telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
programări
obturatii cari, plomba masea, tratament durere dinti Cluj
Ce trebuie să știi despre obturațiile dentare?
martie 2, 2023
urgente stomatologie Cluj
Cum știu dacă este sau nu o urgență dentară reală?
martie 15, 2023
dentist Cluj, cabinet stomatologic, clinica stomatologie Cluj

Obturațiile dentare și încrustațiile (inlay, onlay) sunt restaurări dentare folosite pentru a restabili structura dintelui dumneavoastră natural.Caria dentară este cea mai frecventă problemă întâlnită de către medicii stomatologici, de aceea în ultimii ani, au apărut o mulțime de variante de restaurare pentru a trata cariile dentare, unele dintre ele menite să crească durabilitatea lucrărilor. Pe lângă obturațiile directe, avem și alte tipuri de restaurări dentare, indirecte, numite inlay și onlay. Haideți să vedem împreună care sunt diferențele dintre obturațiile directe și încrustațiile indirecte, dar și avantajele fiecărui tratament.

Ce sunt mai exact obturațiile dentare?

Obturațiile coronare sunt restaurări dentare directe realizate în cadrul aceleiași ședințe, de către medicul dentist, acestea fiind denumite și plombe dentare. Obturațiile coronare sunt realizate din materiale precum compozitele (cele care au culoarea dintelui), amalgamul de argint sau cimenturi ionomer de sticlă.

Ce avantaje prezintă obturațiile directe?

  • Durata scurtă a tratamentului: Obturațiile dentare sunt un tratament care se realizează într-o singură ședință. Fiind un tratament des întâlnit, acesta este sigur, nu provoacă durere, iar durata unei obturații este aproximativ 60 de minute.
  • Mai puțin costisitoare: Prețul unei obturații este cu puțin mai redus decât o încrustație dentară.
  • Tratament eficient: Obturațiile dentare previn răspândirea cariilor și apariția altor complicații dentare, acestea redau funcționalitatea și estetica dintelui afectat.

tratament carie dinte Cluj

Ce sunt mai exact încrustațiile inlay, onlay și overlay?

Încrustațiile dentare sunt lucrări protetice realizate în laborator de către tehnicianul dentar cu ajutorul amprentei luate de medicul dentist. Amprenta poate fi realizată atât analog, cu materiale de amprentă, cât și digital cu ajutorul scannerului intraoral, realizarea unei amprente digitale scurtând timpul de execuție al încrustației. O încrustație dentară este necesară atunci când un dinte este prea distrus la nivelul coroanei pentru a putea susține o obturație coronară, dar nu suficient de distrus pentru a avea nevoie de o coroană dentară. Cu ajutorul acestor lucrări protetice medicul dentist tratează cariile dentare și reface funcționalitatea acestora. Ele pot fi realizate din zirconiu, compozit sau E-max.

Tratamentul ce presupune o încrustație dentară este realizat în două ședințe (sau două etape realizate uneori în aceeași zi, dacă amprenta s-a realizat digital, deoarece întregul proces de la amprentă la piesa finală este digitalizat). În prima ședință se îndepărtează caria și se ia amprenta dentară care este trimisă către tehnicianul dentar. În a doua ședință medicul dentist verifică lucrarea primită de la laborator și dacă totul este conform planului de tratament se fixează pe dintele respectiv.

tratament carie dinte Cluj

Avantajele încrustațiilor inlay / onlay

  • Rezistență și durabilitate crescută: Inlay-urile și onlay-urile sunt lucrări protetice foarte rezistente care protejează structura dintelui. Acestea sunt superioare obturațiilor dentare având o durată de viață mult mai lungă.
  • Potrivit pentru cariile interdentare: În cazul cariilor situate între doi dinți, încrustațiile indirecte sunt cele mai potrivite, fiind o soluție de tratament cu o igienizare și o întreținere ușoară.
  • Adaptabilitate crescută: Cu ajutorul încrustațiilor păstrăm suprafețe mari din substanța dentară sănătoasă, lucrările protetice fiind mai ușor de integrat în dintele sănătos.
  • Culoarea lucrărilor se menține pe termen lung:  În comparație cu obturațiile dentare care sunt realizate din materiale compozite încrustațiile ceramice își păstrează culoarea mult mai bine.

Care sunt diferențele dintre obturațiile directe și încrustațiile indirecte?

Una din diferențele importante dintre obturațiile coronare și încrustațiile de tip inlay, onlay este că obturațiile induc presiune în structura dentară, fiind fotopolimerizate în interiorul dintelui. În schimb încrustațiile se fac pe modelul de gips sau prin tehnica de frezare CAD-CAM (aparate speciale frezează piesa dintr-un bloc de ceramică sau zirconiu), astfel pereții dintelui nu sunt implicați și nu suferă în timpul contracției. Estetica încrustațiilor este superioară obturațiilor, în plus, punctul de contact dintre dinți și încrustație este foarte precis.

Vă așteptăm la clinica DentoCalm cu o gamă largă de tratamente stomatologice pentru ca zâmbetul dumneavoastră să fie impecabil. Nevoile dumneavoastră sunt importante pentru noi, de aceea medicii noștri specialiști realizează cele mai naturale și reușite zâmbete.

plombe obturatii carii dentare Cluj - stomatologie Cluj

clinica stomatologica Dentocalm, implanturi dentare Fast and Fixed, sigilare dentara, stomatologie Cluj, protetica dentara, proteze scheletate, proteze dentare, sinus lift, chirurgie orală, terapie laser, laser stomatologic, tratament laser parodontoza, igiena dentara, recomandari aparate dentare, mini implanturi ortodontice, tratamente de canal, tratamente endodontice, tratamente parodontoza, parodontita, cauze boala parodontala, grefa gingivala, simptome parodontita, parodontologie, gingivita, tratament parodontoza, protetica dentara, aparate dentare copii, detartraj cu ultrasunete, Air Flow, profilaxie dentara, aparate dentare Cluj, aparate ortodontice copii, aparate dentare invizibile adulti, ortodontie, albire dentara, fatete dentare ceramice, fatete dentare no prep, estetica dentara, implanturi dentare, implantologie, obturatii / plombe, inlay/onlay/overlay, stomatologie Cluj, cabinet stomatologic, clinică stomatologică, dentist Cluj, urgenta stomatologica, stomatologie urgente, urgenta durere dinti, stomatologie urgente Cluj, stomatologie non-stop, cabinet stomatologic non-stop

PARTENERI

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

ro_RORO