Frica de stomatolog este adesea întâlnită, iar cei mai mulți dintre pacienți reușesc să își depășească emoțiile și să colaboreze cu medicul, însă pentru alții frica de stomatolog este atât de puternică încât refuză să se prezinte la controalele periodice sau să treacă prin intervențiile dentare necesare. Durerea dentară insuportabilă și imposibilitatea de a-și desfășura activitățile zilnice din cauza acestora sunt singurele motive pentru care acești pacienți acceptă să se așeze în scaunul dentistului.
Teama exagerată de stomatolog se numește dentofobie și se manifestă fizic prin atacuri de panică, stare de leșin, senzație de sufocare, frisoane și transpirație abundentă.
O serie de cauze pot fi răspunzătoare pentru anxietatea dentară, printre care:
Senzația de teamă este declanșată fie intrinsec, de gândurile pe care un pacient le are (de exemplu, “Mă va durea? Îmi va face medicul anestezie? Trebuie extras dintele? Va lucra cu freza?”), fie de factori extrinseci. Aceștia din urmă includ: mirosul soluțiilor antiseptice și a materialelor utilizate în tratamente, sunetul turbinei dentare, echipamentul de protecție a personalului clinicii dentare (mască, mănuși, vizieră), instrumentarul stomatologic (în special cel înțepător).
Dentofobia se ameliorează în timp, dacă pacientul are parte de tratamente stomatologice la standarde înalte, din partea unei echipe empatice, care să îi înțeleagă nevoile și să îl trateze cu respect.
Noile tehnologii din domeniul stomatologiei reușesc cu succes să excludă tratamentele dureroase, ședințele de lungă durată și recuperarea anevoioasă. Așadar, factorul durerii este complet eliminat.
Un alt aspect important în înlăturarea fricii de stomatolog îl reprezintă însuși medicul dentist. Acesta trebuie să afișeze empatie și înțelegere față de pacient. Senzația de frică va fi mai ușor depășită dacă pacientul are încredere în medicul ales. Explicarea fiecărui pas din protocolul stomatologic poate fi liniștitor pentru unii pacienți. De asemenea, este importantă stabilirea unui “gest de atenționare” (de exemplu, ridicarea mâinii stângi) — atunci când pacientul are nevoie de o pauză sau are o întrebare, medicul va reacționa la acest semnal fără a fi perturbat în timpul actului medical.
Amânarea vizitei la stomatolog poate avea efecte negative grave, de la dureri dentare până la instaurarea bolii parodontale și pierderea dinților.
În clinica dentară Dentocalm facem tot posibilul pentru a asigura un mediu relaxant și calm, iar medicii sunt temeinic pregătiți pentru interacțiunea cu pacientul astfel încât să creeze un mediu cât mai plăcut pentru acesta.
–
–