Incrustațiile dentare sunt restaurări protetice de mici dimensiuni, care adesea arată ca obturațiile dentare. Sub denumirea de inlay, onlay sau overlay, acestea diferă în funcție de numărul de pereți ai dintelui pe care îi substituie. Incrustațiile dentare se folosesc numai pe dinții posteriori, adică pe premolari și molari.
Aceste piese protetice de mici dimensiuni se utilizează atunci când o mare parte din structura dentară este compromisă și pereții restanți sunt subțiri astfel încât obturația nu ar fi o soluție, însă se dorește conservarea maximă a țesutului dentar rămas. În această situație nu se folosesc coroane dentare, căci ele necesită șlefuirea dintelui, dar se recurge la incrustații.
Incrustațiile dentare sunt fabricate din compozit, ceramică sau aur și necesită în medie două ședințe pentru a fi cimentate în dinte. Prima ședință constă în prepararea dintelui prin modelarea pereților, astfel încât incrustația să poată fi ușor inserată și să ocupe întregul orificiu. Prima ședință este și momentul în care se ia amprenta pentru tehnicianul dentar, fie în format digital sau clasic. Inaly-ul, onlay-ul și overlay-ul se produce prin frezare CAD-CAM (Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing) sau tehnologii manuale. A doua ședință constă în cimentarea incrustației dentare. Se folosește ciment cu priză puternică, astfel ca cimentarea să fie definitivă și foarte rezistentă. Între ședințe, o obturație temporară va umple orificiul din dinte, pentru a-l proteja până la definitivarea tratamentului.
Una din diferențele importante dintre obturațiile clasice și incrustațiile dentare este că obturațiile induc tensiuni în structura dintelui, deoaracere sunt fotopolimerizate în interiorul dintelui, producând astfel tensiuni și riscând să fractureze dintele (adesea, în mod ireparabil). Tensiunea apare din cauza fotopolimerizării, care produce contracția materialului de obturației, adică a compozitului. Și incrustațiile pot fi din compozit, însă fotopolimerizarea lor se face pe modelul de gips, astfel că pereții dintelui nu sunt implicați și nu suferă în timpul contracției. În plus, punctul de contact dintre dinți și incrustație este foarte precis (deci nu permite alimentelor să pătrundă între dinți și incrustație, protejând astfel papila), iar estetica lor este superioară obturațiilor clasice.
Diferența între cele 3 tipuri de incrustații constă în suprafața dintelui pe care o acoperă, implicit și de întinderea incrustației.
Ținem la integritatea dinților căci nimic nu îi poate înlocui pe deplin pe cei naturali, iar incrustațiile onlay, inlay și overlay ne ajută să păstrăm cât mai mult din țesutul dentar după o carie profundă și/sau un tratament de canal. Medicul stomatolog vă va vorbi despre acest tratament protetic dacă se pretează situației dumneavoastră. Desigur, puteți oricând să puneți întrebări și să abordați acest subiect, căci medicii DentoCalm sunt mereu deschiși la conversație și dorim să fiți pe deplin informați în ceea ce privește tratamentele și procedurile stomatologice.
–
–
# implanturi dentare pret Cluj