Tutunul nu aduce niciun beneficiu corpului, indiferent de cantitatea și modalitatea prin care se consumă, și totuși numărul fumătorilor este mereu în creștere. The Lancet raporta în 2019 1,1 miliarde de fumători, iar obiceiul de a fuma provoacă anual 7,7 milioane de decese (1).
Este binecunoscut faptul că fumatul afectează sănătatea omului în mod sistematic, dar cum anume afectează sănătatea orală? Dinții au de suferit din cauza fumatului, cu atât mai mult cu cât primul contact al fumului de țigară cu corpul este prin cavitatea orală.
Potrivit WebMD (2), fumatul cauzează o listă considerabilă de probleme de sănătate la nivel bucal. Printre patologiile provocate se numără:
Fumatul lasă în urmă un gust și miros neplăcut în cavitatea bucală. Mirosul neplăcut persistă câteva minute, însă în cazul fumătorilor cronici acesta nu trece niciodată pe deplin. Mirosul de fum alterează și gustul alimentelor.
Consumul de țigarete provoacă colorația dinților, iar nuanțele pot să oscileze de la galben pal până la galben închis. Pe alocuri, pot apărea pete maronii și negre.
Fluxul redus de salivă provoacă xerostomie (senzația de gură uscată) și poate duce la blocarea glandelor salivare, care ulterior se vor inflama. Fumatul împiedică secreția naturală a salivei și creează în cavitatea bucală mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor dăunătoare sănătății orale.
Pentru că fluxul salivar este încetinit, iar bacteriile se dezvoltă în voie în cavitatea orală, placa dentară aderă mai ușor pe dinți, acumulându-se în cantități mai mari decât la nefumători. Placa neîndepărtată prin periaj se transformă în tartru, așa că fumătorii acumulează cantități mai mari de tartru decât nefumătorii.
Fumatul afectează abilitatea corpului de a absorbi calciul, ceea ce duce la scăderea densității oaselor. Mai mult, nicotina încetinește producția de celule osoase noi, lucru care face dificilă vindecarea în cazul adițiilor de os sau a intervențiilor de sinus-lift.
Conform SfatulMedicului.ro, leucoplakia este o pată albă pe suprafața mucoasei orale, care se formează prin îngroșarea stratului superficial al pielii printr-un proces numit hipercheratoză (3). Această leziune a mucoasei orale nu este canceroasă și se asociază exclusiv cu fumatul, însă crește considerabil riscul apariției cancerului oral.
Prin acumularea de placă bacteriană, dar și tartru, boala parodontală are mediul perfect în care să se dezvolte. Am explicat mai sus mecanismul prin care placa se acumulează în cantități mai mari în cazul fumătorilor, precum și cel de resorbție a osului, iar aceste două procese încurajează boala parodontală și duc chiar la pierderea dinților. Mai mult decât atât, fumatul afectează circulația periferică, ceea ce împiedică vindecarea gingiilor.
Am menționat faptul că fumatul reduce considerabil circulația periferică, iar țesuturile orale au de suferit din cauza acestui fapt. Micro-circulația deficitară împiedică vindecarea optimă după extracția dentară, inserarea implanturilor sau orice altă intervenție chirurgicală dentară, ceea ce poate duce la eșecul procedurilor.
Cancer Treatment Centers of America (4) asociază 80% din cazurile de cancer oral cu consumul de tabac, în diferitele sale forme de consum. Fumatul crește riscul cancerului la nivelul gurii și gâtului, precum și la nivelul altor organe.
Atunci când începem tratamentele stomatologice, e important să știm dacă sunteți fumător sau consumați tabac sub altă formă, frecvența și cantitatea de tutun consumat. Această informație ne permite să întocmim un plan de tratament corect și eficient, precum și să facem recomandările potrivite legate de igiena orală și întreținerea sănătății bucale.
Bibliografie:
1. The Lancet, The global burden of tobacco
2. WebMD, Smoking and oral health, 2021
3. SfatulMedicului.ro, Leucoplakia orală – sfaturi, simptome, tratament, 2011.
4. Cancer Treatment Centers of America, Risk factors for oral cancer, 2022.
–
–
# implanturi dentare pret Cluj