Cu totii constientizam aceasta perioada dificila prin care trecem, dar sa speram ca timpul avut la indemana il putem folosi cu intelepciune si ne putem concentra spre a face lucruri pe care mereu am vrut sa le facem si nu am avut timp.
Bolile respiratorii pot fi transmise de la o persoana la alta prin secretii sub forma de picaturi mici. Aceste picaturi, cunoscute in lumea medicala drept picaturile lui Flügge, sunt picaturi de secretie nazofaringiana ce contin germeni patogeni, ce sunt raspandite in aer atunci cand persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. Aceste picaturi pot ramane in aer, dar si pe suprafete sau obiectele din jur pentru perioade lungi de timp, provocand boli infectioase de la un individ la celalalt. Bolile care pot fi de obicei transmise prin picaturile Flügge sunt: meningita bacteriana, varicela, gripa, Covid-19, guturaiul (raceala comuna), faringitele streptococice, tuberculoza, oreionul, rubeola, rujeola, tusea convulsiva.
Unul din sfaturile propuse de catre diverse institutii medicale cu privire la protectia noastra este sa purtam o masca de protectie. Majoritatea oamenilor considera ca atata timp cat pastreaza distanta, este suficient. Pentru a intelege rolul unei masti si de ce este bine sa o folosim mereu, trebuie sa pornim de la premiza ca unii dintre noi vom fi, sau chiar suntem purtatori asimptomatici ai bolii. Bineinteles, rolul mastii de protectie este sa ne protejeze pe noi de o posibila contaminare, dar si viceversa, pe ceilalti de noi.
De ce nu este suficienta doar distantarea sociala si de ce utilizarea unei masti este de ajutor (inclusiv a uneia facuta manual) este explicat pe larg in acest articol: https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-isnew-scientific-rationale-280e08ceee71 din care si noi am avut ce invata.
Pe intelesul tuturor, aceste picaturi se impart in 2 categorii, mai mici de 10 μm si mai mari de 10 μm. Categoria celor mici se poate denumi ca fiind aerosoli, picaturi atat de usoare, incat raman plutind in aer si pot fi cu usurinta purtate de curentii de aer sau de ventilatie, mai ales dintr-o incapere in cealalta. Pentru a evita posibila infectare cauzata de aceasta categorie de particule/picaturi, cele mai eficiente sunt mastile FFP3 si FFP2 care sunt menite sa filtreze particulele mai mici de 0.3 μm cu o eficienta de 95%. Categoria picaturilor mai mari de 10 μm numite si "picaturi spray", inclusiv cele si mai mari care pot fi vizibile si cu ochiul liber, sunt generate de stranut sau tuse si aceste actiuni le pot proiecta cu pana la 50 m/s pentru stranut si 10 m/s pentru tuse, aceste picaturi pot atinge distante pana la aproape 1,8m. Avand aceste date la dispozitie, ne putem da seama singuri ca distanta de 1,5 m intre persoane nu este suficienta decat daca purtam si o masca.
Diferenta intre aerosoli si "spray droplets" este ca doar picaturile mici (sub 10 μm) pot ajunge in alveolele pulmonare, unde se realizeaza transferul oxigenului in sange si apoi in celule. Prin contrast, picaturile mari raman blocate in nas si gat, ulterior laringe, trahee si bronhiile mari. Asemenea tusei, din punct de vedere al dimensiunii picaturilor, aproximativ jumatate din acestea exista sub forma de aerosoli, iar restul fiind picaturi mari. De aici si concluzia ca utilizarea unei masti FFP3 sau FFP2 este menita sa filtreze particule mici pentru a nu ajunge in alveolele pulmonare.
Din pacate, situatia actuala generala in paralel cu stocurile scazute de materiale medicale, ne arata ca este foarte dificil sa procuram masti chirurgicale, iar mastile de tip FFP2 sau FFP3 sunt si mai greu de obtinut. De aici si intrebarea tuturor, daca nu port masca (deoarece nu o pot procura) si mentin distanta sociala, este suficient?
Tinand cont ca poarta de intrare a virusului SARS-Cov-2 spre tesuturile umane sunt caile respiratorii superioare, purtatul unei masti, inclusiv a uneia facuta manual sau o esarfa, bandana (daca nu avem acces la masti FFP2 sau nu ne permitem financiar), va actiona ca o bariera functionala care blocheaza particulele mari care ajung in nas si gat. Plecand de la premiza ca si noi putem fi purtatori asimptomatici, faptul ca avem caile respiratorii superioare acoperite poate fi un beneficiu si pentru cei din jurul nostru.
Acest obicei nou implementat, la care adugam distantarea sociala si spalatul mainilor vor dubla efectul de protectie si vor contribui la atenuarea cresterii exponentiale a cazurilor. Este clar ca utilizarea unei masti FFP3/FFP2 este net superioara pentru a filtra virusurile care pot fi transmise prin aerosoli, cum este Sars-Cov-2 de 0.12 μm, dar protectia inclusiv cu o esarfa poate avea un efect de protectie, atat asupra dvs cat si pentru cei din jur.
Haideti sa aplatizam curba de crestere a cazurilor! Este responsabilitatea fiecaruia dintre noi. Ca orice lectura din mass media si acest articol poate fi subiectiv si este de datoria dumneavoastra sa filtrati orice informatie primita.
Daca situatia nu va permite achizitionarea unei masti, va impartasim un video in care vi se explica cum puteti sa va confectionati o masca, care dupa utilizare, nu va trebui sa fie atinsa pe exterior si pusa imediat la spalat. Indiferent de tipul de mască folosita ca protectie, atentia dvs. trebuie sa va fie sporita pentru a nu o atinge cu mainile la orice miscare.
Sfaturile noastre cu privire la aceasta problema la care suntem expusi sunt: sa incercam sa ramanem pozitivi, sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a ramane cat mai mult acasa, iar pentru a nu ne expune inutil sa incercam sa triem toata avalansa de stiri ce contin informatii mai mult sau mai putin folositoare.
Sa fiti sanatosi!
https://www.facebook.com/cnninternational/videos/640301736701757/
Articol redactat de dr. Madalina Pintea
[ulp id="jdPjRn7eV72kEhZI"]