telefon
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
appointments
ortodontie Cluj, aparate dentare copii Cluj
Ce este un mini implant ortodotic?
May 31, 2022
plombe obturatii carii dentare Cluj - stomatologie Cluj
De ce trebuie schimbate plombele de amalgam?
June 14, 2022
stomatologie Cluj - clinica dentara - aparate dentare copii

Guma de mestecat pare cea mai simplă metodă de a ne reîmprospăta respirația și de a ne simți dinții mai curați. Este, totuși, guma de mestecat sănătoasă pentru dinți?

Părerile sunt împărțite când vine vorba despre consumul de gumă de mestecat, având avantaje și dezavantaje, dar rămâne la latitudinea fiecăruia să cântărească motivele pro și contra.

Guma de mestecat – cu zahăr sau fără?

Guma de mestecat fără zahăr este alegerea potrivită dacă ne gândim la sănătatea orală. De fapt, singurul avantaj al gumei de mestecat cu zahăr este probabil gustul intens dulceag. Îndulcitorii se împart în două clase: monozaharide (glucoză și fructoză) și alcooli zaharici (xilitol și sorbitol). Bacteriile din cavitatea orală se folosesc de monozaharide pentru a se înmulți, motiv pentru care se recomandă evitarea lor. Pentru a înlocui zahărul, producătorii de gumă folosesc îndulcitori precum xilitol, aspartam sau sorbitol.

Care sunt beneficiile orale ale consumului de gumă de mestecat?

Pentru cei care obișnuiesc să consume gumă de mestecat vestea bună este că guma de mestecat are beneficiile sale. Consumul controlat de gumă de mestecat fără zahăr are beneficii precum:

  • prevenirea cariilor – American Dental Association precizează că mai multe studii clinice au arătat faptul că mestecarea gumei fără zahăr timp de 20 de minute după masă ajută la prevenirea cariilor prin neutralizarea acizilor din cavitatea bucală și prin creșterea fluxului de salivă;
  • ameliorarea senzației de “gură uscată” – xerostomia, sau senzația de gură uscată, apare din cauze precum fumatul sau tratamente medicamentoase și se manifestă printr-un flux scăzut de salivă. Guma de mestecat crește producția de salivă și ajută la ameliorarea senzației de uscăciune;
  • eliminarea mirosului neplăcut – acumulările de bacterii în cavitatea orală provoacă miros și gust neplăcut. Guma de mestecat, în special cea mentolată, ajută la reîmprospătarea respirației pentru o perioadă scurtă de timp.

stomatologie Cluj - clinica dentara - profilaxie dentara

Care sunt dezavantajele consumului de gumă de mestecat?

Consumată frecvent, mai ales pe o singură parte a maxilarului, guma de mestecat poate suprasolicita mușchii masticatori, aducând cu sine tensiune și durere locală. Pe termen lung, guma de mestecat poate provoca tulburări ale articulației temporo-mandibulare (ATM), declanșând dureri de cap și de dinți prin contracția mușchilor faciali.

Guma de mestecat cu zahăr încurajează apariția cariilor și a tartrului prin aportul de glucide cu care bacteriile din cavitatea bucală se “hrănesc”. Consumul de gumă cu zahăr anulează o parte din beneficiile pe care le-am enumerat mai sus.

Verdict – să consumăm sau nu gumă de mestecat?

Da, dar cu o condiție: să fie fără zahăr. Foarte populară și accesibilă, guma de mestecat fără zahăr este benefică pentru cavitatea orală atâta timp cât este consumată moderat, ocazional și pentru perioade scurte de timp (20-30 de minute). Guma de mestecat nu înlocuiește periajul și ața dentară, deși este utilă imediat după masă. Igiena orală efectuată prin metode clasice nu poate fi substituită prin mestecarea pastilelor mentolate, cu toate că suntem tentați să ne lăsăm păcăliți de respirația reîmprospătată.

stomatologie Cluj - clinica dentara - profilaxie dentara

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

# implant dentar Cluj

# implanturi dentare pret Cluj

# fatete dentare Cluj

# fatete ceramica eMax

# aparat dentar Cluj

# aparat safir Cluj

# stomatologie pediatrica Cluj

# stomatologie copii 

# dentist Cluj

# detartraj Cluj

# stomatologie Dentocalm

en_USEN