Copiii sunt cei mai predispuși la cariile dentare, căci rutina de igienizare a dinților nu este definitivată în cazul lor și tot ei sunt cei care consumă cele mai multe alimente cu zahăr: caramele, acadele, ciocolata etc. Dar dacă v-am spune că există o modalitate de prevenție a cariilor dentare? Răspunsul este sigilarea dentară. Fața ocluzală a dinților este brăzdată de șanțuri și fosete, iar acestea sunt locul ideal de acumulare a plăcii și a resturilor alimentare. Acestea, combinate cu o igienă deficitară, provoacă în final caria dentară.
Sigilarea dentară este procedura prin care impresiunile suprafeței ocluzale (suprafața masticatorie) a dinților posteriori (molari și premolari) se izolează cu un compus pe bază de fluor. Șanțurile și fosetele dinților sunt acoperite, astfel că suprafața dinților devin mai netede și mai rezistente în fața bacteriilor și acumulărilor provocatoare de carii.
De regulă, copii sunt candidații ideali pentru această procedură. Totuși, este important de menționat că sigilarea dentară se poate face și în cazul adulților, acolo unde există molari și premolari sănătoși, fără obturații. După erupția molarilor și premolarilor permanenți, respectiv începând cu vârsta de 6 ani, dinții pot fi sigilați. Dinți permanenți nu se regenerează și nu au capacitatea de a se “vindeca” singuri, așa că se impun măsuri de protecție și profilaxie încă de la erupția lor pentru a le asigura o viață cât mai lungă.
Sigilarea dentară se face numai pe dinții permanenți, iar aceștia trebuie să dispună de șanțuri profunde pentru a putea reține sigilantul. Atâta timp cât șanțurile sunt curate procedura de sigilare dentară nu presupune utilizarea frezei. Intervenția minimă a frezei dentare este necesară în anumite cazuri, atunci când șanțurile sunt deja colorate – procedeu cunoscut sub denumirea de sigilare extinsă.
Poate cel mai important lucru de avut în vedere atunci când se efectuează consultul în vederea sigilării dentare este absența cariilor dentare. Aplicarea de sigilant dentar peste procese carioase nu face decât să agraveze afecțiunea. Această situație impune tratarea cariilor.
Sigilarea dentară este o procedură benefică pentru dinții copiilor, dar și a adulților deopotrivă. Multitudinea de avantaje și lipsa riscurilor promovează sigilarea dentară ca fiind potrivită pentru aproape toți copiii cu dentiție definitivă.
În clinica dentară DentoCalm aflată în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, nr 7, sigilarea dinților este gândit ca un proces plăcut și interesant pentru copii, astfel încât cei mici să vină cu încredere și să se simtă în siguranță pe scaunul stomatologic. Procedura de sigilare dentară, fiind neinvazivă și nedureroasă, îi ajută pe copii să se obișnuiască cu vizitele la medicul stomatolog și să își depășească frica de necunoscut.
Dacă este prima vizită a copilului în clinica stomatologică, vă recomandăm și articolul despre prima vizită la dentist.
–