telefon
0774 070 690
orar
l -v: 08:00 - 21:00
programări
tratament de canal Cluj
Mituri despre tratamentele endodontice
iunie 5, 2024
tratament ortodontic Cluj, aparat dentar Cluj, ortodntie, gutiere transparente
Transformă-ți zâmbetul cu ajutorul serviciilor ortodontice la clinica DentoCalm
iulie 3, 2024
durata tratament ortodontic Cluj, aparat dentar Cluj, tratament ortodontic

Durata unui tratament ortodontic este un subiect de mare interes atât pentru pacienți, cât și pentru medicii dentiști din domeniul sănătății dentare. Aceasta poate varia considerabil în funcție de complexitatea cazului, tipul de tratament ales și alte variabile individuale. De la copii până la adulți, necesitatea unui aparat dentar și a unei mușcături corecte poate influența semnificativ durata totală a tratamentului. În acest articol vom explora factorii care determină durata unui tratament ortodontic, opțiunile disponibile și ce așteptări ar trebui să aibă pacienții pe parcursul acestui proces important pentru sănătatea orală și estetică dentară.

durata tratament ortodontic Cluj, aparat dentar Cluj, tratament ortodontic

 

Factori care influențează durata tratamentului ortodontic

  • Complexitatea cazului: Cazurile mai complexe, care implică mișcări dentare semnificative, corecții ale maxilarelor sau probleme severe de ocluzie, pot necesita un tratament mai îndelungat. De exemplu, o mușcătură adâncă sau o supraocluzie severă va necesita mai mult timp pentru a fi corectată decât un simplu aliniament dentar.
  • Vârsta pacientului: Deși tratamentele ortodontice sunt eficiente la orice vârstă, dinții copiilor și adolescenților se mișcă, de obicei, mai repede și mai ușor decât cei ai adulților. Prin urmare, adolescenții pot avea nevoie de un timp de tratament mai scurt comparativ cu adulții.
  • Tipul de aparat ortodontic: Alegerea între aparate dentare tradiționale din metal, ceramice, invizibile sau alte dispozitive ortodontice poate influența durata tratamentului. De exemplu, aparatele invizibile pot necesita mai mult timp pentru a produce aceleași rezultate ca și aparatele metalice tradiționale.
  • Respectarea recomandărilor medicului ortodont: Colaborarea pacientului este esențială pentru succesul tratamentului. Respectarea programărilor la clinică, purtarea aparatelor și a elasticelelor conform indicațiilor și menținerea unei bune igiene orale pot reduce durata totală a tratamentului.

 

Care este durata medie a unui tratament ortodontic?

În general, tratamentele ortodontice durează între 18 și 24 de luni. Cu toate acestea, în funcție de factorii menționați mai sus, durata poate varia de la câteva luni pentru cazurile foarte simple, până la trei sau patru ani pentru cazurile extrem de complexe.

Înainte de a începe tratamentul ortodontic, este important să pregătiți cavitatea orală. Recomandăm o vizită la medicul dentist pentru o curățare dentară completă, îndepărtarea plăcii dentare și tratarea eventualelor carii. Asigurându-vă că aveți o sănătate orală optimă, veți maximiza eficacitatea, confortul și eficiența tratamentului ortodontic.

durata tratament ortodontic Cluj, aparat dentar Cluj, tratament ortodontic

 

Ce se întâmplă după tratament?

După îndepărtarea aparatului ortodontic, începe o etapă la fel de importantă ca și tratamentul în sine: menținerea rezultatelor obținute. Aceasta se realizează prin purtarea unui aparat de contenție. Rolul principal al acestui dispozitiv este de a menține dinții în noua lor poziție și de a preveni recidiva, adică revenirea dinților la pozițiile lor inițiale.

 

Există două tipuri principale de aparate pentru contenție: fixe și mobile

  • Aparatele de contenție fixe: Acestea constau în fire subțiri de metal care sunt cimentate pe partea din spate a dinților. Avantajul lor major este că sunt permanente și nu necesită cooperarea pacientului pentru a fi eficiente. Cu toate acestea, necesită o igienă orală riguroasă pentru a preveni acumularea de placă și tartru în jurul firului.
  • Aparatele de contenție mobile: Acestea sunt aparate detașabile, fabricate din plastic transparent sau material acrilic, care se poartă peste dinți. Ele trebuie purtate conform indicațiilor, de obicei continuu pentru primele câteva luni și apoi doar pe timpul nopții. Aparatele de contenție mobile au avantajul că pot fi îndepărtate pentru curățare și igienă orală, dar necesită o disciplină strictă din partea pacientului pentru a fi eficiente.

 

Care este perioada de purtare a aparatului de contenție?

Perioada de purtare a aparatului de contenție variază de la pacient la pacient și depinde de complexitatea tratamentului inițial și de tendința dinților de a reveni la pozițiile lor anterioare. În general, medicii dentiști recomandă purtarea continuă a aparatelor de contenție pentru primele câteva luni imediat după îndepărtarea aparatului ortodontic. Aceasta este cea mai critică perioadă, deoarece dinții sunt încă instabili.

Vă aștetăm la clinica DentoCalm, echipa noastră de medici dentiști perofesioniști este alături de dorințele fiecărui pacient.

durata tratament ortodontic Cluj, aparat dentar Cluj, tratament ortodontic

TAG-URI TRATAMENTE DENTARE CLUJ

clinica stomatologica Dentocalm, implanturi dentare Fast and Fixed, sigilare dentara, stomatologie Cluj, protetica dentara, proteze scheletate, proteze dentare, sinus lift, chirurgie oralăterapie laserlaser stomatologic, tratament laser parodontozaigiena dentara, recomandari aparate dentare, mini implanturi ortodontice, tratamente de canaltratamente endodontice, tratamente parodontoza, parodontita, cauze boala parodontala, grefa gingivalasimptome parodontitaparodontologiegingivitatratament parodontozaprotetica dentaraaparate dentare copiidetartraj cu ultrasuneteAir Flowprofilaxie dentaraaparate dentare Clujaparate ortodontice copiiaparate dentare invizibile adultiortodontiealbire dentarafatete dentare ceramicefatete dentare no prepestetica dentaraimplanturi dentare, implantologieobturatii / plombe, inlay/onlay/overlaystomatologie Clujcabinet stomatologicclinică stomatologicădentist Clujurgenta stomatologicastomatologie urgenteurgenta durere dintistomatologie urgente Clujstomatologie non-stopcabinet stomatologic non-stop

 

PARTENERI

Dental Marketing – promovare stomatologie / marketing medicină dentară

Derma Marketing – promovare medicală / marketing dermatologie, chirurgie plastică & înfrumusețare

Dental Education – cursuri de marketing & promovare pentru stomatologie / medicină dentară

 

 

ro_RORO