telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
rendez-vous
urgente stomatologie Cluj - clinica Dentocalm
Cauzele și simptomele pulpitei dentare
décembre 14, 2022
urgenta stomatologie Cluj
Examinarea urgențelor dentare și prevenirea acestora la clinica stomatologică DentoCalm
décembre 28, 2022
urgente stomatologice Cluj - stomatologie urgenta Cluj

Un abces dentar este considerat o urgență stomatologică în cele mai multe cazuri. Acesta apare în diferite regiuni ale dintelui, iar cauzele pot fi multiple. Abcesul dentar care devine o urgență are la bază diverși factori care formează în timp infecții, iar principalele simptome sunt inflamația și durerea.

Abcesul dentar este o infecție bacteriană care apare la baza dintelui, în jurul rădăcinii sau în spațiul dintre dinte și gingie și poate fi însoțit de umflarea obrazului. Uneori dintele suferă o durere greu de suportat care poate iradia către ureche sau gât. Dacă abcesul dentar nu este tratat în timp util, acesta poate declanșa o infecție semnificativă la nivelul maxilarului care îți poate pune chiar și viața în pericol.

urgente stomatologice Cluj - stomatologie urgenta Cluj

Tipuri de abces dentar

  • Abces parodontal. Acesta este un abces în țesutul gingival de lângă rădăcina dintelui. El pornește de obicei din pungile parodontale din jurul dinților afectați de boala parodontală.
  • Abces periapical. Acesta este un abces la vârful rădăcinii unui dinte datorat infectării pulpei dentare datorită proceselor carioase profunde.
  • Abcesul gingival. Acesta este reprezentat de apariția unei pungi de puroi la nivelul gingiei.

urgente stomatologice Cluj - stomatologie urgenta Cluj

Din ce cauze apar abcesele dentare?

Bacteriile care pătrund în interiorul dintelui sau gingiilor formează un abces dentar care adesea necesită o vizită urgentă la stomatolog. Cu toate acestea, cauza lor depinde în funcție de localizarea abcesului.

Abces parodontal. Numită și boala gingiilor(boala parodontală), cauza directă este înmulțirea bacteriilor de pe dinți si gingii, fiind localizat pe gingia de lângă rădăcina dintelui afectat. Alți factori care pot afecta gingia mai pot fi: fumatul, stresul, schimbările hormonale, bolile care slăbesc sistemul imunitar și anumite tratamente medicamentoase.

Abces periapical. Bacteriile din cariile dentare netratate pătrund în pulpa dintelui și de acolo, prin canalul radicular, pot difuza în țesuturile situate sub dinte (ligamente, os alveolar) producând infecții ale acestora.

Abcesul gingival este cauzat de o infecție în spațiul dintre gingie și dinte. Cel mai bun exemplu poate fi chiar un aliment care rămâne necurățat.

Principala cauză a unui abces sunt bacteriile care ajung la gingie sau chiar în interiorul dintelui. Bacteriile formează placa bacteriană, ca un produs secundar al alimentelor mestecate și al salivei. Lipsa unei igiene orale corespunzătoare, vor duce la formarea plăcii dentare și a tartrului. Astfel, pe termen lung, tartrul va crește riscul apariției abcesului la acest nivel.

urgente stomatologice Cluj - stomatologie urgenta Cluj

Care sunt simptomele dintelui cu abces dentar?

Principalul simptom este durerea pulsatilă în apropierea unui dinte sau în gingii. Durerea apare de obicei brusc și se agravează în timp. Se accentuează la căldură sau apă caldă și se liniștește pentru câteva secunde la apă rece. Alte simptome mai pot fi: durere persistentă care iradiază către ureche, maxilar sau gât; durere care se agravează când te întinzi; durere la mestecat sau la mușcat; gingii inflamate; sensibilitate dentară; ganglioni limfatici inflamați sau sensibili la nivelul gâtului.

Urgențele dentare diagnosticate în cabinetul stomatologic sunt deseori declanșate de abcese dentare. Inițial pacienții ajung la noi în clinică cu urgențe dentare din cauza durerii. Este important de reținut faptul că, abcesele dentare necesită tratament imediat. În cazul unui abces netratat pentru o perioadă prea mare de timp, acesta poate crea complicații cu migrarea puroiului spre zonele adiacente. Presiunea puroiului în abces este mare datorită dezvoltării agenților patogeni. Datorită acestei presiuni puroiul va migra spre zone cu o rezistență mecanică mai mică. Dacă un abces dentar provoacă o durere de dinți constantă care se intensifică este un motiv de urgență stomatologică.

Atunci când vorbim despre o urgență stomatologică, cel mai des întâlnim abcesul periapical. Acesta are în spate o carie netratată care în timp provoacă o durere care nu poate fi trecută cu vederea foarte mult timp sau poate sa apară ca o recidivă a unui tratament endodontic în care au rămas cantonate bacterii datorită complexității anatomiei rădăcinilor dentare.

Prevenție în cazul unui abces dentar

Cel mai indicat sfat este tratarea cariilor dentare pentru prevenirea abcesului dentar, dar și îngrijirea adecvată a dentiției și gingiilor. Respectă controalele stomatologice regulate; periază dinții dimineața și seara după ultima masă; folosește zilnic ața dentară, periuța interdentară sau dușul bucal pentru a curăța spațiile dintre dinți; respectă o dietă sănătoasă.

Echipa DentoCalm are brațele NON-STOP deschise pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu urgențe stomatologice.

Ai dureri de dinți? Nu răbda durerea, asta nu ne ajută la nimic. Sună la Dentocalm pentru o consultație de uegrnță! # URGENȚE DENTARE # STOMATOLOGIE DE URGENȚĂ # STOMATOLOGIE 24H # STOMATOLOGIE NON-STOP

urgente stomatologice Cluj - stomatologie urgenta Cluj

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

 

 

 

 

fr_FRFR