Să alegeți între tratamentul de canal și extracția dentară este o decizie dificilă.Deși fiecare tip de tratament se pretează unei situații anume, distrucțiile dentare serioase și cariile profunde se pot rezolva prin ambele metode, însă una din ele este de preferat în locul celeilalte. Citiți articolul pentru a afla ce tratament este recomandat.
Extracția dentară presupune îndepărtarea coroanei și a rădăcinii dintelui, în întregime. Extracția lasă în urma sa un gol, o breșă edentată, iar lipsa tratamentului protetic în locul respectiv va afecta în timp osul, dinții vecini și dinții opuși. Există situații când extracția dentară este necesară și este singura soluție a cazului. Aceste situații presupun:
Extracția dentară nu doare deoarece se face mereu sunt anestezie locală, însă un nivel de presiune se poate resimți. După extracția unui dinte nu ar trebui să existe niciun disconfort (poate cel mult în ziua extracției, după ce trece efectul anesteziei). În cazul extracției molarului de minte, lucrurile sunt ușor diferite. Această intervenție este de multe ori o manoperă chirurgicală mai elaborată, deoarece frecvent acest dinte este acoperit încă de gingie sau os, ori este poziționat oblic, chiar orizontal. În acest caz, sângerarea ușoară este normală până la 24h, precum și umflarea feței și durere locală moderată. Orice simptom care se agravează în timp este considerat urgență stomatologică și presupune vizita la medic.
Această soluție de tratament presupune o singură vizită la stomatolog (două vizite, dacă este necesară sutura chirurgicală), însă breșa edentată pe care o lasă în urmă trebuie corectată prin tratamente protetice (cu excepția extracției molarului de minte). Cea mai benefică soluție este implantul dentar, însă se poate lua în considerare și puntea dentară. Citiți mai multe despre tratamentele de protetică dentară oferite de clinica DentoCalm.
Tratamentul endodontic (sau de canal) se realizează în urma infecțiilor pulpei dentare sau în situația în care camera pulpară este deschisă de carii, fisuri sau traumatisme dentare. Tratamentul de canal constă în scoaterea nervului dentar și eliminarea bacteriilor din canalele dintelui prin lavajul acestora cu soluții specifice. Această etapă se realizează la microscop pentru a putea observa toate detaliile anatomice ale dintelui și a se asigura astfel un tratament corect. Mai apoi, canalele sunt obturate cu un material compact, și astfel împiedicăm recidiva infecției. În clinica DentoCalm folosim laserul pentru tratamentele endodontice, ceea ce crește rata de predictibilitate a cazurilor și asigură un tratament corect și eficient.
Se folosește anestezie locală, dar e posibil să simțiți un disconfort mai mare decât în cazul extracției dentare. Uneori, este necesară administrarea de analgezice după ce trece efectul anesteziei. Disconfortul și durerea sunt temporare și suportabile, iar ele se remit în maxim 7 zile. Dacă dintele a suferit pierderi mari de substanță, indicăm o formă de tratament protetic post-operator, pentru a reda integritatea și rezistența dintelui (coroană/endocrown). Menționăm că un dinte fără nerv va deveni casant în timp, din cauza întreruperii microcirculației interne. Practic, devine un dinte inert. Acoperirea dintelui cu o coroană dentară este recomandată pentru a reduce riscul de fracturare. Tratamentul de canal este mai costisitor decât extracția dentară și presupune mai multe ședințe, dar este mai puțin traumatic pentru cavitatea bucală.
Salvarea dintelui natural este scopul final. În teorie, extracția dintelui afectat poate părea o soluție mai bună, datorită vizitelor reduse și a costurilor scăzute, dar înlocuirea dintelui extras sau repararea problemelor cauzate în timp de breșa edentată se va dovedi mai dificilă și mai scumpă într-un final. Tratamentele protetice moderne înlocuiesc cu ușurință dinții, refăcând funcția și estetica aproape perfect, însă dintele natural are avantajul de a fi perfect integrat în os și de a nu disturba echilibrul fiziologic și anatomic local. Atunci când este posibil, este de preferat să se intervină pe dinte cu tratament endodontic. La DentoCalm discutăm pe îndelete opțiunile de tratament, astfel încât să puteți lua o decizie calculată și să ne asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a salva dinții si de a avea parte de un tratament adecvat.
Referințe:
https://www.colgate.com/en-us/oral-health/root-canals/root-canal-vs-extraction
–
–
# implanturi dentare pret Cluj