fbpx
Numar telefon
0774 070 690
Orar
L-V: 08:00 - 21:00
E-mail
office@dentocalm.ro
Programeaza-te
  • ro
Numar telefon
0774 070 690
Orar
L-V: 08:00 - 21:00
E-mail
office@dentocalm.ro
Programeaza-te
masca-de-protectie
Cum sa ne protejam in aceasta perioada?
aprilie 13, 2020
PROTOCOL Circuitul pacientului în clinică – măsuri suplimentare de siguranță împotriva Covid-19
mai 14, 2020

Menţinerea unei igiene orale corespunzătoare reprezintă un deziderat al sănătății cavității bucale și a întregului organism. Tehnica de periaj eficientă și folosirea mijloacelor adjuvante de curățare a dinților reprezintă metode sigure care ne ajută să prevenim apariția cariilor, afecțiunilor gingivale și parodontale.

Este bine cunoscut faptul că doar periajul dentar nu este suficient pentru a înlătura placa bacteriană de pe suprafața dinților. Mijloacele adjuvante de igienă orală precum ața dentară permit accesul și în părțile laterale ale dinților, unde periuța dentară nu poate ajunge. Ața dentară elimină placa bacteriană din zonele interdentare și ajută la eliminarea resturilor care rămân între dinți și gingii. Astfel, asocierea celor doua metode de igienă dentară asigură atât sănătatea orală, cât și prevenția eficientă a afecțiunilor stomatologice.

Există două tipuri de aţă dentară: - Aţă dentară din nailon (multifilament) - Aţă dentară din PTFE (monofilament)

Aţa din nailon poate fi cerată sau nu şi poate avea diverse arome. Fiind compusă din mai multe fire de nailon se poate desface uşor, în special în spaţiile interdentare înguste. Deşi mai scumpă, aţa monofilament (PTFE) alunecă mai uşor între dinţi, chiar şi în spaţiile înguste. Ambele tipuri de aţă dentară, folosite corect, sunt eficace în îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare.

Ghid simplu de utilizare corecta a atei dentare

Folosiți ața dentară cu grijă, astfel încât să nu lezați gingiile. Evitați mișcările bruște și agresive.
Rupeți o bucată de ață dentară cu lungimea de aproximativ 45 cm și înfășurați capetele în jurul degetului mijlociu de la fiecare mână.
Țineți ața dentară între degetele mari și cele arătătoare, lăsând o porțiune bine întinsă de aproximativ 2,5 cm la mijloc.
Cu mișcări atente înainte și înapoi, introduceți ața dentară între dinți.
Țineți ața dentară lipită strâns de suprafața dintelui și răzuiți-l atent dinspre gingie spre suprafața de mestecat, iar apoi repetați același lucru de cealaltă parte a spațiului dintre dinți, curățând suprafața dintelui de alături.
Treceți în mod sistematic de la un dinte la altul, ca să vă asigurați că nu omiteți niciun dinte. Nu uitați de suprafețele posterioare ale dinților din spate.

Este posbil să aveți sângerări sau dureri în timpul folosirii aței dentare. Uneori, poate fi vorba de aplicarea unei tehnici greșite prin aplicarea unei presiuni excesive. Alteori, dacă continuați să aveți sângerări chiar și după mai multe zile de folosire a aței dentare, s-ar putea să suferiți de o afecțiune gingivală. Este important să discutați despre asta cu dentistul dumneavoastră, care poate verifica starea de sănătate a gingiilor și vă poate sfătui cum puteți opri evoluția afecțiunilor gingivale.

Recomandari pentru o buna igiena dentara

Pentru prevenirea problemelor dentare și pentru o buna igienă dentară, vă recomandăm:
- Periajul riguros al dinților de doua ori pe zi, dimineața și seara;
- Folosirea corectă a aței dentare conform instrucțiunile primite de la medicul dentist;
- Clătirea gurii cu o apă de gură cu ingrediente naturale, cu cât mai puțini conservanți si adjuvanți.

Folosirea altor mijloace adjuvante de igienă dentară precum periuța interdentară sau dușul bucal.

Realizarea acestor etape, împreună, reduc riscul apariţiei cariilor și minimizează riscul apariției urgențelor dentare.

Vă dorim multă sănătate și să nu uitați: Orice afecțiune e mult mai ușor de prevenit decât de tratat!

Abia așteptăm să ne revedem sănătoși, zâmbind!

Articol redactat de dr. Bețiu Cornel