fbpx
tel + urgențe 24/7
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
Online appointment
profilaxie dentara Cluj - preventie afectiuni dentare - clinica stomatologie Cluj
Efectele fumatului asupra sănătății orale, de la clinica dentară Dentocalm
April 20, 2022
preventie carii dentare Cluj - tratamente carii
Fluorul în sănătatea orală
May 3, 2022
carii dentare extractii - tratament de canal Cluj

Să alegeți între tratamentul de canal și extracția dentară este o decizie dificilă.Deși fiecare tip de tratament se pretează unei situații anume, distrucțiile dentare serioase și cariile profunde se pot rezolva prin ambele metode, însă una din ele este de preferat în locul celeilalte. Citiți articolul pentru a afla ce tratament este recomandat.

Extracția dentară

Extracția dentară presupune îndepărtarea coroanei și a rădăcinii dintelui, în întregime. Extracția lasă în urma sa un gol, o breșă edentată, iar lipsa tratamentului protetic în locul respectiv va afecta în timp osul, dinții vecini și dinții opuși. Există situații când extracția dentară este necesară și este singura soluție a cazului. Aceste situații presupun:

  • extracții în scop ortodontic, pentru a face loc pe arcadă dinților;
  • extracția măselei de minte, atunci când ea ajunge să deranjeze;
  • extracția resturilor radiculare, atunci când rămâne în cavitatea bucală doar rădăcina dintelui și aceasta nu mai are valoare protetică (este cariată, fisurată, prea mică, expulzată din os).

Extracția dentară nu doare deoarece se face mereu sunt anestezie locală, însă un nivel de presiune se poate resimți. După extracția unui dinte nu ar trebui să existe niciun disconfort (poate cel mult în ziua extracției, după ce trece efectul anesteziei). În cazul extracției molarului de minte, lucrurile sunt ușor diferite. Această intervenție este de multe ori o manoperă chirurgicală mai elaborată, deoarece frecvent acest dinte este acoperit încă de gingie sau os, ori este poziționat oblic, chiar orizontal. În acest caz, sângerarea ușoară este normală până la 24h, precum și umflarea feței și durere locală moderată. Orice simptom care se agravează în timp este considerat urgență stomatologică și presupune vizita la medic.

carii dentare extractii - tratament de canal Cluj

Această soluție de tratament presupune o singură vizită la stomatolog (două vizite, dacă este necesară sutura chirurgicală), însă breșa edentată pe care o lasă în urmă trebuie corectată prin tratamente protetice (cu excepția extracției molarului de minte). Cea mai benefică soluție este implantul dentar, însă se poate lua în considerare și puntea dentară. Citiți mai multe despre tratamentele de protetică dentară oferite de clinica DentoCalm.

Tratamentul de canal

Tratamentul endodontic (sau de canal) se realizează în urma infecțiilor pulpei dentare sau în situația în care camera pulpară este deschisă de carii, fisuri sau traumatisme dentare. Tratamentul de canal constă în scoaterea nervului dentar și eliminarea bacteriilor din canalele dintelui prin lavajul acestora cu soluții specifice. Această etapă se realizează la microscop pentru a putea observa toate detaliile anatomice ale dintelui și a se asigura astfel un tratament corect. Mai apoi, canalele sunt obturate cu un material compact, și astfel împiedicăm recidiva infecției. În clinica DentoCalm folosim laserul pentru tratamentele endodontice, ceea ce crește rata de predictibilitate a cazurilor și asigură un tratament corect și eficient.

Se folosește anestezie locală, dar e posibil să simțiți un disconfort mai mare decât în cazul extracției dentare. Uneori, este necesară administrarea de analgezice după ce trece efectul anesteziei. Disconfortul și durerea sunt temporare și suportabile, iar ele se remit în maxim 7 zile. Dacă dintele a suferit pierderi mari de substanță, indicăm o formă de tratament protetic post-operator, pentru a reda integritatea și rezistența dintelui (coroană/endocrown). Menționăm că un dinte fără nerv va deveni casant în timp, din cauza întreruperii microcirculației interne. Practic, devine un dinte inert. Acoperirea dintelui cu o coroană dentară este recomandată pentru a reduce riscul de fracturare. Tratamentul de canal este mai costisitor decât extracția dentară și presupune mai multe ședințe, dar este mai puțin traumatic pentru cavitatea bucală.

Care este cea mai bună soluție?

Salvarea dintelui natural este scopul final. În teorie, extracția dintelui afectat poate părea o soluție mai bună, datorită vizitelor reduse și a costurilor scăzute, dar înlocuirea dintelui extras sau repararea problemelor cauzate în timp de breșa edentată se va dovedi mai dificilă și mai scumpă într-un final. Tratamentele protetice moderne înlocuiesc cu ușurință dinții, refăcând funcția și estetica aproape perfect, însă dintele natural are avantajul de a fi perfect integrat în os și de a nu disturba echilibrul fiziologic și anatomic local. Atunci când este posibil, este de preferat să se intervină pe dinte cu tratament endodontic. La DentoCalm discutăm pe îndelete opțiunile de tratament, astfel încât să puteți lua o decizie calculată și să ne asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a salva dinții si de a avea parte de un tratament adecvat.

Referințe:
https://www.colgate.com/en-us/oral-health/root-canals/root-canal-vs-extraction

carii dentare extractii - tratament de canal Cluj

> clinica stomatologica Dentocalm > implanturi dentare Fast and Fixed > sigilare dentara > stomatologie Cluj > protetica dentara > proteze scheletate > proteze dentare > sinus lift > chirurgie orală > terapie laser > laser stomatologic > tratament laser parodontoza > igiena dentara > recomandari aparate dentare > mini implanturi ortodontice > tratamente de canal > tratamente endodontice > tratamente parodontoza > parodontita > cauze boala parodontala > grefa gingivala  > simptome parodontita > parodontologie > gingivita > tratament parodontoza > protetica dentara > detartraj cu ultrasunete > Air Flow > profilaxie dentara > aparate dentare > aparate ortodontice copii > aparate dentare invizibile adulti > ortodontie > albire dentara > fatete dentare ceramice > fatete dentare no prep > estetica dentara > implanturi dentare > implantologie > obturatii / plombe  > inlay/onlay/overlay > stomatologie Cluj > cabinet stomatologic > clinică stomatologică > dentist Cluj

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

# implant dentar Cluj

# implanturi dentare pret Cluj

# fatete dentare Cluj

# fatete ceramica eMax

# aparat dentar Cluj

# aparat safir Cluj

# stomatologie pediatrica Cluj

# stomatologie copii 

# dentist Cluj

# detartraj Cluj

# stomatologie Dentocalm

en_USEN
I agree to terms and conditions Dentocalm
Check the box below. Write your email. Click on "Subscribe".
I agree to terms and conditions Dentocalm
Check the box below. Write your email. Click on "Subscribe".
-10% DISCOUNT AT THE NEXT CONSULTATION AT DENTOCALM
Subscribe to the newsletter. Stay up to date with the news and receive a discount code on the spot.
Your data will not be alienated in any form accordingly
Privacy Policies
Check here if you want to receive exclusive offers and recommendations from us and our partners
Check here if you want to receive free informative articles
How to learn anything fast and efficiently
Write your email, check the boxes and click on the "I want the material" button. You get instant access.
FREE MATERIALS
Your data will not be alienated in any form accordingly Privacy Policies