telefon
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
appointments
bruxism - aparat dentar Cluj - ortodontie Cluj
Bruxism or teeth grinding - causes, symptoms, treatment
December 15, 2021
implanturi dentare Cluj, implantologie Cluj
Implanturi dentare pentru diabetici – cele mai indicate implanturi în cazul bolnavului de diabet
December 30, 2021
maseaua ce minte, chirurgie orala, chirurgie dento-alveolara Cluj

Extracția măselei de minte este genul de programare la care toți pacienții vin cu teamă. De regulă, ei se așteaptă la o extracție complicată, dureri, vindecare anevoioasă, restricții alimentare și umflarea feței. Dar dacă v-am spune ca unele din cele mai mari frici legate de extracție nu se adeveresc niciodată?

Măseaua de minte este al treilea molar de pe fiecare extremitate posterioară și este ultimul dinte care erupe (în jurul vârstei de 17 ani), fiind numit și molarul 3. Nu este neobișnuit ca molarul de minte să nu erupă niciodată, și să rămână inclus în os. De fapt, este posibil ca mugurele măselei de minte să nu se formeze niciodată, iar acest lucru înseamnă lipsa totală a molarului 3.

maseaua ce minte, chirurgie orala, chirurgie dento-alveolara Cluj

Când ar trebui extrasă măseaua de minte?

Măseaua de minte este rar implicată în ocluzie, lipsind adesea contactul cu dinții antagoniști – așadar extracția nu afectează ocluzia și se face pentru a îmbunătăți poziția dinților și sănătatea orală. Spre deosebire de ceilalți dinți, măseaua de minte este extrasă de îndată ce erupe, provoacă durere și disconfort sau în cazul tratamentelor ortodontice. Pentru că nu este esențial dentiției, eforturile de salvare a acestui dinte (care adesea pot să dea greș) sunt prea mari în comparație cu valoarea pe care o aduce funcției orale.

De ce extragem măseaua de minte?

Uneori, molarul 3 erupe doar parțial, fiind acoperit de o porțiune de gingie. Resturi alimentare și bacterii se acumulează între dinte și mucoasă, provocând o infecție locală foarte dureroasă, cu numele de pericoronarită. Această infecție reprezintă o urgență stomatologică și necesită tratament cu antibiotice și lavaj local pentru dezinfecție, însă extracția este ferm recomandată pentru a evita recidiva. Puteți recunoaște pericoronarita după următoarele semne: gingia este umflată și doare la atingere sau la deschiderea gurii, miros și gust neplăcut, umflarea ganglionilor.
Molarul de minte este greu accesibil și astfel igienizarea poate fi deficitară.
Nu numai că există riscul pericoronaritei, însă cariile la acest dinte sunt frecvente și greu de tratat. Măseaua de minte are o anatomie diferită față de ceilalți molari și diferă mult între pacienți, iar acest lucru, împreună cu dificultatea izolării dintelui, fac tratamentul de canal aproape imposibil.
Mai mult decât atât, măseaua de minte este primul dinte la care se renunță în tratamentele ortodontice. De multe ori măseaua de minte este cauza înghesuirilor dentare, căci se poziționează greșit în erupție și impactează dinții vecini.
Cariile, abcesul și boala parodontală sunt alți factori decisivi pentru extracția măselei de minte.

maseaua ce minte, chirurgie orala, chirurgie dento-alveolara Cluj

Care sunt riscurile extracției măselei de minte?

Măseaua de minte se extrage chirurgical, intervenție care aduce cu sine câteva posibile complicații. Printre acestea se numără riscul de infecție locală sau cel de hemoragie locală. Aceste riscuri sunt asociate cu nerespectarea indicațiilor post-operatorii sau cu afecțiuni pre-existente, însă foarte rar pot apărea spontan. Este vital să comunicați cu medicul dumneavoastră simptomele pe care le aveți, să respectați toate indicațiile acestuia și mai ales să menționați în timpul consultului pre-operator (și nu în ședința extracției) dacă suferiți de diabet, afecțiuni cardio-vasculare sau urmați tratament cu bifosfonați (medicamente prescrise pentru osteoporoză).

Care sunt indicațiile post-operatorii în cazul extracției măselei de minte?

Imediat după extracția molarului 3 este inserat un tampon local, care trebuie păstrat la locul intervenției timp de 30 de minute. În orificiul rămas în urma extracției se va forma un cheag de sânge cu rol de protecție a osului, cheag care este vital pentru vindecare. Este decizia medicului chirurg dacă este necesară sutura locului de extracție, în funcție de tehnica folosită în timpul intervenției și de evaluarea cazului. După extracția molarului de minte este important de reținut:
– în primele 5 zile nu se consumă alimente și băuturi fierbinți, care pot provoca hemoragie locală;
– în primele 5-7 zile nu se consumă băuturi carbogazoase, care pot dizolva cheagul de sânge format în alveolă (în os);
– nu se clătește cavitatea orală abundent și energic cu apă de gură, căci aceasta poate dizolva cheagul de sânge;
– nu se introduc scobitori, limba sau alte obiecte în locul extracției.

Compresiile cu gheață aplicate local și analgezicele, împreună cu indicațiile de mai sus vor diminua la minim riscul de complicații și vor permite o bună vindecare.

Medicii specialiști în chirurgie dento-alveolară de la DentoCalm, dr. Ioana Bucerzan și dr. Adrian Cristea au o vastă experiență în ceea ce privesc intervențiile de extacție a molarului de minte. Folosesc tehnici actuale, se preocupă de confortul pacientului și pot să gestioneze cu succes asocierile cu patologii cronice pentru a asigura un act medical reușit.

maseaua ce minte, chirurgie orala, chirurgie dento-alveolara Cluj

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

en_USEN