telefon
0774 070 690
orar
m -f: 8 am - 9 pm
appointments
stomatologie Cluj, urgente dentare Cluj
Ce trebuie să știi despre hipersensibilitatea dentinară?
November 9, 2022
urgente stomatologie Cluj - clinica Dentocalm
Cauzele și simptomele pulpitei dentare
December 14, 2022
inlay onlay, incrustatii dentare Cluj, plombe estetice

Încrustațiile sunt folosite pentru a reconstituii integritatea dinților laterali care au distrucție medie sau mare datorită cariilor dentare. Sunt o variantă de restaurare indirectă și se folosesc în cazurile în care se dorește o estetică superioară obturațiilor realizate direct în cabinet sau atunci când un dinte este prea distrus (la nivelul coroanei), pentru a putea susține o obturație fotopolimerizabilă, dar nu suficient de distrus pentru a avea nevoie de o coroană dentară. În acest caz ajungem într-o situație de mijloc, inlay, onlay sau overlay.

Cum se diferențiază lucrările inlay/onlay/overlay?

 • Inlay-ul: acoperă de obicei partea centrală a dintelui și este folosit pentru a suplini unul sau doi pereți ai unui dinte. Inlay-ul ne ajută atunci când zona cariilor dentare este prea mare pentru o obturație dentară generală.
 • Onlay-ul: în comparație cu inlay-ul, onlay-ul acoperă cel puțin 3 pereți ai dintelui. Acesta este folosit atunci când pacientul are o carie avansată de obicei și pe zona laterală a dintelui.
 • Overlay-ul: acoperă întreaga suprafață ocluzală (masticatorie) a dintelui și este folosit la reconstrucția morfologiei feței ocluzale (fața dintelui pe care se face masticația). Deși este comparat deseori cu coroanele parțiale, cu ajutorul overlay-ului păstrăm structura naturală a dintelui intactă.

Principala diferență între cele trei tipuri de încrustații dentare (inlay, onlay și overlay) este că fiecare dintre ele este potrivită să repare un anumit tip de distrucție dentară, în funcție de dimensiunea leziunii (cariei) și zona dintelui unde este nevoie.

inlay onlay, incrustatii dentare Cluj, plombe estetice

Când avem nevoie de o încrustație inlay/onlay/overlay?

 • Lucrări vechi: Sunt deseori folosite pentru înlocuirea unor obturații vechi, inestetice pentru a obține funcționalitate și un aspect natural.
 • Refacerea conturului dintelui natural: Aici întâlnim cavități proximale cu acces greu pentru obturații din compozit, cu punct de contact greu de realizat.
 • Distrugere mare a dintelui: Se folosesc deseori în momentele cu distrugere mare a suprafeței dintelui (peste 50 %).

Avantajele restaurărilor indirecte inlay/onlay/overlay:

 • Biocompatibilitate cu țesutul gingival. Fie că vorbim despre oricare dintre încrustații, beneficiem de o adaptare marginală superioară.
 • Refacerea punctelor de contact interdentar. Reprezintă o alternativă mai bună pentru obturații, prin refacerea perfectă a formei anatomice a dintelui.
 • Aspect natural. Estetică deosebită în cazul încrustațiilor din zirconiu sau E-max.
 • Previn pierderea dinților. Inlay/onlay/overlay este cea mai bună variantă pentru dinții supuși unui grad mare de distrucție, care necesită reconstrucție parțială.
 • Durabilitate. Rezistența încrustațiilor dentare este superioară și duritatea apropiată de cea a dintelui.

Unul dintre cele mai mari beneficii în salvarea dinților tratați cu ajutorul încrustațiilor dentare îl reprezintă evitarea unor proceduri extensive de restaurare dentară (coroane, punți, implant dentar).

inlay onlay, incrustatii dentare Cluj, plombe estetice

Cât durează tratamentul de restaurare cu încrustații inlay/onlay/overlay?

Procedurile de inlay, onlay și overlay sunt efectuate într-un mod similar. Încrustațiile indirecte se efectuează în două ședințe deoarece sunt realizate într-un laborator de tehnică dentară.

La prima ședința în general se curăță dintele foarte bine și se pregătește pentru amprentă. După care se ia amprenta pentru a știi dimensiunea și forma încrustației. Informațiile despre dimensiunile lucrării se trimit la un laborator de tehnică dentară, iar între timp, medicul dentist acoperă dintele cu o obturație temporară.

La a doua ședință, medicul stomatolog îndepărtează obturația provizorie și verifică dacă încrustația creată de laborator este potrivită pentru dinte. În final se cimentează lucrarea.

Leziunile suportate de dinte sunt minime și, deși trebuie să faceți două vizite la stomatolog, procedura este relativ simplă și fără durere.

Încrustațiile restaurative stabile întăresc dintele tratat prin păstrarea unei părți sănătoase din structura dintelui. Cu aceste lucrări menținem longevitatea funcționalității dintelui. Inlay-urile/onlay-urile/overlay-urile durează mult mai mult decât obturațiile, iar estetica este identică cu cea a dintelui natural.

Vă așteptăm la clinica stomatologică DentoCalm. Suntem aici pentru orice problemă stomatologică.

inlay onlay, incrustatii dentare Cluj, plombe estetice

clinica stomatologica Dentocalm : implanturi dentare Fast and Fixed : sigilare dentara : stomatologie Cluj : protetica dentara : proteze scheletate : proteze dentare : sinus lift : chirurgie orală : terapie laser : laser stomatologic : tratament laser parodontoza : igiena dentara : recomandari aparate dentare : mini implanturi ortodontice : tratamente de canal : tratamente endodontice : tratamente parodontoza : parodontita : cauze boala parodontala : grefa gingivala : simptome parodontita : parodontologie : gingivita : tratament parodontoza : protetica dentara : aparate dentare copii : detartraj cu ultrasunete : Air Flow : profilaxie dentara : aparate dentare Cluj : aparate ortodontice copii : aparate dentare invizibile adulti : ortodontie : albire dentara : fatete dentare ceramice : fatete dentare no prep : estetica dentara : implanturi dentare : implantologie : obturatii / plombe  : inlay/onlay/overlay : stomatologie Cluj : cabinet stomatologic : clinică stomatologică : dentist Cluj: urgenta stomatologica : stomatologie urgente : urgenta durere dinti : stomatologie urgente Cluj : stomatologie non-stop : cabinet stomatologic non-stop :

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

en_USEN