La clinica stomatologică DentoCalm, politica noastră este să salvăm de câte ori este posibil dinții afectați. Ne opunem tratamentelor invazive și facem eforturi să păstrăm cât mai mult posibil dinții naturali. Cu toate acestea, există momente în care salvarea unui dinte nu este posibilă fapt pentru care ne rămâne ultima opțiune de urgență, extracția dentară.
Cu ajutorul extracțiilor dentare prevenim infecțiile grave și diverse patologii ce pot afecta sănătatea generală. Procedura de extracție a unui dinte realizată de specialiștii noștri în chirurgie orală, durează între 30-90 de minute, incluzând anestezia. Durata depinde de gradul de afectare al dintelui sau poziționarea acestuia (mai ales în cazul molarului de minte), structura rădăcinii, reacția pacientului în timpul procedurii medicale și alte aspecte care apar pe parcursul tratamentului.
Avem diferite cazuri clinice în care este nevoie să recurgem la extracție dentară. Primul, și cel mai des întâlnit caz este extracția molarilor de minte. De cele mai multe ori molarul de minte este localizat incorect și provoacă deplasarea dinților de pe întreaga arcadă. Îndepărtarea molarului de minte poate fi necesară când nu este aliniat cu ceilalți dinți de pe arcadă (poziție ectopică) și când prezintă procese carioase profunde cu afectarea camerei pulpare și rădăcini foarte curbate. Acestea fac imposibil un tratament de canal (tratament endodontic) corect executat. Mai sunt cazurile în care molarul are o poziție oblică cu afectarea dintelui vecin, fie generând procese carioase, fie pungi parodontale. Pierderea unui molar de minte sau lipsa lui genetică ne obligă la extracția morarului antagonist (situat pe arcada opusă). În lipsa unui contact cu molarul “pereche” celălalt își pierde poziția corectă și iese din planul de ocluzie corect (devine mai lung), ceea ce duce la interferențe cu ceilalți dinți (nesănătoase) cu repercusiuni asupra sănătății articulației temporo-mandibulare.
Cazurile extreme ale extracțiilor: aici avem apariția unor carii profunde care afectează nervul și coroana simultan; dinți fracturați care nu mai pot fi salvați; infecții grave care ajung până la os și care riscă să afecteze dinții sau măselele învecinate. În cazul în care dinții au crescut suprapuși, iar prin extracție se corectează poziționarea celorlalți dinți sau dinți parodontotici, care au pierdut o mare parte din osul de susținere și prezintă un grad avansat de mobilitate.
Extracția dentară este o procedură care în clinica noastră se realizează de cele mai multe ori de către medicii specialiști în chirurgie orală. O extracție dentară efectuată în condiții sigure, însoțită de manevre ce asigură protecția cheagului nou format susține întotdeauna o vindecare rapidă.
–