telefon
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
appointments
inlay onlay, incrustatii dentare Cluj, plombe estetice
Avantajele încrustațiilor Inlay/Onlay/Overlay la DentoCalm
November 23, 2022
urgente stomatologice Cluj - stomatologie urgenta Cluj
De ce abcesul dentar este o urgență stomatologică?
December 21, 2022
urgente stomatologie Cluj - clinica Dentocalm

Dureri dentare acute? E posibil să suferiți de pulpită dentară, o afecțiune care constă în inflamația nervului. Netratată, aceasta poate duce la complicații la nivelul întregului sistem dento-alveolar. Pulpita face parte din categoria urgențelor stomatologice atunci când aceasta este însoțită de dureri puternice la rece sau cald – în funcție de stadiul pulpitei – și disconfort ridicat.

Ce este pulpita dentară?

Pulpita dentară este caracterizată prin inflamația pulpei dentare, țesutul moale, inervat și vascularizat din camera pulpară. Popular, pulpa dentară este cunoscută și ca “nervul dintelui”. Acest țesut este protejat de dentină și smalț, însă modificările de structură ale dintelui pot permite bacteriilor să intre în camera pulpară și să provoace pulpită.

Pulpita este de două tipuri, în funcție de gradul de afectare a nervului dentar. Așadar, există pulpită reversibilă cunoscută sub numele de hiperemie dentinară, care se recunoaște prin inflamație parțială redusă și sensibilitate la rece și dulce. Ea durează puțin și nu este de intensitate foarte mare; trece spontan, fără să fie nevoie de calmante.

Pulpita ireversibilă se identifică prin sensibilitate exacerbată la rece în primă fază. Dacă se depășește un anumit stadiu al inflamației, își face apariția și puroiul fapt care se traduce prin durere accentuată la cald. În această fază, durerea cedează pentru câteva secunde la rece și poate fi însoțită prin durere la percuție în axul dintelui, febră și noduli limfatici măriți. Înainte de apariția puroiului, durerea cedează la medicație cu antiinflamatoare, dar odată ce puroiul este prezent durerea nu mai poate fi controlată la fel de ușor.

Deși cele două tipuri ale afecțiunii au simptome comune, pulpita reversibilă doare mai puțin și se face remarcată în masticație, pe când pulpita ireversibilă se manifestă prin durere puternică și continuă.

urgente durere dinti - cabinet stomatologic Cluj Dentocalm

Care sunt cauzele pulpitei dentare?

Un dinte a cărui structură este compromisă lasă bacteriile din cavitatea bucală să pătrundă în camera pulpară, iar astfel se produce inflamația puplpei. Un dinte afectat și lăsat netratat va evolua din pulpită reversibilă, în pulpită ireversibilă. Inflamația se poate extinde chiar și la nivelul sinusurilor maxilare, dacă sunt afectați molarii sau premolarii superiori, consecințele fiind grave și mai greu de tratat decât pulpita.

Printre cauzele pulpitei dentare se numără:

  • cariile;
  • fractura dinților;
  • eroziunea avansată a dinților;
  • bruxismul sau malocluzia (mușcătura într-o poziție greșită, patologică).

Cum se pune diagnosticul de pulpită dentară?

Diagnosticul de pulpită îl pune numai medicul stomatolog, după un consult medical. În timpul acestui consult se analizează situația dinților și a mușcăturii, Vitalitatea pulpei dentare se poate testa în cabinet prin teste de sensibilitate și vitalitate pulpară. Testul de sensibilitate urmărește dacă dintele reacționează la rece, dar și senzația pe care o provoacă și intensitatea acesteia. Este important să luăm în vedere toți factorii care pot cauza această afecțiune dentară pentru a stabili un plan de tratament corect.

Cum se tratează pulpita dentară?

Pulpita reversibilă se tratează prin îndepărtarea factorului declanșator(CARIA DENTARA,LIPSA DE STRUCTURA DENTARA), însă pulpita ireversibilă va avea nevoie de un tratament endodontic, efectuat de către un medic specialist endodont. Tratamentul endodontic, cunoscut și ca “tratament de canal”, presupune curățarea camerei pulpare de pulpa inflamată, curățarea în profunzime a spațiului creat și obturarea acestuia cu materiale special create pentru tipul acesta de intervenție. Unele situații cer extracția dintelui, atunci când structura dintelui nu este suficientă pentru a susține o obturație sau o coroană dentară.

Pulpita dentară este o urgență stomatologică

Pulpita ireversibilă provoacă dureri serioase și uneori febră, așa că reprezintă o urgență stomatologică. La clinica dentară DentoCalm puteți suna non-stop pentru tratamente de urgență în Cluj (HYPERLINK https://dentocalm.ro/date-contact-locatie-clinica-stomatologica-dentocalm-cluj/), căci preluăm urgențe dentare indiferent de oră.

În concluzie

Pulpita este cel mai adesea cauzată de cariile dentare avansate, iar tratamentul devine mai complicat și mai costisitor cu cât îl amânați mai mult. Vizita în clinica dentară DentoCalm o dată la 6 luni vă poate scuti de această complicație orală, căci preîntâmpinăm apariția cariei dentare și ne asigurăm că sunteți sănătos din punct de vedere stomatologic.

Medicii noștri endodonți dr. Corneliu Betiu și  dr. Panuș Galina rezolvă cazurile de pulpită dentară ireversibilă cu succes, pentru ca dumneavoastră să vă păstrați dinții pe arcadă o perioadă cât mai lungă. Nu ezitați să ne contactați la orice oră dacă aveți dureri dentare puternice, care radiază la nivelul feței și care vă împiedică să vă odihniți în timpul nopții.

urgente durere dinti - cabinet stomatologic Cluj Dentocalm

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

en_USEN