telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
programări
estetica dentara Cluj
Zambetul cel mai bun „make-up”!
februarie 20, 2018
medic dentist clinica Dentocalm Cluj
Reconstructie dentara (Build-up) – Caz medical
noiembrie 19, 2018
sterilizare Dentocalm Cluj

Pe langa procesul de control vizibil pentru pacienti (utilizarea manusilor si a mastilor) au loc o serie de proceduri de sterilizare care nu sunt vizibile pentru pacienti. La Clinica Dentocalm, protocolul de sterilizare se realizeaza riguros, dupa normele practicate in statele Uniunii Europene.

 

Siguranta pacientului in cabinetul stomatologic

Sterilizarea este o procedură specială prin care sunt eliminate microorganismele, inclusiv cele aflate în stare vegetativă, de pe obiectele contaminate. Scopul procedurii de sterilizare este obţinerea unei stării de „sterilitate” precum şi menţinerea ei până în momentul utilizării instrumentelor şi materialelor.

Pentru a spori gradul de siguranţă din unităţile stomatologice, legislaţia din domeniu cu privire la sterilizare a fost completată cu prevederi noi. Astfel, pentru o sterilizare corectă şi completă, personalul implicat respectă următoarele etape: presterilizarea, spălarea instrumentelor, împachetarea instrumentarului în folii, sterilizarea propriu-zisă, înscripţionarea zilei la care s-a efectuat sterilizarea şi depozitarea în compartimentele speciale din unităţile stomatologice.

 

Presterilizarea

Presterilizarea presupune imersia instrumentelor medicale în soluţii dezinfectante speciale cu spectru larg de acţiune (de exemplu, gigazyme, gigasept), un timp optim, în vederea distrugerii viruşilor (HIV, hepatita, etc.), bacteriilor, fungilor sau sporilor.

 

Spalarea instrumentelor

Instrumentele sunt spălate riguros, după care se clătesc sub jet de apă rece. Imediat după uscare şi verificare, instrumentele se împachetează în ambalaje de unica folosinţă.

 

Sterilizarea propriu-zisa

În unităţile medicale sterilizarea propriu-zisă se realizează prin metode fizice sau prin metode combinate fizico-chimice. Metodele fizice includ sterilizarea cu aer cald (pupinel) şi cu aer umed (autoclav). Se folosesc doar aparate de sterilizare autorizate de Ministerul Sănătăţii. Sterilizarea la autoclav se realizează la o temperatură de 134º C, timp de aproximativ 45-90 de minute, în funcţie de materialul ce se dorește a fi sterilizat. Căldura umedă are o putere de penetrare mai mare decât căldura uscată, de aceea la Clinica Dentocalm se utilizează sterilizarea la autoclav (autoclavarea).

La Clinica Dentocalm sterilizarea este verificată cu ajutorul unor indicatori externi sub forma unor benzi impregnate cu cerneală (violet deschis) a cărei culoare se schimbă atunci când se atinge temperatura optimă de sterilizare. O altă verificare poate fi realizată prin benzile adezive, asemănătoare indicatorilor externi care se lipesc pe pachetele de sterilizat.

Fişa de sterilizare se completează in fiecare zi, cu ora începerii sterilizării, ora finalizării sterilizării, a temperaturii şi numele responsabilului cu sterilizarea.

Durata menţinerii sterilităţii este de două luni de la sterilizare, dacă ambalajul se menţine integru.

Nu ezita sa ne contactezi daca ai nelamuriri legate de protocolul de sterilizare realizat la Clinica Dentocalm. Te incurajam sa ne vizitezi daca doresti sa vezi de la fata locului toate etapele sterilizarii.

T: 0774 070 690 (Programări/Urgențe NON-STOP)

E: office@dentocalm.ro

Fb: https://www.facebook.com/dentocalm/

 

Până data viitoare îți dorim să …

Zâmbești mai mult! 🙂

 

ro_RORO