telefon
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
appointments
tratamente stomatologice in rate - dobanda zero
Acum ai tratamente stomatologice în RATE prin TBI Pay
October 7, 2021
masuri prevenire infectare cu coronavirus, clinica dentara Cluj
În siguranță la dentist: personalul medical Dentocalm este vaccinat anti COVID-19
October 20, 2021
ortodontie Cluj - aparate dentare copii Cluj

Caria dentară este cea mai comună afecțiune dentară. Atunci când ea ajunge într-o fază avansată, este ușor de recunoscut de către pacient: dintele prezintă o cavitate de culoare închisă, care provoacă adesea durere și cu sensibilitate locală la cald, rece sau dulce.
Cariile sunt cauzate de o combinație de factori, inclusiv flora bacteriană din gură perturbată, consumarea de dulciuri și băuturi cu zahăr și igienizarea necorespunzătoare a dinților.

Ce este o carie?

Caria dentară reprezintă o deteriorare fizică a dintelui. Resturile alimentare și bacteriile acumulate pe dinți au ca rezultat apariția plăcii bacteriene. Bacteriile prezente în placă produc acizi care erodează smalțul dinților (stratul exterior al dinților), așadar au capacitatea de a declanșa caria dentară. O igienă orală corectă și susținută are rolul de a îndepărta stratul de placă care aderă pe dinți. Dacă placa orală nu e îndepărtată, aceasta se acumulează și corodează dinții, creând cavități care să găzduiască și mai multe bacterii — astfel se compromite întregul țesut dentar.

Simptomele cariei dentare

Caria dentară în faza ei incipientă nu este ușor de detectat de către pacient, iar acest lucru se datorează faptului că această afecțiune debutează fără simptome specifice. Din păcate, mulți pacienți ajung să se prezinte la medicul stomatolog numai după ce experimentează următoarele simptome:

– durere dentară — cea mai comună problemă cu care pacienții se prezintă la dentist. Durerea poate fi continuă sau ascuțită și spontană, fără un declanșator;
– cavitate în locul afecțiunii — bacteriile se “hrănesc” cu structura dintelui, creând o cavitate care avansează în timp, ajungând până la compromiterea totală a structurii dintelui;
– sensibilitate dentară — caria se manifestă adesea prin sensibilitate sau durere locală în momentul consumului de alimente reci, calde sau dulci;
– colorația cavității — în locul de formare a cavității cariei se poate observa colorarea ei în maro, gri sau negru;
– respirație urât mirositoare și gust neplăcut.

Zonele predispuse acumulării de placă bacteriană și de apariție a cariilor:

– suprafața masticatorie a molarilor și a premolarilor, care este brăzdată de șanțuri și fosete;
– zona interdentară, locul de contact a dinților vecini și spațiile dintre aceștia;
– zona cervicală a dinților — porțiunea dintelui de lângă gingie.

tratamente profilaxie dentara - preventie carii - plombe obturatii Cluj

Cum se tratează o carie?

Cariile se tratează cu ajutorul obturațiilor dentare. Plomba, sau obturația, este realizată cel mai adesea din compozit fotopolimerizabil. Tratamentul cariei începe prin izolarea dintelui afectat cu o folie de cauciuc numită digă dentară. Aceasta ne ajută să ferim dintele de contaminarea cu microbii din salivă în timpul procesului de obturare și asigură o suprafață uscată, obligatorie în procesul de obturare a dintelui. Mai apoi, se curăță cavitatea de țesutul afectat până rămâne numai țesut dentar dur sănătos.

Spațiul curățat și tratat se umple cu compozit fotopolimerizabil, un material fizionomic, de o culoare identică cu cea a dinților. Datorită esteticii foarte ridicate acest material este folosit și pentru zona frontală, unde aspectul estetic este foarte important. Unele situații particulare — în special în tratamentul cariei la copiii cu dentiție „de lapte” se impune utilizarea de glassionomer. Acesta este un material care se “întărește” de la sine după ce este plasat în cavitate. El este un material stomatologic mai moale și de culoare albă, însă care face priză și în condiții de umezeală (de exemplu, dacă izolarea dintelui este imposibilă).

În cazul unor cavități carioase mai profunde, care ar presupune o sensibilitate la curățare tratamentul cariei dentare este efectuat sub anestezie, fiind important confortul pacientului și bunăstarea sa.

O alternativă modernă la freza dentară este utilizarea luminii laser pentru curățarea cavității carioase. Procedeul vine cu multe avantaje și poate anula complet utilizarea frezei. Practic, dintele este „atins” doar de lumina laserului.

Dinte avantajele acestei metode putem numi:

– eliminarea senzației de durere – anestezia fiind necesară doar în cazul unor cavități foarte profunde;
– biocompatibil și minim invaziv – laserul îndepărtează strict țesutul cariat și păstrează țesutul dentar sănătos;
– sterilizează cavitatea, anulând riscul unei recidive;
– efect de biostimulare asupra pulpei dentare;
– fără zgomot de freză (care este traumatizant pentru multe persoane).

Tratamentele de profilaxie dentară / prevenția cariei dentare

Prevenția este cea mai eficientă “metodă de tratament”. O igienă orală corectă și riguroasă vă vor diminua la minim șansele de a dezvolta carii dentare. Nu neglijați folosirea unei paste de dinți cu fluor, a unei ape de gură fără alcool (care respectă flora bacteriană orală) și a aței dentare de cel puțin 2 ori pe zi. De asemenea, igienizarea profesională realizată în clinica stomatologică și controlul dentar o dată la 6 luni sunt pași obligatorii pentru a menține sănătatea orală.
Trebuie să știți că procesul carios este unul care nu poate fi oprit și este ireversibil — singura soluție este obturația dentară efectuată de către medicul stomatolog. Cariile încep ca un proces lent, nedetectabil acasă, însă, dacă nu sunt tratate la timp pot avansa până la infecții ale pulpei dentare sau se pot complica cu abcese localizate la nivelul obrazului.

În afara controalelor periodice realizate la 6 luni, este recomandat ca orice sensibilitate dentară care apare să fie supusă atenției medicului stomatolog — acesta fiind primul semn de demineralizare sau afectare a structurii smalțului care protejează dintele.

În cadrul clinicii DentoCalm puteți beneficia atât de tratamentul cariilor cu ajutorul laserului cât și de folosirea unor materiale biocompatibil care vor asigura reușita tratamentului pe termen lung. Cu cât mai repede se intervine asupra cariei, cu atât tratamentul este mai puțin invaziv si are o rată de succes mai mare.

ortodontie Cluj - aparate dentare copii Cluj

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

 

en_USEN