Dacă porți aparat dentar, este posibil ca igienizarea dentară să ți se pară complicată. Periajul dentar și tot ansamblul de igienizare este mai complex atunci când pacientul are aparat dentar fix, căci acesta din urmă împiedică accesul în zonele interdentare și acumulează resturi alimentare în jurul lui. Pacienții cu aparat dentar fix (metalic, din safir sau ceramic) au parte de un instructaj special privind igienizarea, iar acest instructaj menționează și accesoriile pe care le pot folosi pentru curățarea dinților.
Din cauza spațiului limitat de aparatul dentar, periuța de dinți clasică nu poate face față singură plăcii și resturilor acumulate, astfel încât se recomandă și utilizarea de:
Pentru că igienizarea este mai dificilă, este perfect normal ca placa să se acumuleze și să nu poată fi îndepărtată acasă. Placa bacteriană se transformă în tartru atunci când nu este îndepărtată, tocmai de aceea purtătorii de aparat dentar suferă un grad mai mare de încărcare al dinților.
Igienizarea profesională se face o dată la 2, 3 sau chiar 4 luni pentru purtătorii de aparat dentar, pe când pacienții care nu poartă aparat dentar se pot prezenta la detartraj o dată la 6 luni. Ca măsură de profilaxie dentară, igienizarea profesională presupune îndepărtarea tartrului, periajul profesional și AirFlow.
Riscul de apariție a cariilor dentare (in special interdentare) este mai mare în cazul purtătorilor de aparat dentar, tocmai din cauza impedimentelor legate de igienizare, dar igienizarea profesională în clinica stomatologică anulează acest risc. Pentru o dantură perfect curată în timpul și după tratamentul ortodontic, pacientul trebuie să respecte riguros indicațiile medicului ortodont.
Încurajăm și recomandăm mereu pacienților să aibă o igienă orală bună, căci aceasta e cea mai bună formă de prevenție a problemelor orale. Deși purtarea unui aparat dentar fix poate părea o provocare, este un prilej excelent de supraveghere atentă a dinților și de profilaxie riguroasă.
–