodontală ) se manifestă prin apariția unor infecții la nivelul structurilor care înconjoară dinții, infecții cauzate de acumularea unor bacterii specifice în cavitatea orală. Evoluția bolii parodontale poate fi nefastă chiar și pentru dinții integri, de aceea este numită și „boala dinților frumoși” – pacientul poate pierde dinți care nu prezintă nici o carie. Această afecțiune a danturii este întâlnită preponderent la adulți, însă rar poate apărea și în cazul copiilor sau adolescenților.

tratamente boala parodontala Cluj

Care sunt cauzele parodontozei?

Cea mai frecvent întâlnită cauză a parodontozei este placa bacteriană (acumulare de bacterii în jurul dinților). Placa se depune în permanență pe structurile bucale, dar ea poate fi ușor îndepărtată cu o igienă corespunzătoare și constantă – periaj de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea aței și a apei de gură. Neglijența față de igiena orală determină placa să se transforme în tartru, care nu poate fi îndepărtat prin periaj și se fixează inclusiv sub gingie, provocând pungi parodontale.
Printre alte cauze posibile ale parodontozei se numără fumatul, sarcina, diabetul, alimentația, factori genetici, dar și utilizarea pe perioade îndelungate a instrumentelor muzicale de suflat.

Simptomele bolii parodontale

– Respirație urât mirositoare (halitoză);
– Inflamație și sângerare a gingiilor;
– Retracție gingivală și dinții sensibili;
– Mobilitatea dinților;
– Gust neplăcut;
– Disconfort în consumarea alimentelor foarte reci sau foarte calde;
– Abcese ale gingiei localizate la nivelul pungilor parodontale.

Boala parodontală netratată poate face ca gingiile să se retragă de pe dinți (retracție gingivală). Acest lucru poate expune apoi rădăcinile dinților, făcându-i sensibili. Adesea se înregistrează pierderi osoase, provocând mobilizarea dinților. Oricare din aceste simptome indică necesitatea vizitei la stomatolog, însă ultimele din cele descrise indică o formă avansată a bolii parodontale.

Despre diagnosticarea parodontozei

Medicul specialist parodontolog utilizează o sondă parodontală pentru a măsura adâncimea pungilor parodontale, nivelul de atașament a gingiilor de dinți, configurația anatomică și sângerarea gingivală. Se verifică cât de ușor sângerează gingiile și cât de multă placă și tartru există pe dinți. Pe baza măsurătorilor, medicul întocmește o fisă parodontală, înregistrând toți parametrii inițiali. Radiografiile dentare sunt vitale în stabilirea diagnosticului de parodontoză, pentru a verifica starea dinților și nivelul osului din jurul dinților.

parodontologie Cluj

Cum tratăm parodontoza?

Prima etapă a tratamentului constă în îndepărtarea principalei cauze – și anume placa și tartrul. Este efectuată o igienizare profundă, sub anestezie, cu ultrasunete și instrumente special concepute. Formele mai avansate ale bolii necesită tratament antibiotic, atât pe cale orală, cât și locală precum și o dezinfecție foarte riguroasă realizată cu ajutorul laserului. De asemenea, medicul stomatolog va prescrie și ape de gură antiseptice și/sau geluri cu aplicare locală. În cazul unor retracții gingivale avansate, parodontologul poate interveni chirurgical, aplicând grefe gingivale.

Prevenția bolii parodontale

O igienă orală riguroasă este impetuos necesară pentru menținerea sănătății gingivale, iar aceasta înseamnă perierea corectă și consistentă a dinților, utilizarea aței dentare și a apei de gură. În cabinetul medicului stomatolog poți beneficia de igienizări orale, indicate o dată sau de două ori pe an. Totodată, renunțarea la fumat are efecte benefice asupra cavității bucale.

În cazul în care s-a realizat tratamentul bolii parodontale și aceasta a fost stabilizată, controalele periodice sunt obligatorii pentru a menține sănătatea orală. După aceea, este posibil ca doar cu mici intervenții boala parodontală să poată fi ținută sub control, susținând durata de viață a dinților pe arcadă.
De asemenea, controalele periodice vor permite medicului dentist să îți supravegheze sănătatea bucală generală, ceea ce înseamnă că orice probleme potențiale ar putea fi abordate mai devreme.

tratament prodontoza Cluj

În cadrul clinicii Dentocalm puteți beneficia de o dezinfecție cu ajutorul laserului, care vine în completarea igienizării realitate de parodontolog.

# clinica stomatologica Dentocalm # implanturi dentare Cluj # implanturi Fast & Fixed # sigilare dentara Cluj # protetica dentara Cluj # proteze scheletate # proteze dentare # sinus lift Cluj # chirurgie orală # laser stomatologie # tratament parodontoza # aparate dentare # tratament de canal pret # tratamente endodontice # detartraj cu ultrasunete # AirFlow # aparate dentare # aparate ortodontice # ortodonție Cluj # albire dentara # fațete dentare ceramice # fatete dentare pret # estetică dentară # obturații #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic #clinică stomatologică # implanturi dentare pret # aparat safir pret # aparat dentar copii # parodontologie # coroane dentare pret # stomatologie copii # stomatologie pediatrica # clinica dentara Cluj # urgente stomatologice Cluj # stomatologie non-stop # urgente dentare Cluj

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE:

#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuale 360 Dental3DTour
#dermamarketing
#promovare chirurgie estetica
#promovare clinica dermatologie

fr_FRFR
je suis d'accord avec termes et conditions Dentocalm
Cochez la case ci-dessous. Écrivez votre e-mail. Cliquez sur "S'inscrire".
je suis d'accord avec termes et conditions Dentocalm
Cochez la case ci-dessous. Écrivez votre e-mail. Cliquez sur "S'inscrire".
-10% DE REMISE A LA PROCHAINE CONSULTATION CHEZ DENTOCALM
Abonnez-vous à la newsletter. Restez au courant de l'actualité et recevez un code de réduction sur place.
Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform
Politique de confidentialité
Cochez ici si vous souhaitez recevoir des offres exclusives et des recommandations de notre part et de nos partenaires
Cochez ici si vous souhaitez recevoir des articles informatifs gratuits
Comment apprendre efficacement
Écrivez votre email, cochez les cases et cliquez sur le bouton "Je veux le matériel". Vous obtenez un accès instantané.
MATÉRIEL GRATUIT
Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform Politique de confidentialité