Diastema sau strungareata, așa cum este cunoscută în termeni populari, reprezintă acel spațiu dintre incisivii centrali permanenți.
Ce ne facem atunci când încrederea în sine este afectată de strungareata? Care sunt cauzele care duc la apariția acestei anomalii și ce tratament de corecție recomandă medicul dentist?
– Diastema (strungareata) se poate produce ca urmare a diferenței dintre dimensiunea dinților și cea a arcadei. Aceasta poate să apară ca urmare a moștenirii dinților mamei și a arcadei tatălui, de exemplu;
– În alte cazuri motivul acestei anomalii poate fi frenul labial sau altfel spus țesutul care face legătura dintre buza de sus și gingie. Atunci când frenul labial este cu inserție joasă pe gingie se poate produce îndepăratarea dinților din față;
– O altă cauză a formării diastemei poate fi obiceiul de a împinge limba în exterior, atunci când înghițim;
– Sunt situații în care spațiul dintre incisivii centrali este cauzat de migrarea dentară produsă de extracțiile dinților vecini sau de o boală parodontală.
Cauzele diastemei sunt multiple așa cum și distanța dintre incisivi poate varia de la un caz la altul. Problema medicală în cazul diastemei este de cele mai multe ori nesemnificativă comparativ cu efectul estetic produs. Alegând să ajungă cât mai aproape de idealul de frumusețe, multe persoane apelează la tratamente stomatologice de corecție.
– Aparatul dentar recomandat de medicul ortodont în urma unei consultații. Aparatul dentar este purtat o perioadă chiar și după corectarea diastemei pentru evitarea recidivei. Dacă până nu demult aparatul dentar era considerat inestetic, acum este tot mai frecvent folosit și se regăsește sub forme mai atractive, vezi aparatele ortodontice Invisalign, Incognito și aparatul dentar Safir.
– Fațetele dentare din compozit sau porțelan sunt o soluție pentru corecția diastemei de dimensiuni mai mici (1-2 mm). Pentru acest tip de intervenție o importanță deosebita o are dimensiunea incisivilor centrali și laterali.
– În cazul unei anodonții (absența unor dinți) tratamentul este mai complex și presupune, în funcție de specificul cazului, realizarea de implanturi, punți dentare sau proteze parțiale.
Există insă o tendință de a percepe strungareata ca fiind un detaliu fermecător care aduce un plus de valoare. În anul 2010 această tendință a atins apogeul în modă reușind să le inspire pe femei să-și facă strungăreață la cerere și să se îndepărteze de idealul de perfecțiune în materie de estetică dentară.
Până la urmă frumusețea stă în ochii celui care privește, nu-i așa?
Atunci când încrederea este lezată, efectuarea tratamentului de corecție al diastemei poate fi benefică iar pacientul se poate simți mai confortabil cu el însuși.
–
–