telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
rendez-vous
carii dentare extractii - tratament de canal Cluj
Tratament de canal vs. extracție dentară – care este soluția potrivită?
avril 27, 2022
profilaxie dentara Cluj - halena, halitoza tratament
Respirația neplăcută: cauze și prevenție
mai 11, 2022
preventie carii dentare Cluj - tratamente carii

Pastă de dinți cu fluor, apă de gură cu fluor, ață dentară cu fluor… Acest element chimic este cea mai folosită substanță activă în produsele de îngrijire orală. Nu este surprinzător faptul că unele țări aleg să adauge fluor în apa de la robinet (1). Acest lucru se face pentru a îmbunătății sănătatea orală a populației fără a solicita efort din partea ei. Un studiu realizat în anul 1930 a arătat că persoanele care consumă încă din copilărie apă fluorizată natural au o rată de apariție a cariilor de 2-3 ori mai mică decât în cazul persoanelor care consumă apă fără fluor. Explicăm mai jos mecanismul prin care fluorul susține sănătatea orală și previne cariile. Fluorul este un element chimic din tabelul periodic al elementelor. În natură se găsește numai sub formă de compuși, însă acesta poate fi produs la scară industrială (2).

fluoroza - profilaxie dentara Cluj

Cum ajută fluorul în prevenția afecțiunilor dentare?

Formarea sau prevenția cariilor se realizează prin două procese opuse la care dinții sunt expuși permanent: demineralizarea sau remineralizarea smalțului, învelișul extern și lucios al dinților. Mai mult decât atât, fluorul intră în compoziția oaselor și a dinților în timpul formării lor, așadar este esențial în copilărie și adolescență.

Demineralizarea smalțului dentar

Smalțul pierde minerale vitale pentru structura sa zilnic, în special atunci când consumăm alimente bogate în zaharuri sau acizi. Bacteriile din placa dentară se “hrănesc” cu zahăr, astfel că smalțul este atacat și demineralizarea se produce treptat în zone vulnerabile pe care nu le periem suficient – în șanțurile și fosetele măselelor, în jurul gingiei și între dinți. Demineralizarea se traduce prin suprafețe poroase, iar de aici cariile sunt la un pas distanță.

Remineralizarea smalțului dentar

Mineralele precum fluorul, calciul și fosfatul refac structura smalțului dentar și îi cresc rezistența la carii. Aceste substanțe active sunt absorbite din salivă, produsele de igienă orală, apă sau chiar din alimente (atâta timp cât aveți o dietă echilibrată). Guma de mestecat fără zahăr stimulează fluxul de salivă, fiind benefică pentru remineralizare. Este recomandat să evitați alimentele bogate în zaharuri sau acide (3).

Cum mă asigur că am un nivel optim de fluor?

Periajul dinților de 2 ori pe zi, folosirea apei de gură și a aței dentare sunt măsuri potrivite pentru a păstra un nivel optim de fluor în organism și implicit, în salivă. Recomandăm un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, căci obiceiurile bune se resimt și în sănătatea orală și integritatea dinților. Există suplimente de fluor, însă acestea se iau numai la indicația și sub supravegherea medicului stomatolog, care va identifica eventualele carențe numai în urma unui consult și a unor investigații medicale. Fluorul în exces este toxic, motiv pentru care poate fi dăunător . În exces, produce boala numită fluoroza dentară. Aceasta se manifestă prin pete albe ce apar pe suprafața dinților, petele fiind de fapt zone de smalț hipomineralizat și poros care afectează structurile dentare până în profunzime (poate duce chiar la fracturi dentare).

fluoroza - profilaxie dentara Cluj

caz fluoroza dentara

O altă consecință a excesului de fluor este creșterea numărului bolnavilor de cancer gastrointestinal și al bolnavilor cu afecțiuni renale. De asemenea, excesul de fluor dublează numărul pacienților ce se confruntă cu fracturi osoase (la fel ca și deficitul de fluor).
Cercetări recente arată ca fluorul în exces este cancerigen. El favorizează apariția cancerului osos. De fapt, excesul de fluor crește riscul de apariție al cancerelor cu 5% toate aceste date arată că trebuie păstrat un echilibru în consumul de fluor deoarece atât excesul, cât și deficitul sunt dăunătoare, iar doza zilnică este corelată foarte mult cu vârsta pacientului.

Pentru a nu fi afectat echilibrul fluorului din organism, experții recomandă următoarele doze zilnice:

Sugarii:
0-6 luni: 0,1 mg/zi
7- 12 luni: 0,5 mg/zi

Copiii si adolescenții:
1-3 ani: 0,7 mg/zi
4-8 ani: 1 mg/zi
9-11 ani: 2 mg/zi
14-18 ani: 3 mg/zi

Adulți:
Femei peste 19 ani: 3 mg/zi
Bărbați peste 19 ani: 4 mg/zi.

Referințe
1. Community Water Fluoridation, Centers for Disease Control and Prevention. Disponibil la: https://www.cdc.gov/fluoridation/faqs/community-water-fluoridation.html (accesat Aprilie 2022)
2. Fluor, Wikipedia. Disponibil la: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fluor (accesat Aprilie 2022)
3. How to Remineralize Your Teeth, Sensodyne Pronamel. Disponibil la: https://www.pronamel.us/tooth-enamel/enamel-remineralization/ (accesat Aprilie 2022).

preventie carii dentare Cluj - tratamente carii

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

# implant dentar Cluj

# implanturi dentare pret Cluj

# fatete dentare Cluj

# fatete ceramica eMax

# aparat dentar Cluj

# aparat safir Cluj

# stomatologie pediatrica Cluj

# stomatologie copii 

# dentist Cluj

# detartraj Cluj

# stomatologie Dentocalm

fr_FRFR