Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare reprezinta un deziderat al sanatatii cavitatii bucale si a intregului organism. Tehnica de periaj eficienta si folosirea mijloacelor adjuvante de curatare a dintilor reprezinta metode sigure care ne ajuta sa prevenim aparitia cariilor, afectiunilor gingivale si parodontale.
Este bine cunoscut faptul ca doar periajul dentar nu este suficient pentru a inlatura placa bacteriana de pe suprafata dintilor. Mijloacele adjuvante de igiena orala precum ata dentara, permit accesul si in partile laterale ale dintilor, unde periuta dentara nu poate ajunge. Ata dentara elimina placa bacteriana din zonele interdentare si ajuta la eliminarea resturilor care raman intre dinti si gingii. Astfel, asocierea celor doua metode de igiena dentara asigura atat sanatatea orala, cat si preventia eficienta a afectiunilor stomatologice.
Exista doua tipuri de ata dentara: - Ata dentara din nailon (multifilament) - Ata dentara din PTFE (monofilament)
Ata din nailon poate fi cerata sau nu, si poate avea diverse arome. Fiind compusa din mai multe fire de nailon se poate desface usor, in special in spatiile interdentare inguste. Desi mai scumpa, ata monofilament (PTFE) aluneca mai usor intre dinti, chiar si in spatiile inguste. Ambele tipuri de ata dentara, folosite corect, sunt eficace in indepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare.
Folositi ata dentara cu grija, astfel incat sa nu lezati gingiile. Evitati miscarile bruste si agresive.
Rupeti o bucata de ata dentara cu lungimea de aproximativ 45 cm si infasurati capetele in jurul degetului mijlociu de la fiecare mana.
Tineti ata dentara intre degetele mari si cele aratatoare, lasand o portiune bine intinsa de aproximativ 2,5 cm la mijloc.
Cu miscari atente inainte si inapoi, introduceti ata dentara intre dinti.
Tineti ata dentara lipita strans de suprafata dintelui si razuiti-l atent dinspre gingie spre sprafata de mestecat, iar apoi repetati acelasi lucru de cealalta parte a spatiului dintre dinti, curatand suprafata dintelui de alaturi.
Treceti in mod sistematic de la un dinte la altul, ca sa va asigurati ca nu omiteti niciun dinte. Nu uitati de suprafetele posterioare ale dintilor din spate.
Este posibil sa aveti sangerari sau dureri in timpul folosirii atei dentare. Uneori, poate fi vorba de aplicarea unei tehnici gresite prin aplicarea unei presiuni excesive. Alteori, daca continuati sa aveti sangerari chiar si dupa mai multe zile de folosire a atei dentare, s-ar putea sa suferiti de o afectiune gingivala. Este important sa discutati despre asta cu dentistul dumneavoastra, care poate verifica starea de sanatate a gingiilor si va poate sfatui cum puteti opri evolutia afectiunilor gingivale.
Pentru prevenirea problemelor dentare si pentru o buna igiena dentara, va recomandam:
- Periajul riguros al dintilor de doua ori pe zi, dimineata si seara;
- Folosirea corecta a atei dentare conform instructiunilor primite de la medicul dentist;
- Clatirea gurii cu o apa de gura cu ingrediente naturale, cu cat mai putini conservanti si adjuvanti.
Folosirea altor mijloace adjuvante de igiena dentara precum periuta interdentara sau dusul bucal.
Realizarea acestor etape, impreuna, reduc riscul aparitiei cariilor si minimizeaza riscul aparitiei urgentelor dentare.
Va dorim multa sanatate si sa nu uitati: Orice afectiune e mult mai usor de prevenit decat de tratat!
Abia asteptam sa ne revedem sanatosi, zambind!
Articol redactat de dr. Betiu Cornel
[ulp id="jdPjRn7eV72kEhZI"]