fbpx
tel + urgențe 24/7
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
Programmez-vous
tratament parodontoza Cluj - parodontologie Cluj
Gingivita – ce este, cum se manifestă și care sunt cauzele?
janvier 26, 2022
grefa gingivala - parodontologie Cluj
Ce este grefa gingivală? La ce ne ajută și cum se efectuează grefa gingivală?
février 9, 2022
tratament retractie gingivala Cluj

Mulți dintre pacienții noștri se prezintă la clinica dentară DentoCalm cu retracție gingivală, însă fără să știe că suferă de această patologie. Retracția gingivală nu este prezentă doar în cazul pacienților cu boala parodontală, și vine adeseori cu sensibilitate acută la rece.

Retracția gingivală este favorizată de anumiți factori însă au fost identificate și câteva cauze exacte. Tratamentul ortodontic poate ajuta la prevenția retracției gingivale, și este chiar indicat în anumite cazuri de boală parodontală, însă poate de asemenea să declanșeze factori favorizanți ai retracției gingivale.

tratament retractie gingivala Cluj

Ce este retracția gingivală?

Definim ca retracție gingivală migrarea gingiei atașată de dinte înspre rădăcina acestuia, depășind marginea de joncțiune a smalțului (stratul care acoperă coroana dentară) cu cementul (stratul care acoperă suprafața rădăcinii dintelui), ceea ce determină expunerea în cavitatea bucală a suprafeței radiculare. Această suprafață este mai gălbuie, mată și mai aderentă decât smalțul. Zona din care gingia s-a retras este un loc ideal pentru dezvoltarea plăcii bacteriene și a tartrului, fiind și motivul pentru care mulți pacienți au o sensibilitate dentară tranzitorie după igienizarea profesională.

tratament retractie gingivala Cluj

Dintele de pe care s-a retras gingia poate apărea mai lung, iar diferența de nuanță dintre smalț și cement este vizibilă. Linia de întâlnire dintre cele două suprafețe se poate vedea uneori ca un val de delimitare. Atunci când apare retracția gingivală, este posibil să se formeze pungi parodontale – spații largi între gingie și dinte, unde se pot acumula bacterii și resturi alimentare care pot duce la infecții serioase dacă nu sunt igienizate și tratate.

Care sunt cauzele retracției gingivale?

Prima, și cea mai importantă cauză a retracției gingivale este boala parodontală. Infecțiile bacteriene din timpul bolii parodontale determină țesutul care susțin dintele (anume osul și gingia) să se resoarbă, respectiv să se retragă.
Factorii genetici sunt o altă cauză importantă despre care se discută atunci când vine vorba despre retracția gingivală. Dacă un membru al familiei are retracție gingivală, este posibil ca pacientul să fii moștenit gena respectivă.
Periajul agresiv, efectuat cu periuța de dinți de o duritate ridicată pot provoca retracția gingivală. Țesutul gingival este unul intens vascularizat, care reacționează ușor la factori de stres externi.

Nu doar intensitatea periajului este un factor cauzator al retracției gingivale, ci și frecvența periajului. O igienă orală necorespunzătoare duce la formarea tartrului, care la rândul său provoacă inflamarea gingiilor și retracția gingivală.
Fluctuațiile hormonale, în special cele din timpul pubertății și din timpul sarcinii sensibilizează gingiile și le fac mai susceptibile la afecțiunile orale.

tratament retractie gingivala Cluj

De asemenea, ca și factori favorizanți ai retracției gingivale mai amintim:

– fumatul;
– bruxismul (citiți aici mai multe despre cauzele și simptomele bruxismului;
– înghesuiri dentare și ocluzie patologică.

Cum se tratează retracția gingivală?

Medicul stomatolog stabilește gravitatea retracției gingivale. Unele cazuri incipiente pot fi rezolvate prin îndepărtarea cauzei (corectarea ocluziei, corectarea tehnicii periajului) și nu necesită corecție chirurgicală. Cazurile de retracție gravă se tratează cu ajutorul operației de plasare a unei grefe gingivale sau a anumitor materiale din comerț special concepute pentru acest tip de intervenție. Această intervenție chirurgicală se efectuează sub anestezie locală, de către medicul parodontolog.

Este important să veniți la controlul stomatologic o dată la 6 luni, căci putem identifica și trata ușor problemele orale, inclusiv retracția gingivală. Dacă totuși ajungeți la noi într-un stadiu avansat de retracție, sunteți pe mâini bune – medicii noștri specializați în parodontologie dr. Gabriela Popovici și dr. Ana Maria Miron vă vor prescrie un tratament adecvat cazului dumneavoastră.

> clinica stomatologica Dentocalm > implanturi dentare Fast and Fixed > sigilare dentara >  protetica dentara > proteze scheletate > proteze dentare > sinus lift > chirurgie orală > terapie laser > laser stomatologic > tratament laser parodontoza > igiena dentara > recomandari aparate dentare > mini implanturi ortodontice > tratamente de canal > tratamente endodontice > tratamente parodontoza > parodontita > cauze boala parodontala > simptome parodontita > parodontologie > gingivita > tratament parodontoza > protetica dentara > detartraj cu ultrasunete > Air Flow > profilaxie dentara > aparate dentare > aparate ortodontice copii > aparate dentare invizibile adulti > ortodontie > albire dentara > fatete dentare ceramice > fatete dentare no prep > estetica dentara > implanturi dentare > implantologie > obturatii / plombe  > inlay/onlay/overlay > stomatologie Cluj > cabinet stomatologic > clinică stomatologică > dentist Cluj

LINK-URI UTILE, WEBSITE-URI PARTENERE:

Dental Marketing
strategie marketing medicina dentara
promovare Facebook pentru stomatologie
dental web design wesbite stomatologie
optimizare SEO website stomatologie
branding stomatologie
tururi virtuae 360 Dental3DTour
Derma Marketing
promovare chirurgie estetica
promovare clinica dermatologie
verdemag
dental education

 

 

fr_FRFR
je suis d'accord avec termes et conditions Dentocalm
Cochez la case ci-dessous. Écrivez votre e-mail. Cliquez sur "S'inscrire".
je suis d'accord avec termes et conditions Dentocalm
Cochez la case ci-dessous. Écrivez votre e-mail. Cliquez sur "S'inscrire".
-10% DE REMISE A LA PROCHAINE CONSULTATION CHEZ DENTOCALM
Abonnez-vous à la newsletter. Restez au courant de l'actualité et recevez un code de réduction sur place.
Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform
Politique de confidentialité
Cochez ici si vous souhaitez recevoir des offres exclusives et des recommandations de notre part et de nos partenaires
Cochez ici si vous souhaitez recevoir des articles informatifs gratuits
Comment apprendre efficacement
Écrivez votre email, cochez les cases et cliquez sur le bouton "Je veux le matériel". Vous obtenez un accès instantané.
MATÉRIEL GRATUIT
Datele tale nu vor fi înstrainate sub nicio formă conform Politique de confidentialité