telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
programări
extractie dentara Cluj, stomatologie Cluj, dentist
Salvarea dinților de la extracție cu tratament endodontic la clinica DentoCalm
noiembrie 8, 2023
aparat dentar Cluj, aparatd entar copii, tratament ortodontic
Tratament ortodontic cu gutiere transparente Spark la clinica DentoCalm
noiembrie 22, 2023
diga dentara Cluj, tratamente stomatologie Cluj

Diga dentară este o folie subțire și elastică care este plasată în jurul dinților sau a unui grup de dinți pentru a izola și proteja această zonă în timpul tratamentelor dentare. Acest articol se concentrează asupra rolului, cât și beneficiilor esențiale pe care le oferă diga dentară în timpul procedurilor dentare.

 

Ce este diga dentară și când se folosește?

Diga dentară este utilizată pentru a izola unul sau mai mulți dinți, separându-i de restul cavității bucale. Scopul principal este de a crea un câmp uscat și o vizibilitate optimă a zonei de lucru pentru un tratament reușit.

Această tehnologie este frecvent folosită într-o serie de proceduri stomatologice, inclusiv în endodonție (tratamentul de canal), odontologie (pentru obturații fotopolimerizabile), estetică dentară și protetică.

În endodonție, diga dentară asigură o izolare precisă a dintelui care este supus tratamentului de canal, împiedicând pătrunderea salivei în zona de lucru.

În odontologie, diga dentară este folosită pentru a proteja dinții și țesuturile adiacente în timpul efectuării obturațiilor folosind materiale fotopolimerizabile. De asemenea, ea joacă un rol important în estetica dentară, asigurând o lucrare de calitate superioară și, în protetică, ajutând la cimentarea precisă a lucrărilor și la alte etape ale procedurilor complexe.

Diga dentară reprezintă un instrument versatil și benefic care contribuie semnificativ la succesul tratamentelor dentare.

diga dentara Cluj, tratamente stomatologie Cluj

 

Ce beneficii ne oferă izolarea dinților cu diga dentară?

 • Zona rămâne curată și uscată: Diga dentară asigură ca locul de intervenție să rămână curat și uscat, ceea ce este esențial pentru succesul tratamentelor stomatologice. Orice contaminare cu salivă sau sânge ar putea compromite atașamentul obturației sau coroanei dentare.
 • Reduce contaminarea: Diga dentară reduce nivelul de contaminare cu microorganisme orale din salivă în timpul tratamentului dentar. Bacteriile care ajung pe suprafața preparată pot cauza apariția cariilor dentare sub obturație sau coroană, punând în pericol sănătatea dintelui.
 • Vizibilitate îmbunătățită: Diga dentară contribuie la o vizibilitate îmbunătățită a locului intervenției, deoarece îndepărtează buzele și obrajii, reducând aburirea oglinzii și crescând contrastul vizual. Aceasta este esențială pentru calitatea tratamentului stomatologic.
 • Previne iritațiile gingiilor: Diga dentară previne pătrunderea soluțiilor de spălături endodontice în cavitatea bucală, evitând astfel iritația gingiilor și a mucoasei orale.
 • Confort: Diga dentară poate crește confortul pacientului, făcând ca procedurile dentare să fie percepute mai sigure și mai puțin stresante.
 • Comoditate: Pacientul nu trebuie să scuipe și să clătească constant gura, ceea ce face procedura mai comodă.
 • Timp redus de tratament: Medicul stomatolog poate efectua manoperele mai rapid și mai corect cu ajutorul digăi dentare, ceea ce scurtează durata totală a tratamentului.
 • Păstrarea funcției de deglutiție: Diga dentară creează condiții în care înghițirea nu interferează cu munca medicului, păstrând funcția de deglutiție pentru pacient.
 • Ameliorarea oboselii articulațiilor maxilarului și a mușchilor masticatori: În momentul în care folosim diga dentară putem contribui, de cele mai multe ori, la reducerea oboselii articulațiilor maxilarului și a mușchilor masticatori, ceea ce este benefic și confortabil pentru pacienți.

diga dentara Cluj, tratamente stomatologie Cluj

 

În ce situații nu se poate folosi diga dentară?

 • Pacienții cu punți dentare: În cazul pacienților care au punți dentare complexe, tratamentele cu digă dentară pot fi dificile și ineficiente din cauza structurii complexe a lucrării protetice.
 • Pacienții cu afecțiuni neurologice: Persoanele care suferă de epilepsie, boala Alzheimer sau alte tulburări neurologice pot avea dificultăți în a coopera în timpul aplicării și utilizării, din cauza instabilității psihice și a mișcărilor necontrolate.
 • Pacienții cu boli respiratorii: Pacienții cu boli respiratorii care afectează respirația nazală, cum ar fi rinita de orice natură sau sinuzita, sau cu astm, pot găsi dificil să respire confortabil atunci când diga dentară este utilizată.
 • Pacienții cu inflamații gingivale acute: În cazul pacienților cu inflamații gingivale acute, aplicarea poate fi inconfortabilă sau dăunătoare. Este important ca gingiile să fie într-o stare de sănătate optimă înainte de utilizarea digei.
 • Dinți cu carii subgingivale: Dacă cariile dentare sunt localizate sub nivelul gingiilor, izolarea corespunzătoare a zonei poate fi dificilă și poate necesita tehnici și materiale suplimentare.

Vă așteptăm la Clinica DentoCalm pentru tratamente sigure și confortabile cu digă dentară.

diga dentara Cluj, tratamente stomatologie Cluj

TAG-URI TRATAMENTE DENTARE CLUJ

clinica stomatologica Dentocalm, implanturi dentare Fast and Fixed, sigilare dentara, stomatologie Cluj, protetica dentara, proteze scheletate, proteze dentare, sinus lift, chirurgie orală, terapie laser, laser stomatologic, tratament laser parodontoza, igiena dentara, recomandari aparate dentare, mini implanturi ortodontice, tratamente de canal, tratamente endodontice, tratamente parodontoza, parodontita, cauze boala parodontala, grefa gingivala, simptome parodontita, parodontologie, gingivita, tratament parodontoza, protetica dentara, aparate dentare copii, detartraj cu ultrasunete, Air Flow, profilaxie dentara, aparate dentare Cluj, aparate ortodontice copii, aparate dentare invizibile adulti, ortodontie, albire dentara, fatete dentare ceramice, fatete dentare no prep, estetica dentara, implanturi dentare, implantologie, obturatii / plombe, inlay/onlay/overlay, stomatologie Cluj, cabinet stomatologic, clinică stomatologică, dentist Cluj, urgenta stomatologica, stomatologie urgente, urgenta durere dinti, stomatologie urgente Cluj, stomatologie non-stop, cabinet stomatologic non-stop

 

PARTENERI

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

ro_RORO