Obturația dentară, numită și plombă dentară, acționează ca un material protector ce previne pătrunderea bacteriilor într-o zonă anterior lezată. Acest tratament stomatologic de restaurare este folosit deseori pentru a repara fracturile dentare însoțite de pierdere de substanță dentară, cariile dentare sau alte daune produse la nivelul dinților.
Obturațiile dentare sunt benefice în cazul cariilor dentare și a fracturilor dentare. Oamenii de toate vârstele, chiar și copiii, pot avea nevoie de o obturație (plombă) dentară. Se poate să aveți o durere de dinți sâcâitoare, durere bruscă când mușcați sau sensibilitate la cald și rece . În aceste cazuri, fără tratament corespunzător, o carie sau un dinte ciobit poate duce la dureri de dinți, cu afectarea pulpei dentare care de multe ori este ireversibilă și necesită realizarea unui tratament endodontic.
Cariile dentare sunt deteriorarea unui dinte care poate apărea atunci când bacteriile dăunătoare din gură produc acizi care atacă smalțul dentar. Cariile mai severe pot provoca o gaură mare sau chiar distrugerea întregului dinte. Dacă cariile dentare nu sunt tratate la timp pot provoca durere, infecție și chiar pierderea dinților.
Când un dinte este expus frecvent la acid, de exemplu, dacă mănânci sau bei des, în special alimente sau băuturi care conțin zahăr și amidon, ciclurile repetate de atacuri cu acid fac ca smalțul să continue să piardă minerale. Smalțul se poate îmbunătății singur folosind minerale din salivă și fluor din pasta de dinți sau din alte surse.
Există mai multe tipuri de materiale de obturație disponibile în prezent pentru repararea cariilor, însă cel mai întâlnit este materialul compozit, de culoarea dinților, acesta fiind un material superior din punct de vedere estetic. Acest tip de obturație se poate realiza pentru dinții temporari și permanenți, fiind extrem de avantajos. Prezintă o adeziune bună la structurile dentare, de 20 de ori mai mare adeziunea la smalț decât la dentină. Are o culoare identică cu a dintelui, coeficient de dilatare termică asemănător dintelui, grad mare de rezistență și închidere marginală foarte bună.
Există și restaurări indirecte realizate după o amprentă, fie analoagă, fie prin scanare digitală, folosite pentru a repara dinții deteriorați grav. Lucrările pot fi realizate din ceramică sau zirconiu (inlay, onlay sau overlay) sau porțelan în combinație cu structura metalică de suport, aliaje de aur sau metale (în cazul restaurărilor prin coroane dentare atunci când dintele a suferit o distrucție coronară extinsă).
În general, obturațiile și coroanele dentare nu rezistă toată viața. Rezistența și estetică obturațiilor dentare sunt afectate de igienă dentară, consumul exagerat de cafea, probleme dentare, ca de exemplu bruxismul, traumatismele și de calitatea materialelor de obturație dentară.
Pentru a vă menține obturațiile este indicat să urmați bune practici de igienă orală. Periați dinții cu o pastă de dinți care conține fluor și folosiți ața cel puțin o dată pe zi. Cere ajutor de la medicul dentist dacă intervin probleme pe parcurs, ca de exemplu, dacă dintele dumneavoastră este extrem de sensibil, simțiți o margine ascuțită sau observați modificări, crăpături ale obturațiilor.
Clinica somatologică, DentoCalm din Cluj-Napoca vă stă la dispoziție cu o gamă variată de tratamente stomatologice acoperind toate specializările medicinei dentare. Fie că vorbim despre obturații dentare sau tratamente precum implanturile dentare, dar și alte nevoi stomatologice, clinica noastră este mereu dornică să vă aducă zâmbetul pe buze.
–