Mulți dintre pacienții noștri se prezintă la clinica dentară DentoCalm cu retracție gingivală, însă fără să știe că suferă de această patologie. Retracția gingivală nu este prezentă doar în cazul pacienților cu boala parodontală, și vine adeseori cu sensibilitate acută la rece.
Retracția gingivală este favorizată de anumiți factori însă au fost identificate și câteva cauze exacte. Tratamentul ortodontic poate ajuta la prevenția retracției gingivale, și este chiar indicat în anumite cazuri de boală parodontală, însă poate de asemenea să declanșeze factori favorizanți ai retracției gingivale.
Definim ca retracție gingivală migrarea gingiei atașată de dinte înspre rădăcina acestuia, depășind marginea de joncțiune a smalțului (stratul care acoperă coroana dentară) cu cementul (stratul care acoperă suprafața rădăcinii dintelui), ceea ce determină expunerea în cavitatea bucală a suprafeței radiculare. Această suprafață este mai gălbuie, mată și mai aderentă decât smalțul. Zona din care gingia s-a retras este un loc ideal pentru dezvoltarea plăcii bacteriene și a tartrului, fiind și motivul pentru care mulți pacienți au o sensibilitate dentară tranzitorie după igienizarea profesională.
Dintele de pe care s-a retras gingia poate apărea mai lung, iar diferența de nuanță dintre smalț și cement este vizibilă. Linia de întâlnire dintre cele două suprafețe se poate vedea uneori ca un val de delimitare. Atunci când apare retracția gingivală, este posibil să se formeze pungi parodontale – spații largi între gingie și dinte, unde se pot acumula bacterii și resturi alimentare care pot duce la infecții serioase dacă nu sunt igienizate și tratate.
Prima, și cea mai importantă cauză a retracției gingivale este boala parodontală. Infecțiile bacteriene din timpul bolii parodontale determină țesutul care susțin dintele (anume osul și gingia) să se resoarbă, respectiv să se retragă.
Factorii genetici sunt o altă cauză importantă despre care se discută atunci când vine vorba despre retracția gingivală. Dacă un membru al familiei are retracție gingivală, este posibil ca pacientul să fii moștenit gena respectivă.
Periajul agresiv, efectuat cu periuța de dinți de o duritate ridicată pot provoca retracția gingivală. Țesutul gingival este unul intens vascularizat, care reacționează ușor la factori de stres externi.
Nu doar intensitatea periajului este un factor cauzator al retracției gingivale, ci și frecvența periajului. O igienă orală necorespunzătoare duce la formarea tartrului, care la rândul său provoacă inflamarea gingiilor și retracția gingivală.
Fluctuațiile hormonale, în special cele din timpul pubertății și din timpul sarcinii sensibilizează gingiile și le fac mai susceptibile la afecțiunile orale.
– fumatul;
– bruxismul (citiți aici mai multe despre cauzele și simptomele bruxismului;
– înghesuiri dentare și ocluzie patologică.
Medicul stomatolog stabilește gravitatea retracției gingivale. Unele cazuri incipiente pot fi rezolvate prin îndepărtarea cauzei (corectarea ocluziei, corectarea tehnicii periajului) și nu necesită corecție chirurgicală. Cazurile de retracție gravă se tratează cu ajutorul operației de plasare a unei grefe gingivale sau a anumitor materiale din comerț special concepute pentru acest tip de intervenție. Această intervenție chirurgicală se efectuează sub anestezie locală, de către medicul parodontolog.
Este important să veniți la controlul stomatologic o dată la 6 luni, căci putem identifica și trata ușor problemele orale, inclusiv retracția gingivală. Dacă totuși ajungeți la noi într-un stadiu avansat de retracție, sunteți pe mâini bune – medicii noștri specializați în parodontologie dr. Gabriela Popovici și dr. Ana Maria Miron vă vor prescrie un tratament adecvat cazului dumneavoastră.
–
–