telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
rendez-vous
estetica dentara Cluj - clinica dentara Dentocalm
3 Lucruri Incredibile despre Zambet!
août 28, 2017
Doctor and patient smiling at the dentist - Dentocalm clinic
Abcesul Dentar | Tratament si recomandari
novembre 9, 2017
sterilizare Dentocalm Cluj

Protocolul de sterilizare se realizeaza riguros

Pe langa procesul de control vizibil pentru pacienti (utilizarea manusilor si a mastilor) au loc o serie de proceduri de sterilizare care nu sunt vizibile pentru pacienti. La Clinica Dentocalm, protocolul de sterilizare se realizeaza riguros, dupa normele practicate in statele Uniunii Europene.

Siguranta pacientului in cabinetul stomatologic

Sterilizarea este o procedura speciala prin care sunt eliminate microorganismele, inclusiv cele aflate in stare vegetativa, de pe obiectele contaminate. Scopul procedurii de sterilizare este obtinerea unei starii de „sterilitate” precum si mentinerea ei pana in momentul utilizarii instrumentelor si materialelor.

Pentru a spori gradul de siguranta din unitatile stomatologice, legislatia din domeniu cu privire la sterilizare a fost completata cu prevederi noi. Astfel, pentru o sterilizare corecta si completa, personalul implicat respecta urmatoarele etape: presterilizarea, spalarea instrumentelor, impachetarea instrumentarului in folii, sterilizarea propriu-zisa, inscriptionarea zilei la care s-a efectuat sterilizarea si depozitarea in compartimentele speciale din unitatile stomatologice.

Presterilizarea

Presterilizarea presupune imersia instrumentelor medicale in solutii dezinfectante speciale cu spectru larg de actiune (de exemplu, gigazyme, gigasept), un timp optim, in vederea distrugerii virusilor (HIV, hepatita, etc.), bacteriilor, fungilor sau sporilor.

Spalarea instrumentelor

Instrumentele sunt spalate riguros, dupa care se clatesc sub jet de apa rece. Imediat dupa uscare si verificare, instrumentele se impacheteaza in ambalaje de unica folosinta.

Sterilizarea propriu-zisa

In unitatile medicale sterilizarea propriu-zisa se realizeaza prin metode fizice sau prin metode combinate fizico-chimice. Metodele fizice includ sterilizarea cu aer cald (pupinel) si cu aer umed (autoclav). Se folosesc doar aparate de sterilizare autorizate de Ministerul Sanatatii. Sterilizarea la autoclav se realizeaza la o temperatura de 134º C, timp de aproximativ 45-90 de minute, in functie de materialul ce se doreste a fi sterilizat. Caldura umeda are o putere de penetrare mai mare decat caldura uscata, de aceea la Clinica Dentocalm se utilizeaza sterilizarea la autoclav (autoclavarea).

La Clinica Dentocalm sterilizarea este verificata cu ajutorul unor indicatori externi sub forma unor benzi impregnate cu cerneala (violet deschis) a carei culoare se schimba atunci cand se atinge temperatura optima de sterilizare. O alta verificare poate fi realizata prin benzile adezive, asemanatoare indicatorilor externi care se lipesc pe pachetele de sterilizat.

Fisa de sterilizare se completeaza in fiecare zi, cu ora inceperii sterilizarii, ora finalizarii sterilizarii, a temperaturii si numele responsabilului cu sterilizarea.

Durata mentinerii sterilitatii este de doua luni de la sterilizare, daca ambalajul se mentine integru.

Nu ezita sa ne contactezi daca ai nelamuriri legate de protocolul de sterilizare realizat la Clinica Dentocalm. Te incurajam sa ne vizitezi daca doresti sa vezi de la fata locului toate etapele sterilizarii.

T: 0774 070 690 (Programari/Urgente NON-STOP)

E: office@dentocalm.ro

Fb: https://www.facebook.com/dentocalm/

Pana data viitoare iti dorim sa...

Zambesti mai mult! :)

[ulp id="jdPjRn7eV72kEhZI"]

fr_FRFR