telefon
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
appointments
implant dentar in Cluj la clinica DentoCalm
Sfaturi alimentare după inserarea unui implant dentar
January 25, 2023
aparate dentare Cluj, tratament ortodontic Cluj
Sistemul Spark: Îndreptarea dinților cu aparatul dentar transparent Spark la clinica DentoCalm
February 23, 2023
extractie dinte, chirurgie orala, stomatologie Cluj

Alveolita este o complicație a extracției dentare care poate apărea la 3-4 zile după intervenție. În zona extracției în mod normal se formează un cheag de sânge care protejează osul alveolar, în caz de alveolită acest cheag poate lipsi parțial sau în totalitate, în funcție de tipul afecțiunii. În acest caz apar dureri puternice și disconfort, atât la locul extracției, cât și iradiante la nivelul întregii fețe. Acestea sunt printre primele simptome ale alveolitei postextracționale.

Câte tipuri de alveolită postextracțională există?

 • Alveolita uscată: Principala cauză a acestui tip de alveolită este lipsa cheagului de sânge. Această infecție este foarte dureroasă, deoarece osul maxilarului este expus, astfel că pacientul poate simți dureri severe ce nu cedează la calmante.
 • Alveolita umedă: Spre deosebire de cea uscată, acest tip de alveolită se cunoaște după resturi din cheagul de sânge, închise la culoare și suprainfectate. Gingia la acest nivel este inflamată și dureroasă la palpare. Uneori în alveolă se poate forma un polip gingival. Acest tip de alveolită este mai puțin dureroasă decât alveolita uscată, dar totuși având un grad ridicat de intensitate.

extractie dinte, chirurgie orala, stomatologie Cluj

Care sunt cauzele alveolitei postextracționale?

 • Igiena dentară: O igienă mult prea riguroasă (sau chiar și lipsa acesteia), în ciuda recomandărilor primite de la medicul stomatolog, favorizează apariția alveolitei. Foarte important este să urmați sfaturile primite postextracțional exact așa cum vă sunt recomandate.
 • Consumul de lactate: Dacă veți consuma lactate în primele 2 zile după extracție acesta poate determina acidoza locală, ceea ce dezvoltă alveolita postextracțională.
 • Alimentația: Consumul de alimente fierbinți dizolvă cheagul format, astfel alveola rămâne goală, fără protecție în fața microbilor din cavitatea bucală.
 • Probleme de sănătate: Diabetul, hipertensiunea, administrarea de contraceptive orale sau chiar și anumite tratamente, ca de exemplu, tratamentele anticoagulant pot determina alveolita.
 • Pătrunderea unor resturi alimentare în cheagul de sânge nou format: Acestea se descompun, fermentează și determină liza (dizolvarea) cheagului.
 • Fumatul în primele zile poate să determine apariția alveolitei: Nicotina prezentă în sânge face ca vindecarea să fie mult mai anevoioasă în cazul fumătorilor. Aceasta face ca vascularizarea să fie mai scăzută, deci și procesul de vindecare va fi mai greoi. Este indicat să evitați fumatul și abuzul de alcool atât înainte, cât și după o extracție dentară.
 • Extracții dificile: Extracțiile dificile care necesită un timp mai lung pentru a fi realizate, mai ales dacă dintele care e extras prezintă o infecție purulentă. Acestea prezintă o predispoziție mai mare pentru alveolită.
 • Absența unor factori de coagulare din sânge împiedică formarea cheagului de sânge.

Posibile simptome ale alveolitei postextracționale

 • Durere la câteva zile după extracție: Durere pulsatilă care crește în intensitate și la câteva zile după extracția dentară.
 • Sensibilitate dentară: Apare o sensibilitate ridicată la nivelul gingiei și a dinților din jurul zonei afectate.
 • Disconfort: Poate apărea gust și miros neplăcut.
 • Lipsa cheagului: Plăgile sunt vizibile la locul extracției și se observă lipsa cheagului.
 • Febră: Temperatura corporală urcă la 38℃.
 • Umflături la nivelul feței: În cazul unor complicații severe zona se inflamează, inclusiv obrazul.

extractie dinte, chirurgie orala, stomatologie Cluj

Tratamente pentru alveolita postextracțională la clinica DentoCalm din Cluj Napoca

 • Tratament preventiv: Cel mai indicat tratament este prevenirea alveolitei postextracționale. Ca tratament preventiv este recomandat să realizați o igienă orală bună, inclusiv pe dinții vecini și în zona extracției, dar fără a realiza clătiri puternice cu soluțiile dezinfectante (apa de gură). Cu toate acestea, dacă sunteți predispus la tartru și vă știți cu probleme dentare este indicat efectuarea detartrajului înainte de intervenție, curățarea și aplicarea de obturații la dinții cariați. Renunțați la fumat în primele 2-3 zile și evitați lactatele. Respectați cu strictețe indicațiile postextracționale și administrarea de antibiotice, acolo unde este recomandat.
 • Tratament curativ: Aceste tipuri de tratamente se efectuează în cabinetele stomatologice. Pentru a îndepărta țesuturi sau reziduuri alimentare prezente în alveole, în prima etapă, medicul stomatolog realizează spălături locale (în zona extracției) cu soluții dezinfectante însoțite de realizarea unui pansament cu antibiotic în alveolă. O altă variantă este biostimularea cu laser pentru atenuarea durerii, creșterea vascularizației locale, stimularea leucocitelor și creșterea troficității locale și a reacției imunitare tisulare. Vindecarea în caz de alveolită durează aproximativ 2 săptămâni și presupune vizite periodice la cabinet pentru a realiza dezinfecția zonei și aplicarea pansamentului în alveolă.

Sfaturi pentru o recuperare sigură după o extracție dentară

Evitați alimentele ce pot crea disconfort și iritații (sărate, picante , sau prea tari), precum și alimentele prea calde sau prea reci. Consumați alimente moi și tocate mărunt. Pentru a evita infectarea zonei realizații în mod regulat procedurile de igienă orală. În timp ce vă spălați pe dinți, încercați să nu atingeți cheagul de sânge. Nu uitați să clătiți ușor gura cu apă de fiecare dată după masă și după fiecare gustare.

La clinica DentoCalm, din Cluj-Napoca suntem precauți și mereu dornici de a reda cele mai calde zâmbete.

extractie dinte, chirurgie orala, stomatologie Cluj

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

en_USEN