Specialitatea de stomatologie pediatrică sau, așa cum mai este cunoscută în domeniul medical, pedodonția (stomatologie copii) este ramura stomatologiei care se concentrează pe îngrijirea dentiției copiilor, atât de lapte cât a și dentiției mixte.
Pentru dezvoltarea armonioasă a dinților celor mici, vizita la medicul stomatolog pediatru se face după apariția primului dinte. De ce atât de devreme? Pentru că, odată cu apariția primului dinte, apare și predispoziția la cariile dentare. Mai mult decât atât, cu cât mai repede copilul se va obișnui cu vizitele la dentist, cu atât va fi mai confortabil în scaunul stomatologic și va putea dezvolta o igienă orală riguroasă și corectă.
Începeți prin a vorbi copilului dumneavoastră despre stomatologia pediatrică și ce anume face un medic stomatolog. Descrieți întreaga activitate din clinica dentară numai cu cuvinte pozitive, fără a folosi cuvinte asociate cu durerea sau disconfortul. Împreună cu copilul, simulați o vizită la stomatolog, vizită în care “medicul” numără dinții “pacientului”, îl felicită pentru dantura pe care o are și îi arată cum trebuie să se spele corect. Această simulare are rolul unui joc care să creeze asocieri pozitive cu stomatologia pediatrică. De asemenea, vă puteți ajuta de desene animate, cărți și figurine pentru a-i pregăti pe cei mici pentru prima vizită la stomatolog.
Pentru a ne asigura că și personalul medical este pregătit pe deplin pentru întâmpinarea copilului dumneavoastră, nu uitați să menționați atunci când faceți programarea vârsta copilului și faptul că este prima sa vizită. Astfel, vom fi pregătiți de joacă și vom face consultația la stomatolog o experiență distractivă pentru copilaș.
Medicul nostru stomatolog pedodont va adopta o atitudine prietenoasă și veselă, pentru a ajuta copilul să înțeleagă că se află într-un mediu sigur și pentru a se relaxa. Avem mici jocuri cu care să îi încurajăm și prin care le prezentăm cabinetul și instrumentele pe care le folosim.
Îi vom așeza pe cei mici în scaunul stomatologic, însă dacă acesta e prea mare pentru ei sau refuză să stea singuri, e posibil să rugăm persoana care îl însoțește să îl țină în brațe.
Consultul propriu-zis constă în inspectarea dinților erupți, a mușcăturii și a maxilarelor, verificarea gingiilor și țesutului bucal pentru a ne asigura că nu există dezechilibre. Dacă copilul este cooperant și însoțitorul este de acord, putem efectua chiar și un periaj dentar sau o fluorizare pentru a crește astfel rezistența dinților la atacul carios. Astfel, obișnuim copilul cu procedurile stomatologice și asociem cabinetul dentar cu experiențe pozitive.
Acesta este momentul în care puteți discuta cu mediul stomatolog orice nelămuriri aveți în legătura cu sănătatea orală a copilului, puteți cere sfaturi și instrucțiuni de periaj.
Este normal ca unii copii să plângă în timpul consultului. Este prima lor vizită într-un loc străin, într-un loc în care toată atenția este concentrată pe ei, așa că este ușor să se simtă copleșiți și speriați. Acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze, vă asigurăm că echipa Dentocalm este pregătită și pentru astfel de situații și le tratăm cu blândețe și înțelegere.
În clinica dentară DentoCalm, stomatologia pentru copii este tratată ca o chestiune foarte importantă, căci prevenția și educația ar trebui să înceapă cât mai devreme, iar noi ne străduim să oferim experiențe plăcute și să creăm obiceiuri sănătoase.
Facem tot posibilul ca micuții pacienți să se simtă bine în cabinetul nostru și să revină cu drag de fiecare dată.
Aceste recomandări sunt în conformitate cu cele publicate de American Dental Association.
–