fbpx
tel + urgențe 24/7
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
Programmez-vous
tratamente boala parodontala Cluj
Parodontoza – cauze și tratament
août 5, 2021
coroane dentare zirconiu Cluj
Avantajele coroanelor dentare din zirconiu
août 18, 2021
stomatologie pediatrica Cluj - dentist copii

Dentiția temporară este prima serie de dinți pe care îi au copiii și este formată din 20 de dinți. Dentiția temporară este cunoscută și sub numele de dentiție provizorie sau dinți de lapte și vine însoțită de simptome și afecțiuni specifice. Medicul stomatolog pedodont (specialist în stomatologia pentru copii) vă poate ghida în profilaxia și tratarea dentiției temporare.

pedodontie Cluj

Erupția dinților

Mugurii dentiției temporare se formează începând cu săptămâna a șaptea din viața intrauterină, însă ei erup numai după aproximativ primele 6 luni de viață, și continuă până în luna 30 de viață.
Dinții temporari erup în ordinea următoare:
– Incisivii centrali inferiori – 6-10 luni;
– Incisivii centrali superiori – 8-12 luni;
– Incisivii laterali superiori – 9-13 luni;
– Incisivii laterali inferiori – 10-16 luni;
– Molarii 1 inferiori – 14-18 luni;
– Molarii 1 superiori – 13-19 luni;
– Caninii inferiori – 17-23 luni;
– Caninii superiori – 16-22 luni;
– Molarii 2 inferiori – 23-31 luni;
– Molarii 2 superiori – 25-33 luni.

De regulă, dinții inferiori erup înaintea celor superiori, cu excepția incisivilor laterali. Programul de erupție a dinților nu coincide mereu cu teoria de specialitate, însă copiii ar trebui să aibă toți dinții de lapte erupți până la vârsta de 3 ani. Părinții nu trebuie să se îngrijoreze dacă apariția dinților nu s-a realizat conform programului.

Simptomele erupției dentare

O serie de simptome se pot observa atunci când dinții temporari erup, printre care se numără salivația excesivă, ușoară stare febrilă, dispoziție proastă a copilului și colorație mai intensă a gingiilor la locul erupției.

Schimbarea dinților temporari cu cei permanenți

Dinți de lapte nu ar trebui să cadă înainte de vârsta de 6-7 ani, atunci când dentiția permanentă e pregătită să erupă treptat.
Procesul de erupție a dinților permanenți implică resorbția rădăcinii dinților temporari (proces numit rizaliză), astfel încât ei sunt destabilizați și împinși de pe arcadă. Este recomandată evitarea extracției dinților temporari dacă aceștia nu sunt mobili. Mulți părinți consideră că dinții de lapte sunt dispensabili, din moment ce un alt set permanent va erupe la un moment dat, însă acest lucru este greșit. Pe lângă funcțiile evidente de masticație și vorbire pe care dinții temporari le asigură, ei păstrează spațiul necesar dinților permanenți, pentru ca aceștia să erupă fără înghesuiri, forțând astfel maxilarele să se dezvolte.

stomatologie copii Cluj

Afecțiuni ale dinților de lapte

1. Caria dentară

Dinții temporari au nevoie de o îngrijire adecvată, la fel ca dinții permanenți. Spălarea dinților de 2 ori pe zi, evitarea folosirii excesive a biberonului sau a cănilor cu tetină, evitarea produselor pe bază de zahăr și sigilarea dentară sunt câteva din metodele de prevenție a cariilor dentare pe care le puteți aplica.

2. Poziția incorectă a dinților pe arcadă

Suptul degetului în timpul nopții, obiceiul interpunerii obiectelor între dinți (de exemplu creioane) sau refuzul renunțării la suzetă pe măsură ce copilul crește duce la poziții incorecte (malpoziții) ale structurilor dentare și chiar deformări ale structurilor osoase.

3. Abcesul dentar

Dinții temporari au o cameră pulpară mai mare decât cei permanenți, astfel încât caria evoluează mai repede într-o afecțiune de canal. Abcesul este însoțit de durere dentară acută și de umflătură locală, reprezentând o urgență stomatologică.

4. Demineralizarea

Lipsa sau insuficiența fluorului din alimentație duce la demineralizarea dinților copiilor. Un medic pedodont va aplica și/sau prescrie pentru acasă geluri și lacuri cu fluor, pentru a suplimenta aportul și a ajuta la remineralizarea dinților.

Prima vizită la stomatolog trebuie făcută după apariția primilor dinți. Medicul stomatolog pedodont este pregătit pentru interacțiunea cu copiii și le asigură atât un tratament adecvat, cât și o experiență cât mai plăcută, astfel încât cei mici să vină cu drag la dentist.

# clinica stomatologica Dentocalm # implanturi dentare Cluj # implanturi Fast & Fixed # sigilare dentara Cluj # protetica dentara Cluj # proteze scheletate # proteze dentare # sinus lift Cluj # chirurgie orală # laser stomatologie # tratament parodontoza # aparate dentare # tratament de canal pret # tratamente endodontice # detartraj cu ultrasunete # AirFlow # aparate dentare # aparate ortodontice # ortodonție Cluj # albire dentara # fațete dentare ceramice # fatete dentare pret # estetică dentară # obturații #stomatologie Cluj #cabinet stomatologic #clinică stomatologică # implanturi dentare pret # aparat safir pret # aparat dentar copii # parodontologie # coroane dentare pret # stomatologie copii # stomatologie pediatrica # clinica dentara Cluj # urgente stomatologice Cluj # stomatologie non-stop # urgente dentare Cluj

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE:

#dentalmarketing
#strategie marketing medicina dentara
#promovare Facebook pentru stomatologie
#dental web design wesbite stomatologie
#optimizare SEO website stomatologie
#branding stomatologie
#tururi virtuale 360 Dental3DTour
#dermamarketing
#promovare chirurgie estetica
#promovare clinica dermatologie

fr_FRFR
je suis d'accord avec termes et conditions Dentocalm
Cochez la case ci-dessous. Écrivez votre e-mail. Cliquez sur "S'inscrire".
je suis d'accord avec termes et conditions Dentocalm
Cochez la case ci-dessous. Écrivez votre e-mail. Cliquez sur "S'inscrire".
-10% DE REMISE A LA PROCHAINE CONSULTATION CHEZ DENTOCALM
Abonnez-vous à la newsletter. Restez au courant de l'actualité et recevez un code de réduction sur place.
Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform
Politique de confidentialité
Cochez ici si vous souhaitez recevoir des offres exclusives et des recommandations de notre part et de nos partenaires
Cochez ici si vous souhaitez recevoir des articles informatifs gratuits
Comment apprendre efficacement
Écrivez votre email, cochez les cases et cliquez sur le bouton "Je veux le matériel". Vous obtenez un accès instantané.
MATÉRIEL GRATUIT
Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform Politique de confidentialité