Cu toții cunoaștem importanța spălării pe dinți. Igiena orală ajută la prevenirea afecțiunilor dentare și ne menține cavitatea orală sănătoasă. Probabil nu ne periem întotdeauna cele două minute recomandate, dar este totuși o parte a rutinei noastre de igienă orală care nu trebuie neglijată.
Dentiția este esențială pentru calitatea vieții noastre. Ne ajută să mâncăm, să vorbim și să zâmbim, de aceea este important să ne menținem dinții sănătoși. Cea mai accesibilă modalitate de a face acest lucru este să ne spălăm pe dinți.
Atunci când ne spălăm pe dinți, este important nu numai să nu aplicăm prea multă presiune cu periuța, ci și să periem în direcția corectă. Odată ce obținem o tehnică care funcționează pentru noi și pentru sănătatea noastră orală, este recomandat să o facem în mod conștiincios. Partea bună este că acest obicei ne intră în reflex, astfel încât ne vom peria corect dinții de fiecare dată în mod automat.
Colgate recomandă trei tehnici de periere. Puteți testa toate acestea trei tehnici pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră. Dacă simțiți că dinții nu sunt curățați pe deplin după periaj sau vă răniți gingiile, puteți oricând să discutați cu medicul dentist despre cum să vă îmbunătățiți periajul.
Să aruncăm o scurtă privire asupra celor trei tehnici menționate mai sus.
Această tehnică se concentrează pe eliminarea plăcii și a tartrului de la nivelul gingiilor, înainte ca acestea să provoace gingivita.
Tehnica de periere Bass necesită o perie moale, pe care trebuie să o țineți la un unghi de 45 de grade față de linia gingiei. Trebuie să periați într-o mișcare circulară sau într-o mișcare în sus-jos de 15 până la 20 de ori în fiecare zonă. Nu uitați să periați toate suprafețele dinților, dar și limba.
Această tehnică de periere este similară cu tehnica Bass, dar necesită mișcări orizontale înainte și înapoi.
Tehnica Charter este opusă tehnicii Bass, deoarece necesită să țineți peria la un unghi de 45 de grade, îndreptată spre suprafața ocluzală a dintelui. Această tehnică de periaj este utilă după intervențiile chirurgicale parodontale sau în cazul rădăcinilor expuse, deoarece protejează gingiile și joncțiunea cu dinții.
Pentru a testa eficacitatea tehnicii de periere, puteți utiliza revelatori de placă. Revelatorii se găsesc în farmacii, dar puteți discuta și cu medicul dentist despre ele. Revelatorii de placă vin sub formă de pastile masticabile, sub formă de gel sau lichid și au capacitatea de a colora placa rămasă pe dinți după periaj. Unii revelatori colorează placa veche și tartrul în culori diferite față placa depusă recent. Periajul va elimina culoarea, deci nu este permanentă.
Alegerea periuței de dinți este un aspect care ține de preferință. Periuțele electrice sunt mai eficiente și au multiple funcții ajutătoare, dar mulți pacienți preferă să folosească o periuță manuală – atâta timp cât tehnica de periaj este eficientă și alocăm suficient timp acestui obicei, sănătatea orală poate fi întreținută cu ajutorul ambelor dispozitive. Totuși, în ceea ce privește duritatea periuței de dinți, nu recomandăm niciodată folosirea unei periuțe Hard. Nu numai că este prea fermă și abrazivă, dar și gingiile au de suferit din cauza ei. Periuțele de dinți Medium și Soft sunt potrivite pentru periajul dinților în cazul tuturor pacienților. Mai mult decât atât, periuțele Soft sunt blânde cu dinții și gingiile, așa că le indicăm și în cazul pacienților cu intervenții chirurgicale parodontale, în cazul celor cu hipersensibilitate sau cu dinți mobili.
Din arsenalul de curățare a dinților, o pastă de dinți cu fluor nu trebuie să lipsească. Fluorul este o substanță naturală care este benefică pentru dinții, menținându-i sănătoși și puternici, oferindu-le structura necesară pentru a lupta împotriva cariilor dentare. În absența unei indicații directe din partea medicului de a evita pasta de dinți cu fluor, ar trebui să utilizați întotdeauna o astfel de pastă. Amintiți-vă că am discutat mai multe despre importanța fluorului pentru sănătatea orală în acest articol.
Ata dentara este utilă în prevenirea tartrului și a cariilor dentare, fiind una dintre cele mai eficiente modalități de a îndepărta placa dentară dintre dinți. Părțile laterale ale dinților reprezintă aproximativ 30% din suprafața lor totală, de aceea este o zonă care nu trebuie neglijată. Utilizarea aței dentare este, de asemenea, necesară pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți și pentru a preveni formarea plăcii. Rămâne la latitudinea dvs. dacă alegeți ața dentară cerată sau cea clasică, cu aromă sau fără, cu mâner de plastic sau fără.
Un alt mod de a ne menține dinții sănătoși este să folosim apă de gură. Ne ajută să ne curățăm cavitatea orală, îndepărtând delicat placa, resturile alimentare și bacteriile care provoacă respirație neplăcută. Unele ape de gură conțin și fluor, care ajută la prevenirea cariilor dentare, iar altele conțin alcool, cu efect astringent. În cazul celor din urmă, diluarea apei de gură este recomandată.
Igienizarea corectă și consecventă a cavității orale nu înseamnă că nu mai aveți nevoie de controlul stomatologic periodic. Este foarte important să vă prezentați la controlul stomatologic de două ori pe an, pentru a ne asigura că nu au apărut probleme precum carii sau retracții gingivale, dar și pentru curățarea profesională a dinților. Spălatul pe dinți este cel mai bun mod de a menține sănătatea orală. Nu numai că este mai ieftin să prevenim afecțiunile dentare decât să le tratăm, dar consecvența vă va economisi bani în timp.
–