telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
rendez-vous
chirurgie dento-alveolara Cluj, chirurgie orala Cluj, implant dentar Fast and Fixed
Ce este chirurgia dento-alveolară? Tratamente și beneficiile acestora
décembre 20, 2023
Stresul și sănătatea parodontală, parodontologie tratament parodontoza
Stresul și sănătatea parodontală: Cum influențează stresul sănătatea gingiilor și a dinților
janvier 24, 2024
hipersensibilitate dentinara stomatologie cluj

Hipersensibilitatea dentinară se caracterizează prin apariția unei dureri intense și de scurtă durată, afectând unul sau mai mulți dinți. În cea mai mare parte a situațiilor, disconfortul se manifestă în timpul mestecării sau în urma expunerii dinților la stimuli exteriori, precum băuturi sau alimente reci, fierbinți, dulci sau acre.

Această hipersensibilitate dentinară, este mai degrabă o sensibilitate severă a dinților întâlnită la aproximativ 20% din populație.

hipersensibilitate dentinara stomatologie cluj

Care sunt cauzele hipersensibilității dentinare?

  • Alimentația: Alimentația de zi cu zi joacă un rol semnificativ în cauzarea hipersensibilității dentare. Consumul frecvent de alimente acide poate duce la eroziunea smalțului în timp. De exemplu, după un meniu bogat în fructe acide, este recomandat să se consume brânză sau alune pentru a restabili echilibrul pH-ului în cavitatea bucală. Este important să se aștepte cel puțin 15 minute după masă înainte de a realiza periajul dentar, deoarece smalțul devine temporar mai vulnerabil în urma consumului alimentelor acide.
  • Retracția gingiilor: Gingiile care se retrag pot expune porțiuni ale rădăcinilor dentare, care conțin canaliculi dentinari, facilitând astfel senzația de durere în fața stimulilor externi.
  • Eroziunea smalțului: Consumul frecvent de alimente sau băuturi acide, cum ar fi sucurile carbogazoase sau citricele, pot duce la subțierea și eroziunea smalțului, expunând dentina.
  • Cariile dentare: Caria poate eroda smalțul și afecta structura dintelui, facilitând astfel penetrarea stimulilor externi către nervul dentar.
  • Periajul dentar agresiv: Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri duri sau o tehnică de periaj prea viguroasa poate cauza uzura excesivă a smalțului, expunând astfel dentina și determinând hipersensibilitatea.
  • Proceduri dentare recente: Unele proceduri dentare, cum ar fi curățările profesionale sau aplicarea de materiale pentru albirea dentară, pot provoca o sensibilitate temporară până când dinții se adaptează.
  • Bruxismul: Scrâșnirea din dinți, fie în timpul nopții sau în mod constant în timpul zilei, poate duce la uzura excesivă a smalțului și poate provoca hipersensibilitate.
  • Anomalii dentare: Structura anormală a dinților sau leziunile dentare, cum ar fi fisurile sau fracturile, pot contribui la senzația de durere în fața anumitor stimuli.

hipersensibilitate dentinara stomatologie cluj

Prevenția hipersensibilității dentinare la clinica DentoCalm?

Nu există un tratament universal cunoscut care să garanteze în mod sigur ameliorarea pe termen lung a durerii asociate cu hipersensibilitatea dentinară. Ca rezultat, numeroase opțiuni de tratament pentru această afecțiune prezintă grade variate de eficacitate.

Primul sfat este să eliminăm factorii de risc, după care să menținem igiena orală pentru gestionarea hipersensibilității orale. Periajul zilnic, efectuat atât dimineața, cât și seara, utilizarea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal, precum și programarea unei vizite la dentist la fiecare șase luni pentru detartraj și consult general, sunt elemente esențiale pentru menținerea sănătății dentare.

Cei care se confruntă cu hipersensibilitate dentară ar trebui să opteze pentru periuțe de dinți cu peri moi, să evite periajul agresiv și să adopte o pastă de dinți special formulată pentru îngrijirea danturii sensibile. De asemenea, există produse de sigilare destinate zonelor dureroase, care pot fi aplicate la intervale de 6 luni, în timpul detartrajului, contribuind semnificativ la reducerea disconfortului dentar.

Pentru a trata hipersensibilitatea dentinară, trebuie să luăm în considerare opțiuni mai complexe, cum ar fi intervenții chirurgicale muco-gingivale, utilizarea rășinilor sau pulpectomia. Aceste proceduri pot fi necesare pentru a acoperi tubulii dentinari expuși sau pentru a trata dinții afectați. Dacă sensibilitatea dentară este ușoară sau moderată și implică mai mulți dinți, se recomandă un tratament non-invaziv.

Pe de altă parte, în cazurile severe de sensibilitate dentară, care afectează unul sau mai mulți dinți, o abordare invazivă poate fi considerată potrivită. În situații extreme, când pacientul nu răspunde la tratament și simptomele persistă, poate fi necesar un tratament endodontic.

Vă așteptăm la clinica DentoCalm pentru tratamente stomatologice de calitate. Echipa noastră se asigură că în funcție de severitatea și specificul fiecărui caz, discutăm și adaptăm opțiunile disponibile, pentru a asigura cel mai eficient tratament posibil.

hipersensibilitate dentinara stomatologie cluj

TAG-URI TRATAMENTE DENTARE CLUJ

clinica stomatologica Dentocalm, implanturi dentare Fast and Fixed, sigilare dentara, stomatologie Cluj, protetica dentara, proteze scheletate, proteze dentare, sinus lift, chirurgie oralăterapie laserlaser stomatologic, tratament laser parodontozaigiena dentara, recomandari aparate dentare, mini implanturi ortodontice, tratamente de canaltratamente endodontice, tratamente parodontoza, parodontita, cauze boala parodontala, grefa gingivalasimptome parodontitaparodontologiegingivitatratament parodontozaprotetica dentaraaparate dentare copiidetartraj cu ultrasuneteAir Flowprofilaxie dentaraaparate dentare Clujaparate ortodontice copiiaparate dentare invizibile adultiortodontiealbire dentarafatete dentare ceramicefatete dentare no prepestetica dentaraimplanturi dentare, implantologieobturatii / plombe, inlay/onlay/overlaystomatologie Clujcabinet stomatologicclinică stomatologicădentist Clujurgenta stomatologicastomatologie urgenteurgenta durere dintistomatologie urgente Clujstomatologie non-stopcabinet stomatologic non-stop

 

PARTENERI

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

 

fr_FRFR