telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
rendez-vous
aparat dentar Cluj, igienizare dentara
Igiena orală corectă în timpul tratamentului cu aparat dentar
avril 26, 2024
aparat dentar Cluj, aparat dentar safir, tratament ortodontic
Ce trebuie să știm despre aparatele dentare? Cât costă un aparat dentar în 2024?
mai 15, 2024
tratament articulatie ATM Cluj, ortodontie Cluj aparat dentar

Articulația temporomandibulară (ATM) reprezintă unul dintre elementele fundamentale în mecanismul complex al deschiderii și închiderii sistemului dentar. Cu toate acestea, atunci când funcționarea acestei articulații este afectată, apar disfuncții ale ATM, adesea denumite în termeni generali drept probleme temporo-mandibulare. Problemele temporo-mandibulare sunt afecțiuni care afectează acticulația ATM și structurile înconjurătoare. Aceste probleme pot implica durere și disconfort la nivelul maxilarului, urechilor, capului și gâtului, precum și dificultăți în deschiderea sau închiderea gurii.

În acest articol discutăm despre cauzele disfuncțiilor ATM, analizăm simptomele caracteristice și opțiunile de diagnostic și tratament disponibile. Înțelegerea profundă a acestor aspecte este esențială pentru pacienți, profesioniștii din domeniul sănătății orale și medicii specialiști, în efortul de a gestiona și trata eficient aceste afecțiuni, contribuind la restabilirea unei funcționări normale a articulației temporomandibulare și la ameliorarea calității vieții pacienților afectați.

tratament articulatie ATM Cluj, ortodontie Cluj aparat dentar

Simptomele comune asociate disfuncţiei ATM includ:

 • Durere facială: Aceasta poate include durere în jurul articulației, pe obraz și în zona urechilor.
 • Dificultăți la deschiderea gurii: Unele persoane pot experimenta limitări în mișcarea maxilarului inferior.
 • Zgomote articulare: Pot apărea clicuri, trosnituri sau alte zgomote neobișnuite în timpul mișcărilor maxilarului.
 • Durere la mestecare sau vorbit: Disconfortul poate apărea în timpul activităților obișnuite, cum ar fi mestecarea alimentelor sau vorbirea.
 • Dureri de cap: Durerea asociată cu problemele ATM poate iradia și provoca dureri de cap.

Cauzele disfuncțiilor articulației temporo-mandibulare (ATM)

Cauzele disfuncțiilor articulației temporo-mandibulare (ATM) pot fi variate și complexe. Printre factorii potențiali implicați în apariția acestor afecțiuni se numără:

 • Bruxismul: Scrâșnirea sau strângerea dinților în mod involuntar, în special în timpul nopții, poate exercita presiune excesivă asupra articulației temporomandibulare.
 • Stresul: Situațiile tensionate și stresante pot contribui la obiceiurile nesănătoase, cum ar fi strângerea maxilarului sau presiunea asupra articulației.
 • Traumele faciale sau maxilofaciale: Loviturile sau accidentele care implică regiunea capului și feței pot afecta structurile articulației temporomandibulare.
 • Malocluziile dentare: Alinierea incorectă a dinților și a maxilarelor poate exercita presiuni inegale asupra articulației temporomandibulare.
 • Artrita: Inflamația articulațiilor, inclusiv a ATM, poate apărea în cazul unor afecțiuni reumatologice cum ar fi artrita reumatoidă sau osteoartrita.
 • Factori genetici: Anumite predispoziții genetice pot influența susceptibilitatea unei persoane la disfuncții ale articulației temporomandibulare.
 • Obiceiuri nesănătoase: Obiceiurile precum mestecarea gumelor în mod excesiv sau obișnuințele alimentare neadecvate pot afecta articulația temporo-mandibulară.

Este important să subliniem că, în multe cazuri, disfuncțiile ATM pot fi rezultatul unei combinații de factori. Diagnosticul precis este esențial pentru a identifica cauzele specifice în fiecare situație și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. Persoanele care experimentează simptome ale disfuncțiilor ATM ar trebui să caute asistență medicală pentru evaluare și ghidare în gestionarea afecțiunii lor.

tratament articulatie ATM Cluj, ortodontie Cluj aparat dentar

 

Tratamentul disfuncțiilor articulației temporomandibulare (ATM)

Tratamentul disfuncțiilor articulației temporomandibulare (ATM) depinde de cauzele subiacente, severitatea simptomelor și de evaluarea individuală a fiecărui pacient. Iată câteva opțiuni comune de tratament pentru problemele ATM:

 • Ameliorarea durerii cu medicamente: Utilizarea medicamentelor antiinflamatoare pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. Analgezice pentru controlul disconfortului.
 • Gutiere ATM: În multe cazuri, gutierele purtate în timpul nopții sunt cele care aduc beneficii semnificative, deoarece pe durata nopții avem tendința de a strânge dinții, exercitând presiune asupra articulației, tensionând ligamentul posterior și reducând spațiul intra-articular. Utilizarea gutierei contribuie la menținerea unui spațiu intra-articular mai extins, oferind astfel ligamentului posibilitatea de a-și recăpăta elasticitatea și de a repozitiona meniscul în mod corespunzător.
 • Intervenții chirurgicale: În cazuri rare și severe, pot fi luate în considerare intervenții chirurgicale precum artroscopia sau chirurgia deschisă pentru corectarea problemelor anatomice.
 • Tratament ortodontic și utilizarea gutierelor ATM: Ajustarea malocluziilor dentare pentru redistribuirea adecvată a presiunilor pe articulația temporomandibulară, însoțită de folosirea gutierelor ATM pentru optimizarea funcției articulare și reducerea stresului asociat.

Este important să subliniem că un plan de tratament eficient pentru disfuncțiile ATM trebuie personalizat în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui pacient. În consecință, este esențial să se consulte cu un medic dentist sau un specialist în chirurgie maxilo-facială pentru evaluare și ghidare în gestionarea acestei afecțiuni.

tratament articulatie ATM Cluj, ortodontie Cluj aparat dentar

TAG-URI TRATAMENTE DENTARE CLUJ

clinica stomatologica Dentocalm, implanturi dentare Fast and Fixed, sigilare dentara, stomatologie Cluj, protetica dentara, proteze scheletate, proteze dentare, sinus lift, chirurgie oralăterapie laserlaser stomatologic, tratament laser parodontozaigiena dentara, recomandari aparate dentare, mini implanturi ortodontice, tratamente de canaltratamente endodontice, tratamente parodontoza, parodontita, cauze boala parodontala, grefa gingivalasimptome parodontitaparodontologiegingivitatratament parodontozaprotetica dentaraaparate dentare copiidetartraj cu ultrasuneteAir Flowprofilaxie dentaraaparate dentare Clujaparate ortodontice copiiaparate dentare invizibile adultiortodontiealbire dentarafatete dentare ceramicefatete dentare no prepestetica dentaraimplanturi dentare, implantologieobturatii / plombe, inlay/onlay/overlaystomatologie Clujcabinet stomatologicclinică stomatologicădentist Clujurgenta stomatologicastomatologie urgenteurgenta durere dintistomatologie urgente Clujstomatologie non-stopcabinet stomatologic non-stop

 

PARTENERI

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

fr_FRFR