telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
programări
aparate dentare Cluj, tratament ortodontic Cluj
Sistemul Spark: Îndreptarea dinților cu aparatul dentar transparent Spark la clinica DentoCalm
februarie 23, 2023
dentist Cluj, cabinet stomatologic, clinica stomatologie Cluj
Obturații coronare sau încrustații de tip Inlay Onlay? Avantaje și diferențe
martie 8, 2023
obturatii cari, plomba masea, tratament durere dinti Cluj

Obturația dentară, numită și plombă dentară, acționează ca un material protector ce previne pătrunderea bacteriilor într-o zonă anterior lezată. Acest tratament stomatologic de restaurare este folosit deseori pentru a repara fracturile dentare însoțite de pierdere de substanță dentară, cariile dentare sau alte daune produse la nivelul dinților.

De unde știi dacă ai nevoie de obturație dentară?

Obturațiile dentare sunt benefice în cazul cariilor dentare și a fracturilor dentare. Oamenii de toate vârstele, chiar și copiii, pot avea nevoie de o obturație (plombă) dentară. Se poate să aveți o durere de dinți sâcâitoare, durere bruscă când mușcați sau sensibilitate la cald și rece . În aceste cazuri, fără tratament corespunzător, o carie sau un dinte ciobit poate duce la dureri de dinți, cu afectarea pulpei dentare care de multe ori este ireversibilă și necesită realizarea unui tratament endodontic.

obturatii cari, plomba masea, tratament durere dinti Cluj

Ce este o carie dentară?

Cariile dentare sunt deteriorarea unui dinte care poate apărea atunci când bacteriile dăunătoare din gură produc acizi care atacă smalțul dentar. Cariile mai severe pot provoca o gaură mare sau chiar distrugerea întregului dinte. Dacă cariile dentare nu sunt tratate la timp pot provoca durere, infecție și chiar pierderea dinților.

Când un dinte este expus frecvent la acid, de exemplu, dacă mănânci sau bei des, în special alimente sau băuturi care conțin zahăr și amidon, ciclurile repetate de atacuri cu acid fac ca smalțul să continue să piardă minerale. Smalțul se poate îmbunătății singur folosind minerale din salivă și fluor din pasta de dinți sau din alte surse.

Tipuri de obturații dentare realizate la clinica stomatologică DentoCalm din Cluj-Napoca

Există mai multe tipuri de materiale de obturație disponibile în prezent pentru repararea cariilor, însă cel mai întâlnit este materialul compozit, de culoarea dinților, acesta fiind un material superior din punct de vedere estetic. Acest tip de obturație se poate realiza pentru dinții temporari și permanenți, fiind extrem de avantajos. Prezintă o adeziune bună la structurile dentare, de 20 de ori mai mare adeziunea la smalț decât la dentină. Are o culoare identică cu a dintelui, coeficient de dilatare termică asemănător dintelui, grad mare de rezistență și închidere marginală foarte bună.

obturatii cari, plomba masea, tratament durere dinti Cluj

Există și restaurări indirecte realizate după o amprentă, fie analoagă, fie prin scanare digitală, folosite pentru a repara dinții deteriorați grav. Lucrările pot fi realizate din ceramică sau zirconiu (inlay, onlay sau overlay) sau porțelan în combinație cu structura metalică de suport, aliaje de aur sau metale (în cazul restaurărilor prin coroane dentare atunci când dintele a suferit o distrucție coronară extinsă).

În general, obturațiile și coroanele dentare nu rezistă toată viața. Rezistența și estetică obturațiilor dentare sunt afectate de igienă dentară, consumul exagerat de cafea, probleme dentare, ca de exemplu bruxismul, traumatismele și de calitatea materialelor de obturație dentară.

Ce trebuie să ții cont dacă ai obturații dentare din compozit?

Pentru a vă menține obturațiile este indicat să urmați bune practici de igienă orală. Periați dinții cu o pastă de dinți care conține fluor și folosiți ața cel puțin o dată pe zi. Cere ajutor de la medicul dentist dacă intervin probleme pe parcurs, ca de exemplu, dacă dintele dumneavoastră este extrem de sensibil, simțiți o margine ascuțită sau observați modificări, crăpături ale obturațiilor.

Principalele avantaje ale obturațiilor dentare din compozit / ceramică

  • Se fixează bine de structura dentară rămasă, prevenind astfel fracturarea sau deteriorarea dintelui.
  • Aspectul final al obturațiilor dentare fizionomice este mult mai bun decât cel al obturațiilor metalice, având și o culoare care se adaptează la nuanța naturală a dintelui. Materialele compozite din rășini sunt din ce în ce mai folosite pentru refacerea structurilor dentare afectate de carie, deoarece mulți oameni preferă obturațiile de culoarea dinților și pentru calitatea lor care continuă să se îmbunătățească.
  • Refac structurile dentare pierdute ca urmare a distrucțiilor provocate de caria dentară.
  • Au o rezistență foarte bună și un indice de dilatare termică asemănător cu cel al dintelui natural.
  • Refac punctul de contact cu dintele alăturat și previn astfel impactul alimentar asupra papilei dentare pe care o protejează astfel.

Clinica somatologică, DentoCalm din Cluj-Napoca vă stă la dispoziție cu o gamă variată de tratamente stomatologice acoperind toate specializările medicinei dentare. Fie că vorbim despre obturații dentare sau tratamente precum implanturile dentare, dar și alte nevoi stomatologice, clinica noastră este mereu dornică să vă aducă zâmbetul pe buze.

urgente durere dinti Cluj

inspection at dentist’s office

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

ro_RORO