Majoritatea problemelor și a urgentelor dentare se manifestă prin durere, sângerare sau chiar leziuni, iar amânarea tratamentului deseori agravează atât starea de sănătatea a pacientului, cât și problema dentară. Dinții au în mod normal o anumită senzație la diverși factori declanșatori, dar ceea ce separă hipersensibilitatea de o senzație dentară obișnuită este intensitatea durerii.
Hipersensibilitatea dentinară este caracterizată printr-o durere scurtă și ascuțită a dinților ce apare ca răspuns după expunerea suprafețelor dentinare (dentina) la stimuli termici, evaporativi, tactili sau chimici.
Diagnosticul hipersensibilității dentinare este complex; se obține doar după excluderea tuturor celorlalte posibile explicații pentru durerea pacientului. Aceste condiții sunt variate de la un disconfort minor pentru pacient până la o tulburare care poate să deterioreze calitatea vieții. Hipersensibilitatea presupune ca dintele să experimenteze o sensibilitate mai accentuată decât cea obișnuită față de diverși stimuli.
Tratamentele neinvazive sunt recomandate în cazul hipersensibilității ușoare spre moderate asociată cu mai mulți dinți, iar tratamentele invazive sunt recomandate pentru cazurile cu hipersensibilizare severă asociată cu unul sau mai mulți dinți.
Terapia cu laser este cel mai recomandat și practicat tratament în acest caz la noi în clinică. Desensibilizarea cu ajutorul laserului dentar reprezintă o modalitate terapeutică fără durere și non-invazivă. Cu ajutorul laserului putem elimina durerea fără a influența structura dentară. Rezultatul apare în scurt timp, iar terminațiile nervoase sunt desensibilizate. Laserul poate fi asociat și cu anumite produse care au ca indicație desensibilizarea dentinară, acționând sinergic, astfel tubulii dentinari sunt sigilați (închiși) și stimulii nu mai ajung în contact cu terminațiile nervoase.
Dacă hipersensibilitatea este cauzată de expunerea rădăcinilor, medicul parodontolog va putea efectua o grefă de gingie cu care se acoperă acea parte expusă. Medicul mai exact va sutura grefa acolo unde este retrasă gingia.
Indiferent de tratamentul folosit, cauza care stă în spatele expunerii dentinei (retracția gingivală sau leziunile smalțului) trebuie combătută astfel încât să stopăm apariția noilor zone de dentină expusă. Înțelegerea impactului acestei afecțiuni asupra sănătății este extrem de importantă. Deseori se întâmplă ca acest simptom să nu fie tratat cu prea mare atenție, iar din această cauză pacienții le percep ca fiind ceva obișnuit sau chiar banal.
La clinica DentoCalm tratăm fiecare disconfort acordând o mare atenție prioritizării corecte a afecțiunilor de la nivelul cavității bucale, mai ales în cazul urgențelor dentare. În urma unui consult amănunțit, medicul stomatolog va stabili cauza apariției acestei hipersensibilități și vă va recomanda tratamentul adecvat.
–