telefon
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
appointments
detartraj Cluj, igienizare profesionala, airflow
Igienizarea dentară profesională. Ce înseamnă și când este necesară?
October 17, 2023
diga dentara Cluj, tratamente stomatologie Cluj
Ce este diga dentară și ce beneficii oferă pentru tratamentele stomatologice?
November 15, 2023
extractie dentara Cluj, stomatologie Cluj, dentist

Tratamentul endodontic, denumit și tratament de canal, reprezintă o procedură stomatologică ce are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare. Acest tratament vizează salvarea dinților, deoarece permite păstrarea dinților naturali care altfel ar putea fi pierduți din cauza infecțiilor sau leziunilor.

Importanța endodonției în menținerea sănătății dentare este de necontestat. Această procedură nu numai că elimină durerea și disconfortul asociate problemelor dentare, dar contribuie și la prevenirea complicațiilor ulterioare care pot afecta întregul sistem dentar. Păstrarea dinților naturali este esențială pentru buna funcționare a sistemului oral.

În acest articol, discutăm rolul endodonției în menținerea sănătății dentare, explorăm motivele pentru care este adesea necesar tratamentul endodontic și oferim o privire mai atentă asupra procesului de tratament. Vom înțelege împreună de ce endodonția este considerată o procedură vitală pentru păstrarea unui zâmbet sănătos și strălucitor.

extractie dentara Cluj, aparat dentar Cluj

 

Ce este endodonția și când este aceasta necesară?

Când durerea sau inflamația ajung la nivelul pulpei dentare, care este partea interioară, moale a dintelui și care conține nervul, tratamentul endodontic devine necesar. Pulpa dentară este inflamată sau infectată din cauza cariilor dentare netratate, a traumelor sau a altor afecțiuni. Simptomele includ dureri intense, tumefiere și sensibilitate crescută la cald sau rece.

Tratamentul endodontic implică îndepărtarea pulpei infectate, curățarea și sterilizarea canalelor radiculare și apoi obturarea acestora pentru a preveni reinfectarea. Procedura de tratament de canal, salvează structura dentară externă, permițând dintelui să-și continue funcția în cavitatea orală.

 

De ce este dezirabilă salvarea dinților naturali?

Menținerea dinților naturali este esențială nu numai pentru aspectul estetic al zâmbetului, ci și pentru funcționalitatea și sănătatea orală pe termen lung. Dinții naturali au un rol vital în procesul de mestecare, vorbire și susținerea structurii osoase a maxilarelor.

Atunci când un dinte este pierdut, poate apărea o serie de complicații, inclusiv migrația dinților învecinați, modificări în alinierea dentară, ocluzie defectuoasă și pierderea de masă osoasă în zona respectivă. Toate aceste aspecte pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale a cavității orale și pot duce la costuri mai mari pentru tratamente ulterioare, precum proteze sau implanturi dentare.

Endodonția este adesea privită ca o procedură de salvare, deoarece ne permite să păstrăm dinții naturali și să evităm complicațiile.

extractie dentara Cluj, stomatologie Cluj, dentist

 

Tratamentul endodontic este o procedură complexă, dar esențială pentru păstrarea sănătății dentare. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează, haideți să parcurgem pașii principali ai procesului:

  • Evaluarea Inițială: Totul începe cu o evaluare atentă a stării dentare. Medicul dentist efectuează o radiografie pentru a evalua extinderea infecției și starea generală a dintelui.
  • Anestezia locală: Pentru a asigura confortul pacientului, se va administra anestezie locală în zona dintelui afectat, astfel încât pacientul să nu simtă durere pe durata procedurii.
  • Accesul la canalul radicular: Odată ce zona este anesteziată, medicul dentist va face o mică deschidere în coroana dintelui pentru a avea acces la canalul radicular. Aceasta este o etapă crucială pentru a ajunge la pulpa dentară.
  • Curățarea zonei infectate: Odată ajuns în canalul radicular, medicul începe curățarea și modelarea acestuia. Scopul este de a îndepărta pulpa infectată sau inflamată și de a pregăti canalul pentru obturație.
  • Obturația canalului radicular: După ce canalul a fost curățat și modelat, acesta va fi obturat cu materiale speciale care împiedică reinfectarea. Această obturație asigură că nu vor mai apărea infecții și durere.
  • Restaurarea dintelui: În cele din urmă, dintele va fi restaurat. În funcție de extinderea deteriorării initiale, acest lucru poate implica obturarea dintelui sau aplicarea unei coroane dentare pentru a-i restabili funcționalitatea și aspectul.

În timpul tratamentului, pacienții resimt o presiune minimă sau un disconfort datorat anesteziei locale. După procedură, orice disconfort ușor este trecător și poate fi gestionat cu ajutorul medicamentelor recomandate de medicul dentist.

Endodonția este un proces complex, dar este un instrument valoros în conservarea sănătății dentare și a zâmbetului. Oricine se confruntă cu dureri dentare persistente sau inflamații ar trebui să considere consultarea unui medic dentist, pentru a evalua dacă tratamentul endodontic este necesar. Acesta reprezintă o modalitate eficientă de a păstra dinții naturali și de a reveni la o sănătate dentară fără durere.

Vă așteptăm la Clinica DentoCalm pentru a salva dinții de la extracție și pentru diverse tratamente stomatologice. Zâmbetul tău este și al nostru.

extractie dentara Cluj, aparat dentar Cluj

TAG-URI TRATAMENTE DENTARE CLUJ

clinica stomatologica Dentocalm, implanturi dentare Fast and Fixed, sigilare dentara, stomatologie Cluj, protetica dentara, proteze scheletate, proteze dentare, sinus lift, chirurgie orală, terapie laser, laser stomatologic, tratament laser parodontoza, igiena dentara, recomandari aparate dentare, mini implanturi ortodontice, tratamente de canal, tratamente endodontice, tratamente parodontoza, parodontita, cauze boala parodontala, grefa gingivala, simptome parodontita, parodontologie, gingivita, tratament parodontoza, protetica dentara, aparate dentare copii, detartraj cu ultrasunete, Air Flow, profilaxie dentara, aparate dentare Cluj, aparate ortodontice copii, aparate dentare invizibile adulti, ortodontie, albire dentara, fatete dentare ceramice, fatete dentare no prep, estetica dentara, implanturi dentare, implantologie, obturatii / plombe, inlay/onlay/overlay, stomatologie Cluj, cabinet stomatologic, clinică stomatologică, dentist Cluj, urgenta stomatologica, stomatologie urgente, urgenta durere dinti, stomatologie urgente Cluj, stomatologie non-stop, cabinet stomatologic non-stop

 

PARTENERI

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

en_USEN