În clinica dentară DentoCalm suntem mereu preocupați de inovațiile tehnologice din domeniul stomatologiei. Medicii noștri participă constant la congrese medicale, învățând protocoale noi și îmbunătățite pentru a oferi pacienților Dentocalm cele mai bune tratamente. Firesc, investim și în aparatură de ultimă generație, care să performeze la standarde înalte atât pentru noi, cât și pentru pacienții noștri.
Unul din dispozitivele care au devenit indispensabile în clinica noastră este laserul dentar.
LASER este un acronim pentru “light amplification by the stimulated emission of radiation”. Laserul dentar este un dispozitiv care creează energie luminoasă transmisă printr-un fascicul foarte îngust. Lumina laserului produce o reacție atunci când atinge țesutul, fie îndepărtându-l sau modelându-l. Această tehnologie oferă o opțiune de tratament confortabil și eficient, atât la nivelul țesuturilor bucale dure, cât și moi.
Terapia laser este un tip de terapie orientată înspre tratamente minim-invazive, acesta având o gamă largă de aplicabilități. Utilizat încă de la începutul anilor ’90, laserul dentar a evoluat rapid în ultimii ani, oferind beneficii tot mai vaste pentru medicina dentară.
Laserul se utilizează, printre altele, în cazul proceselor carioase, bolii parodontale, tratamentelor endodontice, chirurgiei și implantologiei. Acesta acționează pe țesuturile moi, dar și pe cele dure, în funcție de tipul de laser ales și lungimea de undă care îl străbate. Cu ajutorul laserului, se elimină necesitatea folosirii frezelor dentare clasice, care declanșează un răspuns anxios în cazul multor pacienți.
În cazul terapiei care implică țesut dentar dur, laserul este suficient de puternic încât să taie în smalțul dentar sau în osul maxilarelor și suficient de blând și conservator încât să protejeze structurile orale sănătoase.Astfel, în funcție de tipul de intervenție care urmează să fie efectuat, medicul va seta parametrii de lucru ai laserului pentru a obține efectul dorit.
– tratamentul cariei fără freză;
– chirurgie asistată laser (rezecții apicale, chistectomii, sinus lift, adiții osoase, etc.);
– implantologie;
– pregătirea și dezinfecția dinților pentru a realiza obturații și/sau coroane dentare în condiții de maximă siguranță, eliminând astfel riscul reapariției cariei;
– tratamentul sensibilității dentare – scade sensibilitatea dentară la rece/cald/dulce;
– albirea dinților.
Tratamentul cu laser se aplică și pe țesuturile orale moi – gingie și mucoase. Cavitatea bucală găzduiește structuri puternic vascularizate, de aceea orice intervenție chirurgicală în această regiune este una sângerândă. Marele avantaj al utilizării laserului în cadrul chirurgiei orale este că are funcția de cauterizare și coagulare, reducând sângerarea și grăbind procesul de vindecare (pentru tratarea bolii parodontale, pentru dispensarizarea mucoasei la locul de inserție a implanturilor dentare).
– corectarea surâsului gingival în cazul pacienților la care este expusă o suprafață mare de gingie în cadrul zâmbetului – aceasta se realizează prin alungire coronară – creșterea suprafeței dentare vizibile prin “decuparea” gingiei;
– tratarea aftelor, a herpesului;
– eliminarea tumorilor benigne;
– remodelare gingivală;
– tratamentul bolii parodontale;
– tratamentul periimplantitelor – infecții cantonate în jurul implanturilor dentare;
– night laser therapy – tratamentul sforăitului nocturn cu eliberarea căilor respiratorii superioare;
– biostimulare – accelerarea procesului de vindecare posttraumatic sau chirurgical;
– scurtarea timpului de tratament în cazul purtătorilor de aparate dentare prin accelerarea translațiilor dentare și reducerea durerii.
Am ales să folosim laserul dentar datorită beneficiilor pe care le oferă. Acestea sunt câteva dintre avantajele lui:
– timpul de vindecare mai rapid, în urma procedurilor stomatologice cu laser, prin stimularea regenerării țesuturilor;
– sângerare post-chirurgicală minimă, prin acțiunea laserului de cauterizare;
– mai puțină (sau inexistentă) durere în timpul tratamentului;
– numai unele proceduri necesită anestezie, iar aceasta e folosită în cantitate minimă;
– riscul unei infecții bacteriene este minim, deoarece laserul sterilizează zona pe care intervine;
– laserul este extrem de precis și selectiv, deci este îndepărtat doar țesutul afectat, păstrând țesutul sănătos;
– elimină (sau reduce la minimum) necesitatea suturilor chirurgicale
– tratament nonchirurgical pentru unele afecțiuni care altfel ar necesita intervenția chirurgului (de ex. night laser therapy).
Laserul dentar este extrem de util în orice cabinet de stomatologie având o gamă foarte mare de aplicații. Există doar foarte puține situații în care laserul nu poate fi utilizat.
– laserul nu poate fi folosit pe dinții care au obturații de amalgam (plombe metalice);
– unele proceduri laser necesită anestezie;
– utilizarea frezelor dentare nu este eliminată în totalitate, acestea fiind uneori necesare în cazul finisării obturațiilor dentare, de exemplu;
Avantajele laserului dentar depășesc cu mult riscurile și dezavantajele acestuia, așa că pacienții nu trebuie să aibă niciun motiv de îngrijorare dacă tratamentul propus lor include acest instrument.
La DentoCalm am ales să utilizăm laserul oral deoarece oferă câteva avantaje unice și uimitoare față de abordările de tratament tradiționale. Obiectivul nostru este să oferim pacienților noștri tratamente eficiente și confortabile de fiecare dată.
–