telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
rendez-vous
coroane dentare zirconiu Cluj
Avantajele coroanelor dentare din zirconiu
août 18, 2021
aparate ortodontice copii Cluj
Aparate dentare mobilizabile și importanța purtării lor în perioada de creștere
septembre 2, 2021
endodontie la microscop Cluj

Durerea acută, tumefacția obrazului și/sau distrucția dentară avansată semnalizează nevoia unui tratament endodontic. Popular denumit „tratament de canal” sau “scoaterea nervului”, acest tip de tratament se realizează de către medicul specialist endodont cu ajutorul microscopului dentar în clinica dentară Dentocalm.

 

Ce este tratamentul endodontic (tratament de canal)?

Tratamentul endodontic, cunoscut și ca tratament de canal, este procedura la care se recurge în cazul inflamației sau infecției nervului dentar. Canalele și camera pulpară a dintelui problematic sunt “golite” prin eliminarea conținutului lor (nerv, structuri vasculare și, uneori, puroi), sunt dezinfectate cu o suită de substanțe (prescrise conform afecțiunii) și în final, sunt obturate cu materiale specifice.
În funcție de complexitatea cazului, tratamentul de canal se realizează într-o singură ședință sau mai multe ședințe – de regulă 2-3.

De ce e necesar microscopul în tratamentul de canal?

Microscopul utilizat în stomatologie oferă o imagine mărită și clară a câmpului de lucru, astfel încât se pot observa până și microfracturile sau canalele secundare imposibil de văzut fără acest dispozitiv.
Tratamentul endodontic presupune precizie și acuratețe pentru a elimina riscul recidivării infecției și a complicațiilor care să ducă la extracția dintelui. Rata de succes a tratamentului de canal efectuat cu ajutorul microscopului este de peste 90%.

tratamente endodontice Cluj

Cele 4 etape de tratament (de la stânga spre dreapta):
1. Situație inițială (infecție pe canal)
2. Tratamentul mecanic și dezinfecția canalelor radiculare
3. Sigilarea canalelor (obturația de canal)
4. Refacerea structurii dentare cu ajutorul unei coroane dentare

 

Etapele unui tratament de canal, pe scurt:

1. Curățarea canalelor dentare

Tratamentul endodontic începe cu crearea căilor de acces înspre rădăcinile dintelui tratat. Molarii au rădăcini multiple, așadar canale radiculare multiple. Dinții frontali au o singură rădăcină și deci, un singur canal. Pulpa dintelui tratat se extrage cu ajutorul unor instrumente special create pentru această procedură și canalul dentar este instrumentat pentru a îndepărta tot țesutul infectat. Microscopul dentar este de mare folos în această operațiune, asigurând o vizibilitate excelentă pe tot parcursul protocolului endodontic. Curățarea canalelor dentare presupune și dezinfecția lor cu soluții specifice.

2. Obturarea canalelor dentare

Obturarea canalelor dentare se realizează cu gutaperca (material derivat din latex, care devine plastic sub influența căldurii) și “sealeri apicali” (sub formă de pastă), cimenturi sau materiale cu rol de sterilizare a canalelor. Obturația de canal trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru ca aceasta să fie corect realizată, și anume: să nu fie resorbabilă, să ajungă până la apex (vârful rădăcinii dintelui), să fie omogenă și compactă (fără goluri sau lipsuri), să cuprindă toate canalele dintelui.

3. Obturarea dintelui și acoperirea cu o coroană dentară

Deși tratamentul de canal este un tratament conservator, un dinte fără nerv devine casant în timp. Acest lucru subminează rezistența dintelui, fracturile dentare ireparabile fiind frecvente în cazul dinților tratați endodontic. Din aceste considerente indicația medicilor endodonți este de a “îmbrăca” dintele cu o coroană dentară. Restaurarea protetică cu o coroană dentară poate fi adesea singura șansă de protejare a dintelui. În cazul în care dintele tratat prezintă pereți suficient de groși, cu o rezistență mecanică crescută, se poate opta pentru acoperirea canalelor de acces cu o obturație (plombă).

Tratamentul de canal se realizează în clinica Dentocalm de către medicii noștri specialiști în endodonție, cu ajutorul microscopului dentar pentru a avea cele mai mari șanse de reușită, însă îngrijirea orală trebuie să continue și acasă pentru a-i asigura dintelui o durată de viață cât mai lungă.

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

 

fr_FRFR