Numar telefon
+40774070690
Orar
L-V: 08:00 - 21:00
Programeaza-te
 • ro
Numar telefon
+40774070690
Orar
L-V: 08:00 - 21:00
Programeaza-te
  Programeaza-te
  dentist-cluj-dentocalm
  Reconstructie dentara (Build-up) – Caz medical
  noiembrie 19, 2018
  Cum folosim corect ata dentara?
  aprilie 24, 2020
  masca-de-protectie

  masca-de-protectie

  De ce nu este suficienta doar distantierea sociala?

  Cu toții conștientizăm această perioadă dificilă prin care trecem, dar să sperăm ca timpul avut la îndemână îl putem folosi cu întelepciune si ne putem concentra spre a face lucruri pe care mereu am vrut să le facem și nu am avut timp.

  Bolile respiratorii pot fi transmise de la o persoană la alta prin secreţii sub formă de picături mici. Aceste picături, cunoscute în lumea medicală drept picăturile lui Flügge, sunt picături de secreție nazofaringiană ce conțin germeni patogeni, ce sunt răspândite în aer atunci când persoana infectată tuşeşte, strănută sau vorbește. Aceste picături pot rămâne în aer, dar și pe suprafețe sau obiectele din jur pentru perioade lungi de timp, provocând boli infecțioase de la un individ la celălat. Bolile care pot fi de obicei transmise prin picăturile Flügge sunt: meningita bacteriană, varicela, gripa, Covid-19, guturaiul (răceala comună), faringitele streptococice, tuberculoza, oreionul, rubeola, rujeola, tusea convulsivă.

  Unul din sfaturile propuse de către diverse instituții medicale cu privire la protecția noastră este să purtăm o mască de protecție. Majoritatea oamenilor consideră ca atâta timp cât păstrează distanța, este suficient. Pentru a înțelege rolul unei măști și de ce este bine să o folosim mereu, trebuie să pornim de la premiza că unii dintre noi vom fi, sau chiar suntem purtători asimptomatici ai bolii. Bineînțeles, rolul măștii de protecție este să ne protejeze pe noi de o posibilă contaminare, dar și viceversa, pe ceilalți de noi.

  De ce nu este suficientă doar distanțarea socială și de ce utilizarea unei măști este de ajutor (inclusiv a uneia făcută manual) este explicată pe larg în acest articol: https://medium.com/@Cancerwarrior/covid-19-why-we-should-all-wear-masks-there-isnew-scientific-rationale-280e08ceee71 din care si noi am avut ce învăța.

  Pe înțelesul tuturor, aceste picături se împart în 2 categorii, mai mici de 10 μm și mai mari de 10 μm. Categoria celor mici se poate denumi ca fiind aerosoli, picături atât de ușoare, încât rămân plutind în aer și pot fi cu ușurință purtate de curenții de aer sau de ventilație, mai ales dintr-o încăpere în cealaltă. Pentru a evita posibila infectare cauzată de această categorie de particule/picături, cele mai eficiente sunt măștile FFP3 și FFP2 care sunt menite să filtreze particulele mai mici de 0.3 μm cu o eficiență de 95%. Categoria picăturilor mai mari de 10 μm numite și "picături spray", înclusiv cele și mai mari care pot fi vizibile și cu ochiul liber, sunt generate de strănut sau tuse și aceste acțiuni le pot proiecta cu până la 50 m/s pentru strănut și 10 m/s pentru tuse, aceste picături pot atinge distanțe până la aproape 1,8m. Având aceste date la dispoziție, ne putem da seama singuri că distanța de 1,5 m între persoane nu este suficientă decât doar dacă purtăm și o mască.

  Diferența între aerosoli și "spray droplets" este că doar picăturile mici (sub 10 μm) pot ajunge în alveolele pulmonare, unde se realizează transferul oxigenului în sânge și apoi în celule. Prin contrast, picăturile mari rămân blocate în nas și gât, ulterior laringe, trahee și bronhiile mari. Aspectul unei tuse, din punct de vedere al dimensiunii picăturilor, arată că aproximativ jumătate din acestea există sub formă de aerosoli, iar restul fiind picături mari. De aici și concluzia că utilizarea unei măști FFP3 sau FFP2 este menită să filtreze particule mici pentru a nu ajunge în alveolele pulmonare.

  Din pacate, situația actuală generală în paralel cu stocurile scăzute de materiale medicale ne arată că este foarte dificil să procurăm măști chirurgicale, iar măștile de tip FFP2 sau FFP3 sunt și mai greu de obținut. De aici și întrebarea tuturor, dacă nu port masca (deoarece nu o pot procura) și mențin distanța socială, este suficient?

  Masurile suplimentare de protectie ajuta la atenuarea raspândirii infectiei?

  Ținând cont că poarta de intrare a virusului SARS-Cov-2 spre țesuturile umane sunt căile respiratorii superioare, purtatul unei măști, înclusiv a uneia făcută manual sau o eșarfă, bandană (dacă nu avem acces la măști FFP2 sau nu ne permitem financiar), va acționa ca o barieră funcțională care blochează particulele mari care ajung în nas și gât. Plecând de la premiza că și noi putem fi purtători asimptomatici, faptul că avem căile respiratorii superioare acoperite poate fi un beneficiu și pentru cei din jurul nostru.

  Acest obicei nou implementat, la care adugăm distanțarea socială și spălatul mâinilor vor dubla efectul de protecție și vor contribui la atenuarea creșterii exponențiale a cazurilor. Este clar că utilizarea unei măști FFP3/FFP2 este net superioară pentru a filtra virusurile care pot fi transmise prin aerosoli, cum este Sars-Cov-2 de 0.12 μm, dar protecția inclusiv cu o eșarfă poate avea un efect de protecție, atât asupra dvs cât și pentru cei din jur.

  Haideți să aplatizăm curba de creștere a cazurilor! Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Ca orice lectură din mass media și acest articol poate fi subiectiv și este de datoria dumneavoastră să filtrați orice informație primită.

  Dacă situația nu vă permite achiziționarea unei măști, vă împărtășim un video în care vi se explică cum puteți să vă confecționați o mască, care după utilizare, nu va trebui să fie atinsă pe exterior și pusă imediat la spălat. Indiferent de tipul de mască folosită ca protecție, atenția dvs. trebuie să vă fie sporită pentru a nu o atinge cu mâinile la orice mișcare.

  Sfaturile noastre cu privire la această problemă la care suntem expuși sunt: să încercăm să rămânem pozitivi, să facem tot ce ne stă în putință de a rămâne cât mai mult acasă, iar pentru a nu ne expune inutil să încercăm să triem toata avalanșa de știri ce conțin informații mai mult sau mai puțin folositoare.

  Să fiți sănătoși!

  https://www.facebook.com/cnninternational/videos/640301736701757/

  Articol redactat de dr. Mădălina Pintea

  Sunt de acord cu termenii si conditiile Dentocalm
  Bifeaza casuta de mai jos. Scrie emailul tau. Apasa pe "Ma abonez".
  -10% DISCOUNT LA URMATOAREA CONSULTATIE LA DENTOCALM
  Aboneaza-te la newsletter. Ramai la curent cu noutatile si primesti un cod de reducere pe loc.
  Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform
  Politicii de confidențialitate

  Sunt de acord cu termenii si conditiile Dentocalm
  Bifeaza casuta de mai jos. Scrie emailul tau. Apasa pe "Ma abonez".
  Sunt de acord cu termenii si conditiile Dentocalm
  Bifeaza casuta de mai jos. Scrie emailul tau. Apasa pe "Ma abonez".
  -10% DISCOUNT LA URMATOAREA CONSULTATIE LA DENTOCALM
  Aboneaza-te la newsletter. Ramai la curent cu noutatile si primesti un cod de reducere pe loc.
  Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform
  Politicii de confidențialitate
  Bifează aici dacă vrei să primești oferte exclusive și recomandări de la noi și partenerii noștri
  Bifează aici dacă vrei să primești articole informative gratuite
  Cum Să Înveți Orice Rapid Și Eficient
  Scrie emailul tău, bifează căsuțele și apasă pe butonul "vreau materialul". Primești acces instant.
  MATERIAL GRATUIT
  Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform Politicii de confidențialitate