Alegerea unui produs de igiena orala ne pune de cele mai multe ori în fața unei situații dificile. În primul rând datorită numărului mare de produse existente pe piață și al marketingului care își face tot mai simțită prezența.
În încercarea de a oferi cea mai bună soluție pacienților care sunt în cautare de produse sigure și eficiente pentru copiii lor, am identificat o serie de produse pe care le-am testat și pe care le recomandam cu încredere.
Urmând exemplul părinților, copiii trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi: dimineața și seara, înainte de culcare. Începem curățarea dinților copilului de la apariția primului dinte, folosind o periuță de dinți din silicon. Până la 6 ani se folosește o periuță de dinti soft care să acționeze cu blândețe la nivelul gingiilor. După 6 ani se poate trece la o periuță de dinți electrică, potrivită vârstei.
Poți opta pentru periuța manuală sau electrică de la Oral-B Stages.
Conform studiului APC România, 59% dintre tipurile de pastă de dinți pentru copii nu pot fi folosite de copii cu vârsta mai mică de 6 ani. Deoarece copilul este predispus la înghițirea pastei de dinți, se recomandă o pastă de dinți fără fluor.
Pe piață sunt disponibile pastele de dinți ayurveda, cu ingrediente naturale (vezi: Vivanatura, Himalaya Herbals, Steaua Divină). Poți opta pentru pasta de dinți Tom’s fără fluor comercializată de DentAmerica Distribution, care se poate achiziționa online de pe site-ul distribuitorului.
În anul 2016, fluorul a fost clasificat ca neurotoxină în cel mai prestigios jurnal din lume, The Lancet. Conform acestui articol, fluorul intră în aceași categorie cu mercurul și arsenicul. Dacă vrei să afli care sunt daunele ce pot fi provocate de consumul de fluor, citește articolul original, integral în engleză => aici.
Pentru o igiena orala corespunzătoare, pe lângă pasta de dinți zilnică recomandăm folosirea pastei de dinți GC Tooth Mousse fară zahăr care reduce hipersensibilitatea și remineralizează petele albe cretoase (etapa incipientă de formare a cariei). Este o pastă de dinți terapeutică recomandată mai ales pacienților cu hipersensibilitate dentară și copiilor. Pasta de dinti terapeutică se folosește în conformitate cu sfaturilor medicului dentist.
Imediat după periajul corect al dinților se curăță suprafața limbii cu ajutorul unei spatule sau cu suprafața prevăzută cu peri pentru curățarea limbii a unei periuțe duale. Periuța duală este o soluție eficientă pentru îngrijirea dinților și a limbii.
Apa de gură se utilizează atunci când copilul este pregătit să clătească și să scuipe. Se recomandă copiilor cu vârsta de peste 6 ani o apă de gură profilactică (zilnică) fără alcool și o apă de gură curativă, la nevoie (doar la recomandarea medicului dentist).
Folosirea îndelungată a apei de gură care conține clorhexidină are ca efect secundar colorarea maro a dinților și a obturaților. O astfel de apă de gură este indicat să se folosească fără întrerupere o perioadă de maxim două săptămâni. A se citi cu atenție instrucțiunile de folosire și detaliile de pe ambalaj înainte de achiziționare.