telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
programări
urgente stomatologie Cluj
Cum știu dacă este sau nu o urgență dentară reală?
martie 15, 2023
aparate dentare Cluj, ortodontie Cluj
Cum ne poate ajuta un mini-implant ortodontic?
aprilie 5, 2023
estetica dentara Cluj, albire dentara, fatete, coroane

Demineralizarea dinților este o problemă dentară care afectează atât dinții de lapte cât și dinții permanenți, manifestându-se prin pierderea calciului de la nivelul smalțului, astfel indicând apariția unei posibile carii dentare. Acumularea plăcii bacteriene descompune smalțul dentar și favorizează procesul de demineralizare care face ca dentina și rădăcina dintelui să fie mult mai sensibile.

estetica dentara Cluj, albire dentara, fatete, coroane

Ce este smalțul dentar și ce rol are?

Smalțul dentar are o structură complexă și include în principal calciu și fosfor, acesta este format dintr-o varietate de oligominerale precum magneziu, plumb și fluor, însă toate acestea pot fi pierdute printr-un proces cunoscut sub numele de demineralizare. Scopul principal al smalțului dentar este de a proteja dentina și pulpa dinților. O bună igienă orală menține smalțul sănătos și puternic.

Care sunt principalele semne și simptome ale demineralizării dinților?

  • Pete albe pe dinți care apar din cauza pierderilor de calciu sau datorită excesului de fluor (fluoroza)
  • Dinți mai sensibili la alimente și băuturi reci sau fierbinți
  • Carii incipiente
  • Eroziuni dentare.

estetica dentara Cluj, albire dentara, fatete, coroane

Demineralizarea dinților la adulți

Consumul de băuturi carbogazoase sau zaharoase în cazul adulților este unul dintre principalele motive ale demineralizării dinților, astfel că, evitarea acestora va reduce eroziunea smalțului dentar. Anumite afecțiuni poate scădea fluxul salivar (xerostomie) care duce de asemenea la demineralizări ale suprafețelor dentare cu apariția cariilor. Saliva are un rol protector pentru smalțul dinților. Ca adult asigurați-vă că urmați o dietă ce include fructe, legume verzi și lactate. Recomandăm evitarea periajului excesiv și respectarea rutinei zilnice (periaj dentar de cel puțin două ori pe zi), deoarece igiena orală deficitară contribuie la demineralizarea dinților.

Placa bacteriană se acumulează treptat pe parcursul zilei, creând un strat alb și lipicios pe suprafața dinților. Acest lucru poate fi îndepărtat prin periaj regulat și folosirea aței dentare, iar momentele cele mai importante pentru a vă spăla pe dinți sunt dimineața și seara. Fluxul de salivă scade peste noapte, permițând bacteriilor să se acumuleze pe dinți și gingii, astfel încât periajul în fiecare dimineață și seară vă ajută la scăderea numărului acestora.

 

Demineralizarea dinților la copiii

În cazul dinților de lapte placa bacteriană și consumul băuturilor acidulate sau chiar și a sucurilor citrice contribuie la apariția demineralizării. Alți factori mai pot fi: factori genetici, igienă orală incorectă a nou-născutului, igienă dentară deficitară pe durata tratamentului ortodontic (recomandăm în special folosirea dușului bucal după fiecare masă și a periuței interdentare, pentru a menține dinții curați), alimentația în sarcină, alimentația bogată în alimente ce provoacă aciditate, refluxul gastroesofagian sau alte tulburări alimentare, deficit de vitamina D sau fosfor.

Folosiți în alimentația copilului dumneavoastră alimente sănătoase care conțin toți nutrienții necesari pentru remineralizare. Practicați împreună obiceiuri bune de igienă dentară încă de la o vârstă fragedă. Este indicat ca după fiecare masă copilul să clătească gura, asigurați-vă că adoptă acest obicei încă de mic. Aceste bune practici îl va ajuta să mențină o dantură curată și să reducă bacteriile dăunătoare.

 

Cum putem preveni demineralizarea dinților

  • Periați dinții corect: Bacteriile rămase pe suprafața dinților, din cauza resturilor alimentare sau a băuturilor carbogazoase pot duce la demineralizare. Acizii din placa bacteriană pot accelera acest proces și pot duce la carii dentare. O modalitate eficientă de a elimina bacteriile și de a evita demineralizarea dinților este să vă periați dinții în mod regulat (periaj dentar de două ori pe zi pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană).
  • Folosiți o pastă de dinți cu fluor: Majoritatea pastelor de dinți conțin fluor, acesta ajută la întreținerea smalțului dentar.
  • Hidratați-vă: O bună hidratare ajută la menținerea nivelului optim de salivă.
  • Evitați alimentele zaharoase și acide: Zahărul, fructele sau sucurile din fructe, lactatele duc la creșterea numărului bacteriilor și, la rândul lor, la creșterea acidității. Acizii uzează smalțul protector și duce la demineralizare. Este indicat să consumați gumă de mestecat și bomboane fără zahăr.

 

Fluorizarea dentară ajută la combaterea demineralizării dinților

Fluorizarea dentară: Fluorizarea dentară constă în aplicarea unui gel cu fluor la nivelul smalțului dentar, cu o pensulă specială sau cu ajutorul unei gutiere. Fluorul pătrunde treptat în smalțul dentar, întărindu-i structura și reducând proliferarea bacteriilor care cauzează carii. Acest tratament se realizează în cabinetul de medicină dentară și are o eficiență foarte mare dacă este realizat periodic, de timpuriu până în jurul vârstei de 12 ani.

Vă așteptăm la clinica DentoCalm pentru un zâmbet sănătos.

estetica dentara Cluj, albire dentara, fatete, coroane

clinica stomatologica Dentocalm, implanturi dentare Fast and Fixed, sigilare dentara, stomatologie Cluj, protetica dentara, proteze scheletate, proteze dentare, sinus lift, chirurgie orală, terapie laser, laser stomatologic, tratament laser parodontoza, igiena dentara, recomandari aparate dentare, mini implanturi ortodontice, tratamente de canal, tratamente endodontice, tratamente parodontoza, parodontita, cauze boala parodontala, grefa gingivala, simptome parodontita, parodontologie, gingivita, tratament parodontoza, protetica dentara, aparate dentare copii, detartraj cu ultrasunete, Air Flow, profilaxie dentara, aparate dentare Cluj, aparate ortodontice copii, aparate dentare invizibile adulti, ortodontie, albire dentara, fatete dentare ceramice, fatete dentare no prep, estetica dentara, implanturi dentare, implantologie, obturatii / plombe, inlay/onlay/overlay, stomatologie Cluj, cabinet stomatologic, clinică stomatologică, dentist Cluj, urgenta stomatologica, stomatologie urgente, urgenta durere dinti, stomatologie urgente Cluj, stomatologie non-stop, cabinet stomatologic non-stop

PARTENERI

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

Verdemag – magazin online produse naturieste

ro_RORO