telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
programări
Igiena orala la copii
februarie 17, 2017
15% reducere la orice Implant Dentar
aprilie 12, 2017
model cu strungareata

Diastema sau strungareata, așa cum este cunoscuta in termeni populari, reprezinta acel spatiu dintre incisivii centrali permanenti.

Ce ne facem atunci cand increderea in sine este afectata de strungareata? Care sunt cauzele care duc la aparitia acestei anomalii si ce tratament de corectie recomanda medicul dentist?

Iata cele mai frecvente cauze ale formarii diastemei:

– Diastema (strungareata) se poate produce ca urmare a diferentei dintre dimensiunea dintilor si cea a arcadei. Aceasta poate sa apara ca urmare a mostenirii dintilor mamei si a arcadei tatalui, de exemplu;

– In alte cazuri motivul acestei anomalii poate fi frenul labial sau altfel spus tesutul care face legatura dintre buza de sus si gingie. Atunci cand frenul labial este cu insertie joasa pe gingie se poate produce indeparatarea dintilor din fata;

– O alta cauza a formarii diastemei poate fi obiceiul de a impinge limba in exterior, atunci cand inghitim;

– Sunt situatii in care spatiul dintre incisivii centrali este cauzat de migrarea dentara produsa de extractiile dintilor vecini sau de o boala parodontala.

Cauzele diastemei sunt multiple asa cum si distanta dintre incisivi poate varia de la un caz la altul. Problema medicala in cazul diastemei este de cele mai multe ori nesemnificativa comparativ cu efectul estetic produs. Alegand sa ajunga cat mai aproape de idealul de frumusete, multe persoane apeleaza la tratamente stomatologice de corectie.

Care sunt metodele prin care se poate corecta strungareata?

– Aparatul dentar recomandat de medicul ortodont in urma unei consultatii. Aparatul dentar este purtat o perioada chiar si dupa corectarea diastemei pentru evitarea recidivei. Daca pana nu demult aparatul dentar era considerat inestetic, acum este tot mai frecvent folosit si se regaseste sub forme mai atractive, vezi aparatele ortodontice Invisalign, Incognito si aparatul dentar Safir.

– Fatetele dentare din compozit sau portelan sunt o solutie pentru corectia diastemei de dimensiuni mai mici (1-2 mm). Pentru acest tip de interventie o importanta deosebita o are dimensiunea incisivilor centrali si laterali.

– In cazul unei anodontii (absenta unor dinti) tratamentul este mai complex si presupune, in functie de specificul cazului, realizarea de implanturi, punti dentare sau proteze partiale.

Exista insa o tendinta de a percepe strungareata ca fiind un detaliu fermecator care aduce un plus de valoare. In anul 2010 aceasta tendinta a atins apogeul in moda reusind sa le inspire pe femei sa-si faca strungareata la cerere si sa se indeparteze de idealul de perfectiune in materie de estetica dentara.

Pana la urma, frumusetea sta in ochii celui care priveste, nu-i asa?

Atunci cand increderea este lezata, efectuarea tratamentului de corectie al diastemei poate fi benefic iar pacientul se poate simti mai confortabil cu el insusi.

[ulp id=’jdPjRn7eV72kEhZI’]

ro_RORO