Gingii inflamate, care sângerează? Este posibil să suferiți de gingivită – o afecțiune orală care necesită consultul medicului dentist, tratament și revizuirea obiceiurilor de igienizare dentară. Patologia țesutului gingival nu trebuie ignorată, căci trece rareori de la sine și evoluția lor poate fi nefastă danturii.
Gingivita este starea incipientă a bolii parodontale (popular parodontoză), fiind o inflamație superficială a gingiilor cauzată de bacterii acumulate la nivelul gingiei. Gingivita este reversibilă (dacă se intervine la timp cu un tratament adecvat), spre deosebire de boala parodontală (care este tratabilă, dar nu reversibilă), însă necesită o igienă orală mai riguroasă.
Este important să vă prezentați la medicul stomatolog odată cu primele semne de gingivită, căci tratarea acesteia de îndată ce își face apariția reduce semnificativ șansele complicațiilor.
Gingivita se recunoaște prin sângerarea gingiilor sau prin modificarea culorii acesteia. Țesutul gingival sănătos este roz, iar atunci când este afectat de gingivită, el este roșu închis. Alte simptome ale gingivitei sunt:
– retracție gingivală;
– sensibilitate în timpul periajului sau masticației la nivelul gingiilor;
– respirație urât mirositoare;
– sângerare a gingiilor (chiar și spontană);
– inflamație vizibilă a gingiilor.
În primul rând, gingivita este semnul unei igiene orale precare. Acumularea de placă bacteriană la nivelul gingiilor și neîndepărtarea acesteia duce la inflamație, sângerare și, în cel mai sumbru scenariu, la pierderea dinților din cauza bolii parodontale (parodontoză). Placa bacteriană apare din cauza resturilor alimentare care aderă pe dinți, iar neîndepărtată se transformă în tartru, care poate fi îndepărtat numai în clinica stomatologică printr-o igienizare dentară profesională.
– xerostomia (senzația de gură uscată);
– fumatul sau mestecatul de produse pe baza de tabac;
– vârsta înaintată;
– deficiența de vitamina C;
– anumite tratamente medicamentoase sau patologii (cum e leucemia, HIV);
– schimbările hormonale;
– restaurări protetice incorect adaptate sau intervenții orale care îngreunează igienizarea.
Tratamentul gingivitei începe prin diagnosticarea corectă și prin discutarea istoricului medical. Medicul stomatolog va aduna toate datele cazului dumneavoastră înainte să prescrie un tratament.
Protocolul propriu-zis de tratare a gingivitei include, ca și prim pas, igienizarea profesională a cavității bucale. Această igienizare cuprinde detartrajul, curățarea cu AirFlow și periajul profesional.
Citiți mai multe despre profilaxia dentară în clinica dentară DentoCalm, dând click AICI.
Dacă aveți restaurări protetice care sunt incorect adaptate și împiedică igienizarea corectă acasă, acestea vor fi schimbare de către medicul dentist, pentru a elimina toți factorii declanșatori ai gingivitei.
Așadar…
Igiena orală riguroasă și controalele periodice la medicul stomatolog pot preveni acest tip de afecțiune. Profilaxia este întotdeauna cea mai bună și mai convenabilă metodă de tratament.
În clinica stomatologică DentoCalm aplicăm metode de tratament eficiente și moderne, iar în cazul gingivitei ne folosim de tehnologia laserului dentar pentru a asigura succesul intervenției și confortul pacientului.
–
–
# implanturi dentare pret Cluj