Respirația urât mirositoare, numită și halitoza sau halena, este o problemă cu care se confruntă mulți pacienți. Halitoza creează un disconfort real pentru pacienți deoarece, deși nu doare, afectează relațiile sociale și aduce un sentiment de jenă. Un articol Colgate (1) estimează că 1 din 4 persoane suferă de halitoză, citând și surse care relevă faptul că aproximativ jumătate din populația adultă are sau va avea la un moment dat respirație neplăcută.
Halitoza poate fi ocazională sau cronică (2), cu cauze interne sau externe. Cauzele externe sunt determinate de consumul de alimente care lasă în urmă un miros neplăcut, iar cauzele interne implică dezvoltarea de bacterii în cavitatea bucală sau stomac.
Diagnosticarea halitozei se face de către medicul stomatolog prin metode organoleptice (verificându-se dacă respirația neplăcută se simte de la o distanță de 10 cm în aerul expirat), dar și prin măsurători obiective cu instrumente specifice. În 80-90% din cazurile de halitoză, cauzele sunt de natură stomatologică. Putem trata orice afecțiune dentară în cadrul clinicii stomatologice DentoCalm, astfel eliminăm halena cu succes.
Halitoza este o afecțiune frecvent întâlnită, însă poate fi ținută sub control și este o problemă care poate fi eliminată prin metode simple și controale periodice la medic. Atunci când respirația neplăcută este provocată de boli sistemice sau tratamente medicamentoase, medicul curant vă poate sfătui în acest sens.
Referințe:
1. Colgate. Bad breath: do you have it? You may not know you do. 2009. Disponibil la: https://www.colgateprofessional.com/patient-education/halitosis/bad-breath-do-you-have-it# (accesat Aprilie 2022)
2. Constantin, M. Halena (halitoza) respirația urât mirositoare. Centrul Medical de Diagnostic și Tratament “Dr. Victor Babeș”. Disponibil la: https://www.cdt-babes.ro/articole/halena-halitoza.php (accesat Aprilie 2022)
–
# implanturi dentare pret Cluj